Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mamy nowy problem jak w temacie : rozkleiły się na długości aż 4 okna.

Okna są dwuwarstwowe. Nie mieliśmy żadnego wypadku, przyczepa stoi w stodole przez zimę, wypoziomowana i ogólnie bardzo zadbana. Nie były używane mocne detergenty do mycia szyb tylko denaturat z woda. Rozklejenie zauważyłam podczas mycia okien przed sezonem. Nie ma żadnej wody ani zacieków.

Ślady obecnego kleju wskazują na montaż fabryczny. Jest to bardzo cienka, równa spoina 1-2 mm na samym brzeg okna. Raczej krucha!!
Jedno z okiem było wcześniej klejone amatorsko. Teraz frontowe okna jest zdemontowane i "analizowane".
Moje pytania :
- czym ją skleić? czy może być klejo usczelniacz np. sikaflex 221, czy klej montażowy TotalFix? Wydaje mi się, że powinien być elastyczny bo jednak okno mocno pracuje wraz z przyczepą. Jeżeli za bardzo usztywni okno to szyba popęka.
- w którym miejscu powinien być nałożony?
- jaka mogła być przyczyna rozklejenia?

Dodaję kilka zdjęć :

post-5948-0-43827000-1459253326_thumb.jpgpost-5948-0-89168400-1459253340_thumb.jpgpost-5948-0-74600100-1459253359_thumb.jpg

• Odpowiedzi 121
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Tak tej firmy. Mogą być z 2004 bo przyczepa jest z tego roku. Takie jest oznaczenie :

post-5948-0-42020600-1459255192_thumb.jpg

Okna chyba są 3 warstwowe. Dwie warstwy sklejone są w odległości od siebie 2-3 mm a trzecia to zewnętrzna. Właśnie ta trzecia jest odklejona bo przecież niemożliwe żeby była mocowana do pozostałych warstw tylko śrubami...?? Zresztą odstaje jak okno oparte jest o ścianę.

Okna w narożach posiadają śruby.

post-5948-0-42020600-1459255192_thumb.jpg

po odkręceniu zostaje koszulka :

post-5948-0-08727600-1459255455_thumb.jpg

Śruba z wewnętrznej strony : post-5948-0-96546600-1459255605_thumb.jpg

Opublikowano

Cześć.

Miałem to samo w swojej... Wada produkcyjna (jest temat na forum).

Kleiłem specjalnym silikonem m.in. do klejenia reflelektorów. Kupowałem w Casto.  Tubki są mniejsze od pasty do żębów o połowę.

Na jedno okno wchodziło ok. 3 tubek. Cena 5 zł sztuka. Spoina eleatyczna i super trzyma już 4 lata.

Temat spokojnie do ogarnięcia w domu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Cześć.

Miałem to samo w swojej... Wada produkcyjna (jest temat na forum).

Możesz podać link do tego tematu? Szukałam ale nic o rozklejonych oknach nie znalazłam.

Napisałam do przedstawiciela producenta okien w Polsce. Ciekawe co odpisze. Może uda się, że uzna reklamację chociaż wątpliwe po 12 latach użytkowania przyczepy.

Jeżeli to wada produkcyjna ( a byłabym się w stanie z tym zgodzić) to dlaczego po takim czasie się ujawniła. To jest dziwne..??

Opublikowano

Reakcja kleju z lakierem i to teoretycznie tylko brązowym. Za darmo tego nie zrobią a producent okien odeśle Cie do producenta przyczepy. Niektóre marki partycypują w kosztach ale i tak wychodzi ok 1500zl za zestaw nowych okien.

Skleić samemu taniej

Opublikowano

to jest specjalny klej do rozklejonych szyb, nie próbój kropelkowo bo spaskudzisz. 

Mam ten klej i jak byś był bliżej to byśmy skleili..

skrzykawką spokojnie ogarniesz temat, chyba ze do Pokrzywnej podjedziesz w weekend 01.04 to będe go miał ze sobą.

Nazwe mogę podać albo napisz do Luksiaka (on w plexy pracuje) wiec wie czym to się je. 

http://sklep.akces-plexi.pl/127-klej-do-plexi-pmma-cosmofen-pmma-200g.html

taki to jest klej. :)

Opublikowano

to jest specjalny klej do rozklejonych szyb, nie próbój kropelkowo bo spaskudzisz. 

Mam ten klej i jak byś był bliżej to byśmy skleili..

skrzykawką spokojnie ogarniesz temat, chyba ze do Pokrzywnej podjedziesz w weekend 01.04 to będe go miał ze sobą.

Nazwe mogę podać albo napisz do Luksiaka (on w plexy pracuje) wiec wie czym to się je. 

http://sklep.akces-plexi.pl/127-klej-do-plexi-pmma-cosmofen-pmma-200g.html

taki to jest klej. :)

Czyli okno jest wykonane z plexi czy z akrylu?  Napisałam do sklepu może odpowie.

Czy ten klej jest wystarczająco elastyczny żeby szyby nie popękały?

Do Pokrzywnej nie jedziemy bo okno wymontowane a następne czekają.. Nie sądzę żebyśmy do weekendu zdążyli.

Chciałabym też żeby klej oprócz sklejenia uszczelnił "szyby" żeby nie zaparowywały czy nie brudziły się wewnątrz warstw.

Opublikowano

Jest elastyczny i szczelny.

Jak powiedziałem kleiłem nim w 2012 roku dwa okna w przyczepie. Trzyma do dzisiaj, a co roku kontroluję. Zostało mi jeszcze jedno...

Polecam gorąco, a namawiać nie mam czasu  :] .

Decyzja nalezy do Ciebie :skromny:

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi w temacie kleju.

Męczy mnie pytanie dlaczego się rozkleiły? Czy jest możliwe żeby różnice temperatur   (przede wszystkim ogrzewanie słońcem podczas upałów)   i szczelność warstw spowodowała rozklejenie się warstw okien?? 

Okna chyba nie mają otworów odpowietrzających?

Opublikowano

Powodem rozklejenia się jest wadliwy klej który utlenił się po latach i z tego co pamiętam puszcza na zewnętrznej szybie  zostaje na wewnętrznej.

Opublikowano

Fakt, że śladu po kleju nie ma. Jest klej ale na 2 wewnętrznych warstwach. Nie wykluczone, że i on z biegiem czasu się utleni..??

Opublikowano

Zewnętrzne okno jest przyciemniane/dymione. Myślę, że to jest głównym powodem, tj. inny skład chemiczny zewnętrznej szyby.

Opublikowano

Zewnętrzne okno jest przyciemniane/dymione. Myślę, że to jest głównym powodem, tj. inny skład chemiczny zewnętrznej szyby.

Dokładnie tak właśnie jest. Wewnętrzna szyba jest bezbarwna a zewnętrzna przyciemniona.