Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To masz Jacek diagnostę, któremu się coś więcej chce :) Moj jak widzi budę to pyta czy są światła i zaprasza z dowodem :)

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Teraz, Marcin_G napisał:

To masz Jacek diagnostę, któremu się coś więcej chce :) Moj jak widzi budę to pyta czy są światła i zaprasza z dowodem :)

Kiedyś zapytałem czy mam wjechać... Diagnosta...a po co ? Stąd widzę że zadbane.... hahaha

Ostatni przegląd zrobiłem prawie pod domem... Diagnosta przeczołgał całą budę. Nawet rolki poszły w ruch. Był bardzo oblatany... szacun.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Commander napisał:

Kiedyś zapytałem czy mam wjechać... Diagnosta...a po co ? Stąd widzę że zadbane.... hahaha

Taki diagnosta to skarb. Moi się boją i wszystko skrupulatnie sprawdzają. Niedawno robiłem badanie techniczne swojego samochodu a że nie miałem haka wbitego w dowód to musiałem kule odkręcać bo inaczej zagroził, że będzie wynik negatywny badania. I odkręcałem kule... Początkowo nawet cos wspominał o demontażu całej konstrukcji haka. Na szczęście z tego zrezygnował.

Kilka lat temu jak byłem poprzednim samochodem, wtedy ok 5 letnim, na innej stacji diagnostycznej to tak nim zaczęli targać, trząść, rzucać, że bałem sie nie tyle o to czy przegląd przejdzie pozytywnie tylko żeby się samochód nie rozpadł...

Edytowane przez mirmar (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
35 minut temu, mirmar napisał:

Taki diagnosta to skarb. Moi się boją i wszystko skrupulatnie sprawdzają. Niedawno robiłem badanie techniczne swojego samochodu a że nie miałem haka wbitego w dowód to musiałem kule odkręcać bo inaczej zagroził, że będzie wynik negatywny badania. I odkręcałem kule... Początkowo nawet cos wspominał o demontażu całej konstrukcji haka. Na szczęście z tego zrezygnował

niektórzy przeginają, mam swoją stację ze znajomymi chłopakami - zawsze sprawdzają mi wszystkie strategiczne punkty, o niektóre sam proszę i ewentualnie powtarzamy pomiary:drive:

dla siebie sprawdzam i jestem zadowolony

przyczepę w zasadzie sam sobie sprawdzałem: hamulce i najazd , było wolne stanowisko to się pobawiłem :winner:

a z nadgorliwymi to szkoda się użerać, chociaż czasem warto - brak haka w dowodzie o niczym nie świadczy, potrzebny jest w momencie holowania budy jako potwierdzenie że ktoś to niby sprawdził , można mieć hak jako punkt mocowania bagażnika na rower. i tak załatwiłem diagnostę który kazał zdemontować hak bo właśnie nie było pieczątki, akurat ten sam baran czepiał się że w samochodzie z siedmioma miejscami w DR są tylko dwa fotele :mlot:

Opublikowano
1 godzinę temu, chris_66 napisał:

niektórzy przeginają, mam swoją stację ze znajomymi chłopakami - zawsze sprawdzają mi wszystkie strategiczne punkty, o niektóre sam proszę i ewentualnie powtarzamy pomiary:drive:

dla siebie sprawdzam i jestem zadowolony

przyczepę w zasadzie sam sobie sprawdzałem: hamulce i najazd , było wolne stanowisko to się pobawiłem :winner:

a z nadgorliwymi to szkoda się użerać, chociaż czasem warto - brak haka w dowodzie o niczym nie świadczy, potrzebny jest w momencie holowania budy jako potwierdzenie że ktoś to niby sprawdził , można mieć hak jako punkt mocowania bagażnika na rower. i tak załatwiłem diagnostę który kazał zdemontować hak bo właśnie nie było pieczątki, akurat ten sam baran czepiał się że w samochodzie z siedmioma miejscami w DR są tylko dwa fotele :mlot:

Ty to dopiero wypisujesz głupoty z tym hakiem i fotelami w samochodzie , kompletnie nie wiesz o czym piszesz. 

Opublikowano

Ty to dopiero wypisujesz głupoty z tym hakiem

Akurat tutaj Chris ma racje. Zgodnie z przepisami jest tak jak napisał.
Opublikowano
3 minuty temu, chris_66 napisał:

A jak powinno być emoji848.png

Nie jak powinno być ,tylko jak jest. Jeżeli masz zamontowany hak - adnotacja w dowodzie i koniec. Do czego będziesz go wykorzystywał to już tylko Twoja sprawa. 

Na badaniu diagnosta sprawdza stan faktyczny z dowodem rej. , jeżeli masz 7 miejsc w dowodzie na badaniu pojazd powinien je mieć . Diagnosta sprawdza ich mocowanie , stan ,pasy  itp. Brak siedzeń jest niezgodnością z danymi zawartymi w dow. rej. Zanim znów kogoś zwyzywasz od baranów proponuję choć trochę zapoznać się z dziennikami ustaw które dokładnie regulują sposób i zakres badań technicznych.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             A na koniec ,idąc twoim tokiem rozumowania to adnotacja o gazie w dowodzie też jest zbędna , na badaniu można powiedzieć diagnoście że jeździmy tylko na benzynie.     

Opublikowano
1 minutę temu, Astrah napisał:

Nie jak powinno być ,tylko jak jest. Jeżeli masz zamontowany hak - adnotacja w dowodzie i koniec. Do czego będziesz go wykorzystywał to już tylko Twoja sprawa. 

Na badaniu diagnosta sprawdza stan faktyczny z dowodem rej. , jeżeli masz 7 miejsc w dowodzie na badaniu pojazd powinien je mieć . Diagnosta sprawdza ich mocowanie , stan ,pasy  itp. Brak siedzeń jest niezgodnością z danymi zawartymi w dow. rej. Zanim znów kogoś zwyzywasz od baranów proponuję choć trochę zapoznać się z dziennikami ustaw które dokładnie regulują sposób i zakres badań technicznych. 

haka używa kolega do bagażnika rowerowego, w zasadzie jest tam na stałe od kwietnia do listopada - nie zasłania świateł więc instalacji i gniazda nie musi mieć  , tablicę ma dodatkową, od chyba dwóch lat nikt się go nie czepiał na SKP - a wcześniej baran jakiś kazał mu zdejmować hak

mam samochód na 7 osób w DR - przy zakupie była możliwość kupienia wersji od pięciu do siedmiu siedzeń (dwa dodatkowo płatne) - i jak to rozwiążesz ????

koledze nie chcieli wbić przeglądu bo miał zdjęte zagłówki z tyłu - wozi psa i zagłówki przeszkadzały - to chyba jedyna sytuacja gdzie bym się zgodził z odmową (bo samochód jest niekompletny) chociaż nikomu to nie przeszkadza ani nie zagraża

Opublikowano

Nie jak powinno być ,tylko jak jest. Jeżeli masz zamontowany hak - adnotacja w dowodzie i koniec.

No nie masz racji. Badanie techniczne jest niezbędne w celu kierowania zespołem pojazdów. Badanie dopuszczające haka wykonuje się na podstawie artykułu 71.4 PoRD:

71.4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.

Jak nie używasz haka do holowania przyczepy to zgodnie z powyższym przepisem nie musisz wykonywać badania technicznego

Opublikowano
16 minut temu, chris_66 napisał:

mam samochód na 7 osób w DR - przy zakupie była możliwość kupienia wersji od pięciu do siedmiu siedzeń (dwa dodatkowo płatne

A nie jest tak, że w zależności od wersji - 5-cio lub 7-mio - osobowej tak jak wyjeżdża z salonu tak ma w dowodzie? Rozumiem, że jak nie dopłacisz do wersji 7-mio osobowej to masz samochód 5-cio osobowy i tak jest w dowodzie i karcie pojazdu? 

30 minut temu, Astrah napisał:

Diagnosta sprawdza ich mocowanie , stan ,pasy  itp. Brak siedzeń jest niezgodnością z danymi zawartymi w dow. rej.

Jeśli chodzi o sprawdzanie foteli przez diagnostę to jeszcze nigdy nie miałem takiej sytuacji. Chrysler, którego miałem był 7-mio osobowy ale system chowania foteli w podłogę powodował, że samochód stawał się 2 osobowy. Ostatni przegląd przechodził ze schowanymi fotelami i nikogo to nie zainteresowało.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, bw81 napisał:

A nie jest tak, że w zależności od wersji - 5-cio lub 7-mio - osobowej tak jak wyjeżdża z salonu tak ma w dowodzie? Rozumiem, że jak nie dopłacisz do wersji 7-mio osobowej to masz samochód 5-cio osobowy i tak jest w dowodzie i karcie pojazdu?

Espace można było kupić pięcioosobowy z wpisem 5-6-7 , sześcio z wpisem 6-7 albo siedmio z wpisem 7

807 były np tylko ośmioosobowe w papierach a miejsc było pięć a z dopłatą i ławką osiem (były też szóstki z sześcioma fotelami w układzie 2+2+2 zamiast 2+3+3)

inne marki nie wiem

Edytowane przez chris_66 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
5 minut temu, chris_66 napisał:

Espace można było kupić pięcioosobowy z wpisem 5-6-7 , sześcio z wpisem 6-7 albo siedmio z wpisem 7

807 były np tylko ośmioosobowe w papierach a miejsc było pięć a z dopłatą i ławką osiem (były też szóstki z sześcioma fotelami w układzie 2+2+2 zamiast 2+3+3)

inne marki nie wiem

A co to zmienia , auto przy pierwszej rej. jest rejestrowane zgodnie ze stanem faktycznym ,tu nie ma dowolności.

Opublikowano
2 minuty temu, Astrah napisał:

A co to zmienia , auto przy pierwszej rej. jest rejestrowane zgodnie ze stanem faktycznym ,tu nie ma dowolności.

to dlaczego ja mam pięć foteli w samochodzie a siedem miejsc w DR, sąsiad ma 7/7 - rok różnicy :mlot:

i dlaczego mam trzy miejsca w DR a tylko dwa fotele w busie - żeby nie było tak łatwo to mam dwa prawdziwe fotele z pełną regulacją a wersja zwykła ma fotel kierowcy z regulacją i podwójną ławkę bez żadnej regulacji :winner: