Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam 

jestem świeżo upieczonym nabywcą campera z ogrzewaniem truma combi. Podczas testowania ogrzewania zauważyłem problem ( kuchenka - lodówka działa bez problemu ) wcześniejszy 

właściciel zarzeka się że z trumą problemów nigdy nie miał. Problem jest następujący gdy załączę ogrzewania obojętnie czy na grzanie z wodą czy bez na biegu 2 chodzi cały czas i nie ma problemu na biegu 3 po 20 minutach sie wyłącza i świeci lub miga czerwona kontrolka razem z swiecącą zieloną. Przeczytałem już cały internet i wszystko wskazuje że problemy mogą być dwa jeden to za niskie napięcie akumulatora co wykluczyłem chodziło wszystko na załączonym agregacie. Drugi problem to za niskie ciśnienie gazu i tu moze być szkopuł ale jestem laikiem i nie chce czegoś namieszać. Manowicie wcześniejszy właściciel założył nowość butle nano amerigas i nie pamięta czy na tych butlach eksploatował dość mocno truma w forach czesto poruszany jest temat że truma tegoo nie lubi. Ale jeszcze jeden temat na ścianie campera wisi oryginalny reduktor truma i z niego dopiero idą odgałęzienia na piec , lodowke i nagrzewnicę i tu moje pytanie czy normalnie musi to iść przez dwa reduktory bo ten montaż click on jest również reduktorem ? czy jeśli tam jest zwykła butla zamiast tego cuda to też musi być drugi reduktor ? Proszę o pomoc i porady ?

Opublikowano

A takie pytanie bardzo prozaiczne: zdjąłeś osłonę kratki wylotu gazów spalinowych od trumy z zewnątrz przyczepy? 

Co do gazu nie jestem uczonym ale wg mnie reduktorów to mogą być 2 na raz ale jest to bez potrzeby. Pierwszy redukuje ciśnienie z butli do wymaganej a drugi tylko to przepuszcza jeżeli ma taką samą wartość. 

W przyczepach stosuje się o wartościach 29-30mbar.

Opublikowano

Kamperfit nie jest reduktorem. Jest adapterem, który przechodzi z gwintu zwykłego reduktora na szybkozłączkę butli

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jacekzoo napisał:

Kamperfit nie jest reduktorem. Jest adapterem, który przechodzi z gwintu zwykłego reduktora na szybkozłączkę butli

Nigdzie nie było napisane że ma przejściówkę. 

Za to wspomniał o dwuch reduktorach. 

Ja miałem również u siebie w angielce szybkozłączkę która była zarazem reduktorem. Nie wiem co ma kolega. 

Wszystko wyjasnilyby zdjęcia. 

Edytowane przez Teodor2424 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
16 minut temu, Teodor2424 napisał:

A takie pytanie bardzo prozaiczne: zdjąłeś osłonę kratki wylotu gazów spalinowych od trumy z zewnątrz przyczepy? 

Osłona w combi???