w79 Posted June 16, 2019 Dzięki, zaczynam myśleć o opcji drogą nr 31 przez Niemcy , z postojem kilkudniowym nad Jeziorem Bodenskim... Wszystko zależy od pogody:), Jeśli nie to Ulm i Donau Ratweg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Larysa Posted July 19, 2019 Nad J.Bodeńskim kiedyś były bardzo fajne kempingi. Ale też są takie gdzie nie wolno z psem. W Konstanz /kurcze nie wiem czy tak się pisze/ jest bardzo fajny sklep z częściami i akcesoriami oraz pojazdami kamperowymi. Koniecznie tam trzeba być. Bierzcie katalogi z częściami i akcesoriami. Tam są podane nr katalogowe art. Jakby coś nawaliło, to wiadomo co sprowadzać. W Szwajcarii też super. Wcale nie jest tak drogo. Z kolei w Liechtenstein jest bardzo fajny duży kemping - polecam. A jeszcze Luksemburg, tam chyba było najtańsze paliwo /benzyna/. Też polecam, bardzo ciekawe Księstwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
w79 Posted July 19, 2019 Wybralem opcje przejazdu prawie bez zatrzymywania sie, gdyz za dlugo zabawilismy w Austrii. Generalnie ok, szybko i bez problemu. Jedynie na parkingach byl problem bo na stacjach koczuja przyczepy:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
borek6 Posted January 19, 2020 Koledzy, a czy ciągnąc małą przyczepę towarową, taką do 750 kg też trzeba posiadać na nią winietę ? Jeśli tak to gdzie ją nakleić skoro taka przyczepa ma plandekę ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted January 20, 2020 (edited) tak, potrzebujesz osobnej winietki. Cytat All motor vehicles using the motorways require a vignette. These include cars, motorbikes, commercial vehicles and all types of trailer. Musisz ją przykleić w dowolnym widocznym miejscu. Na pewno oprócz plandeki masz tam jakieś stałe elementy na które można nakleić winietkę. Cytat In the case of motorbikes and trailers, the vignette should be affixed to an easily accessible part. [https://en.comparis.ch/carfinder/recht-gesetz/information/autobahnvignette-2020] Edited January 20, 2020 by Łza Włóczynutka (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
borek6 Posted January 21, 2020 tak, potrzebujesz osobnej winietki. All motor vehicles using the motorways require a vignette. These include cars, motorbikes, commercial vehicles and all types of trailer. Musisz ją przykleić w dowolnym widocznym miejscu. Na pewno oprócz plandeki masz tam jakieś stałe elementy na które można nakleić winietkę. In the case of motorbikes and trailers, the vignette should be affixed to an easily accessible part. [https://en.comparis.ch/carfinder/recht-gesetz/information/autobahnvignette-2020] Oki, dzięki za wyjaśnienie. A na przyczepie kempingowej gdzie przyklejacie, na oknie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
golob Posted January 21, 2020 22 minuty temu, borek6 napisał: Oki, dzięki za wyjaśnienie. A na przyczepie kempingowej gdzie przyklejacie, na oknie ? Jak kupowałem swoją przyczepę to miała szwajcarską naklejkę na przednim oknie na szybie przedniego okna naklejona przez poprzedniego właściciela. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek00 Posted January 21, 2020 Godzinę temu, golob napisał: Jak kupowałem swoją przyczepę to miała szwajcarską naklejkę na przednim oknie na szybie przedniego okna naklejona przez poprzedniego właściciela. Swoją, w zeszłym roku nakleiłem dokładnie tak samo. Czyli po tej stronie, po której należy nakleić w samochodzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
patriks Posted January 22, 2020 Ja jak kilka ładnych lat temu leciałem przez Szwajcarię to nakleiłem obydwie ( jedna nad drugą ) na szybie auta i nikt się nie czepił... może miałem farta... ...a naklejałem chyba ( zdziwiony że dwie i że tak drogo ) przy pograniczniczce na przejściu granicznym Quote Share this post Link to post Share on other sites