Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Chciałbym zrobić małą modernizację i wymienić standardowe fabryczne radio w moim Ducato (2009) na jakiś lepszy model. Rozejrzałem się nieco po dostępnych opcjach i zdefiniowałem swoje oczekiwania, ale ani allegro, ani ceneo nie umieją mi wiarygodnie przedstawić listy produktów, które pasują do moich wymagań, więc chętnie skorzystałbym z rekomendacji użytkowników. 

Moje potrzeby:

- radioodbionik FM (oczywiście)

- odtwarzanie z nośnika USB

- montaż do slotu 1 DIN

- interfejs Bluetooth pozwalający na udawanie zestawu głośnomówiącego (z mikrofonem w telefonie, tylko głośniki) i odtwarzanie mp3 i streamów z telefonu

- sterowanie z pilota montowanego na kierownicy (nice to have)

- gniazdo aux na frontowym panelu

- firmowy, uznanej marki, nie interesują mnie chińskie wynalazki z aliekspres

- cena będzie istotnym kryterium wyboru (przy zachowaniu powyższych parametrów)

Nie chcę żadnych ekranów dotykowych, nawigacji, kamer cofania itp., które tylko mi podniosą cenę tej zabawy. Chciałbym to kupić i dać do zamontowania u jakiegoś elektryka samochodowego. Może mi podpowiecie, ile taki montaż miałby kosztować?

Opublikowano (edytowane)

sam montaż jest banalny, to jest tylko przepięcie 2 wtyczek (antena i tzw. DIN - wtyk/gniazdo z wiązkami kabli do całej reszty). Sam ogarniesz bez problemu. Co do samych urządzeń to nie wiem., zobacz tutaj - co najmniej kilka spełnia twoje kryteria:

https://www.morele.net/rtv/do-samochodu/radia-samochodowe-59/,,1,,,200.447.514.174.1021,,p,0,,,,9274O377302,9277O377215,35679O1034322/1/

1 godzinę temu, jacen napisał:

- interfejs Bluetooth pozwalający na udawanie zestawu głośnomówiącego (z mikrofonem w telefonie, tylko głośniki) i odtwarzanie mp3 i streamów z telefonu

O ile się nie mylę, to auto musi mieć własny mikrofon wbudowany w deskę/kierownicę, podpięty do radia. Musiał byś doczytać czy tak jest i jak dołożyć taki mikrofon jeśli auto go nie ma. Po bluetooth idzie wtedy komunikacja między radiem a telefonem. Nie spotkałem się  taką sytuacją, żeby jakiś telefon mógł pracować w takim mieszanym trybie (pół bluetooth, pół telefon - Po sparowaniu z urządzeniem (słuchawki, radio) przez bluetooth głośniki i mikrofon w telefonie jest odłączany)

Edytowane przez Łza Włóczynutka (wyświetl historię edycji)