Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie...

Jestem tu nowy jako zalogowany ale czytam forum od lat. Wreszcie z rodzina dojrzeliśmy do zakupu pierwszej przyczepy kempingowej. Obawiam się, że nie mam doświadczenia i wystarczającej wiedzy żeby jeździć po komisach, oglądać, sprawdzać i wybierać...trochę boję się wtopy. Dlatego pomyślałem, że szanowni forumowicze mi jakoś pomogą. Może ktoś coś dobrego akurat chce sprzedać a może słyszał o zadbanej przyczepie lub może w moim imieniu sprawdzić stan jakiejś wystawionej na sprzedaż...wiem, wiem....są porady jak oglądać i na co zwracać uwagę ale nowicjuszowi nie pomaga to podjąć decyzji zwłaszcza, że łatwo jest ulec argumentom sprytnych sprzedawców z duża wiedzą.

Do wydania mamy około 25 tyś. Rodzina 2+3 (3,4 i 12 lat). Na razie chcę jeździć na kat. b, a holownikiem prawdopodobnie będzie Honda CR-V 2,2 diesel (DMC z tego co się orientowałem trochę poniżej 2100 kg) albo coś w zbliżonej wadze.

Jeśli ktoś coś wie, może polecić lub pomóc w zakupie to będę dozgonnie wdzięczny.

Mieszkamy w Tarnowie (małopolskie)

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Zacznij od odwiedzenia jakiejś dużej firmy handlującej przyczepami (albo kilku, niedaleko) aby móc się naoglądać i uzmysłowić sobie jaki wystrój / rozstaw wnętrza i wielkość jest dla Ciebie / Was optymalna. To podstawa.

Potem szukaj i dodawaj ogłoszenia na forum już bez pytania, czy dana przyczepa się dla Ciebie i Twojej rodziny nada (BO TO KWESTIA BARDZO SUBIEKTYWNA), skupiając się na stanie i technikaliach.

Hobby z ogłoszenia, po zdjęciach wygląda nieźle. Ale to co najważniejsze jest zasłonięte (miejsca łączenia ścian, podłoga, okolice okien, itp ... ) jak to na ogłoszeniu.

Edytowane przez zuczek (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
24 minuty temu, zuczek napisał:

Zacznij od odwiedzenia jakiejś dużej firmy handlującej przyczepami (albo kilku, niedaleko) aby móc się naoglądać i uzmysłowić sobie jaki wystrój / rozstaw wnętrza i wielkość jest dla Ciebie / Was optymalna. To podstawa.

Potem szukaj i dodawaj ogłoszenia na forum już bez pytania, czy dana przyczepa się dla Ciebie i Twojej rodziny nada (BO TO KWESTIA BARDZO SUBIEKTYWNA), skupiając się na stanie i technikaliach.

Hobby z ogłoszenia, po zdjęciach wygląda nieźle. Ale to co najważniejsze jest zasłonięte (miejsca łączenia ścian, podłoga, okolice okien, itp ... ) jak to na ogłoszeniu.

Dzięki za wskazówki. Wybierzemy się w najbliższym czasie do Bierunia bo czytam ze jest tak kilka komisów z przyczepami i mają niezłe opinie. Pooglądamy i spróbujemy wybrać odpowiednie dla nas wielkość i układ wnętrza przyczepy. Niemniej mam obawy by samemu decydować czy dana przyczepa jest w dobrym stanie

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dobry pomysł. W Bieruniu masz 3 firmy obok siebie, Center Camp ma dobre opinie, chyba nadal daje gwarancje na sprzedawane przyczepy (gwarancja nie pamiętam ile lat na szczelność).

I tak na końcu to Ty sam będziesz decydował. Ale jak obejrzysz kilka - kilkanaście przyczep to przynajmniej będziesz wiedział co Tobie pasuje i czego szukać z tej całej masy.

Jeszcze jedna bardzo dobra opcja: znajdź kogoś kto ma i używa przyczepę w dobrym / bardzo dobrym stanie, gdzieś niedaleko i umówcie się. Po obejrzeniu (dokładnym) takiej bez zastrzeżeń zyskasz sporo wiedzy, będziesz miał obraz jak to ma wyglądać prawidłowo.

Edytowane przez zuczek (wyświetl historię edycji)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bieruń już za dwa tygodnie, ale póki co wciąż "ślęczę" w necie, czytam, szukam. 

Wpadły mi na OLX takie ogłoszenia:

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/151v1/

Doszukałem się co nieco na forum o Obornikach, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy dotyczą te informacje akurat tego sprzedawcy....

W ogłoszeniach są "ładne" przyczepy i w układach wnętrza takich jakie by mi pasowały (rodzina 2+3).

Oborniki są pół świata od Tarnowa więc więc w ciemno na pewno się tam nie wybiorę. Może ktoś coś wie, doradzi lub odradzi?

Będę wdzięczny za podpowiedź

Opublikowano

Teraz jest sezon,wsiadaj w samochód i na pierwszym kempingu zapytaj urlopowiczów .Znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania i będziesz miał okazję zobaczyć różne modele i układy.

Opublikowano
38 minut temu, Marco82 napisał:

ale póki co wciąż "ślęczę" w necie, czytam, szukam. 

I bardzo słusznie. Ja tak kupiłem przyczepę. Jestem zadowolony mimo kilku ale. 

Cóż chyba pierwsza przyczepa wybacza ;)

Opublikowano

Ta hobby 450 z linka to super układ, dosyć praktyczny i wygodny. Nie oceniam budy tylko układ.
Mam taki sam, tyle że mam pięterko z przodu. Trochę przerobione na pełnowymiarowe i teraz jest super.
Zobacz zdjęcia https://photos.app.goo.gl/GjXdhYE9tedwUvhq7
Przy takim układzie pięć osób spokojnie daje radę, oczywiście buda 7m była by lepsza, ale od czegoś trzeba zacząć. Jak będziesz stacjonarnie z przedsionkiem to myślę że zmieścisz się.

Opublikowano

Czy ktoś wprawnym okiem może zerknąć na te przyczepę:

https://www.otomoto.pl/oferta/fendt-topas-550-vip-new-line-wc-prysznic-markiza-przedsionek-mover-dmc-1340kg-nie-dethleffs-hobby-ID6BYqF1.html#8b260b052e

Trochę mnie dziwi DMC, choć nie ukrywam, że jest dla mnie w sam raz i może rzeczywiście taka ma być??

I ogólnie...czy coś budzi niepokój?

Opublikowano

Z taaaakim wyposażeniem mw 1300 kg dmc 1700kg i byłoby to bliższe prawdy. Czym chcesz tego kloca ciągnąć?

Opublikowano
6 minut temu, Thomas napisał:

Z taaaakim wyposażeniem mw 1300 kg dmc 1700kg i byłoby to bliższe prawdy. Czym chcesz tego kloca ciągnąć?

No właśnie...co prawda dopiero wdrażam się w tematy karawaningowe ale tez mi coś tu z DMC nie pasuje (porównując ogłoszenia ze sobą). Co do holownika mam KIE Sportage 1,6 T-GDI 177 km, ale ona ma DMC 2190 więc ta przyczepa i tak ma zbyt dużą DMC żeby się zamknąć w 3500 kg (a tak z różnych względów chcę i muszę:)), więc najlepiej by było znaleźć coś dla 2+3 do 1300 kg, a jeśli coś fajnego będzie trochę cięższe to dopasuję jakiś samochód....myślę, że przy przyczepie do 1400 kg znajdę holownik, który da radę ją pociągnąć nie przekraczając w sumie 3,5T

Opublikowano

Doskonale Cię rozumiem bo zrobiłem dokładnie tak samo czyli najpierw przyczepa a później poszukiwania auta ( 1470 dmc budy i 2010 dmc auta) mieszczę się w 3'5 t a już byłem na kurs zdecydowany. Z tym fendtem uważaj bo na pewno coś tam z masami jest zamieszane. 

Opublikowano

Panowie Viatol to nic strasznego i kombinowanie na siłę żeby się zmieścić w wadze to robienie sobie na siłę w poprzek. Naprawę macie tak mało innych problemów żeby się o masę przyczepy i auta tak martwić? Teraz dopasujecie, za 2-3 lata będzie zmiana holownika i znowu nie kupie tego co mi się podoba bo masa, za 4-5 lat zmiana budy i znowu, chciało by się z prysznicem ale dmc. Takie myślenie ma bardzo krótkie nogi.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka