chris_66 Posted May 19, 2019 Nie wjeżdżałbym do Szwajcarii. To policyjny kraj i bardzo nie lubią Polaków. Dodał bym, że nie lubią też Niemców, Austriaków, Francuzów, Włochów i wszystkich innych którzy nie są Szwajcarami A Swiss to wspaniały kraj do zwiedzania, podróżowania i pracy Niestety nie do dłuższego pobytu. Bardzo depresyjny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BDG81 Posted May 19, 2019 42 minuty temu, chris_66 napisał: Dodał bym, że nie lubią też Niemców, Austriaków, Francuzów, Włochów i wszystkich innych którzy nie są Szwajcarami A Swiss to wspaniały kraj do zwiedzania, podróżowania i pracy Niestety nie do dłuższego pobytu. Bardzo depresyjny. Hmm, nie powiedziałbym. Mam przyjaciół w Szwajcarii. I Polaków i Włochów, a oni mają przyjaciół Niemców i Szwajcarów. Taki helwecki tygiel. Wszyscy się lubią, nie mają depresji. Ale fakt, do podróżowania CH jest fantastyczna; zresztą w tym roku tez tam jadę - z szosówkami i kajakiem. 3 godziny temu, tamtam napisał: Wiem że ciężarówki powyżej 3,5 tony mają zakaz po wszystkich drogach od 22 do 5 Sprawdź sobie najlepiej w ambasadzie jak oni traktują zestawy przyczepy kampingowej powyżej 3,5 tony, może ten zakaz tego nie dotyczy? Wychodzi, że możesz zasuwać przez noc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_66 Posted May 19, 2019 3 minuty temu, BDG81 napisał: Mam przyjaciół w Szwajcarii. I Polaków i Włochów, a oni mają przyjaciół Niemców i Szwajcarów. Taki helwecki tygiel. Wszyscy się lubią, nie mają depresji ludzie są fajni, ale kraj jako taki jest chory depresję leczy się wyjeżdżając poza CH na weekendy Quote Share this post Link to post Share on other sites
BDG81 Posted May 19, 2019 2 minuty temu, chris_66 napisał: ludzie są fajni, ale kraj jako taki jest chory depresję leczy się wyjeżdżając poza CH na weekendy Muszę przyznać jedną rzecz - jest tam obrzydliwie porządnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopczyn Posted May 19, 2019 55 minut temu, BDG81 napisał: Muszę przyznać jedną rzecz - jest tam obrzydliwie porządnie. Tak porządność w każdym calu. W jednej z mniejszych miejscowości była toaleta publiczna, z zewnątrz niby nic szczególnego, ale w środku: oświetlenie ambiente, toaleta połączona z prysznicem jakieś komunikaty głosowe trzeba było wybrać program co chce się robić - nie rozumiałem menu ale wybrałem coś że podświetlił mi się otwór do wrzucania zużytych strzykawek , a chciałem tylko siku Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_66 Posted May 19, 2019 Godzinę temu, BDG81 napisał: Muszę przyznać jedną rzecz - jest tam obrzydliwie porządnie. jako ciekawostka to może i fajne jest, na dłuższą metę nie do zniesienia i powszechne donosicielstwo dosłownie na wszystko i wszystkich, to w ramach dbania o porządek i dobro społeczeństwa regulaminy na każdym kroku do dosłownie każdej czynności Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted May 19, 2019 10 godzin temu, w79 napisał: Zastanawiam się czy nie pojechać trochę dłużej, przez Monachium, Baden-Baden Ja bym w takim wypadku pojechał przez gebelsówek, drogą nr 31 - tylko 30 km więcej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cathay Posted May 19, 2019 (edited) 5 godzin temu, jacekzoo napisał: Ja poczułem niechęć jak przyszedł mandat na 90 franków 🤣 Och, jak ja bym policjanta po łapach całował gdyby pewnego dnia w 2010 roku zechciał mi taki fajny mandacik wypisać. Co to by była za radość! Edited May 19, 2019 by Cathay (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
w79 Posted May 19, 2019 33 minuty temu, Łza Włóczynutka napisał: Ja bym w takim wypadku pojechał przez gebelsówek, drogą nr 31 - tylko 30 km więcej. Myslalem o tym, ale czy dam rade z przyczepa 7,5 na 2,5:)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted May 21, 2019 bez problemu: To jest "Bundesweg" czyli droga krajowa, przystosowana do transportu ciężkiego. Odcinkiem Freiburg - A81 jechałem wiele razy tirem Niektóre odcinki są jak jednojezdniowa ekspresówka: bezkolizyjne - skrzyżowania są dwupoziomowe, miejscowości się omija obwodnicami. Bardzo przyjemna trasa - wiedzie przez Schwartzwald. Przed freiburgiem jest kilka serpentynek (jakieś 5 sztuk), ale tak jak pisałem tiry tam śmigają, więc luzik. Quote Share this post Link to post Share on other sites
girdo22 Posted May 30, 2019 co sądzicie o wakacjach w Szwajcarii? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted May 31, 2019 IMHO bardzo warto, zobacz te dwa tematy: Quote Share this post Link to post Share on other sites
BDG81 Posted May 31, 2019 13 godzin temu, girdo22 napisał: co sądzicie o wakacjach w Szwajcarii? To bardzo dobry pomysł. Lucerna, alpejskie jeziora (biorę kajak), góry. W tym roku też jadę; będę stał m.in. w Silvaplanie i Lozannie. Trzeba tylko wypchać portfel 😀. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łza Włóczynutka Posted May 31, 2019 Niekoniecznie: campingi w Szwajcrii w górach są tańsze niż w Chorwacji, Francji czy Włoszech, a nawet tańsze niż niemieckie w Bawarii. W dodatku bardzo często wraz z wniesieniem opłaty za camping zyskuje się benefity w postaci karty na darmową komunikację, kolejki linowe, muzea, baseny itp. Generalnie więc pobyt kosztuje dużo taniej niż w Chorwacji. Wyżywienie i paliwo jest dużo droższe, a to w jakimś zakresie można kupić przed wjazdem do Szwajcarii. Rejsy stateczkami, wstępy do muzeów w zasadzie taka sama cena jak w reszcie Europy. Natomiast główne atrakcje takie jak wysokogórskie/krajobrazowe pociągi/kolejki są ekstremalnie drogie, nawet ~400-800zł/przejazd/osobę. Ale fakt że przynajmniej jeden taki przejazd powinno się zaliczyć Quote Share this post Link to post Share on other sites
wydra Posted June 8, 2019 Zestaw powyzej 3,5 tony = dwie winety czyli okolo 80 euro na caly rok. Droga bardzo przyjemna. Na granicy bez zatrzymywania. Zjebki dostal wloch przed nami, ze blokuje nam przejazd. Jak chcesz cos zjesc na autostradzie to faktychnie drogo ale Campingi kosztuja tak samo jak we Wloszech. Zestaw powyzej 3,5 tony to nie pojazd powyzej 3,5 tony. Nie ma ograniczen godzinowych. Co do trasy Monachium - Baden Baden ( okolo 350 km) to jest po prostu tragedia. Jeszcze nigdy nie przejechalismy tej trasy bez stania w korku i jest ich po drodze duzo ( jadac w dzien) W okolicach Augsburga jest Legoland. W Heidelberg piekny zamek. Heilbronn bardzo interesujace muzeum motoryzacji. Baden Baden jest samo w sobie piekne. Ja bym jechala przez Szajcarie. Quote Share this post Link to post Share on other sites