Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Mam w szoferce przy desce 2telefony z androidami jako urządzenia sterująco, nawigujące + jeszcze moja małżonka często ma trzeci. Podczas jazdy są miejsca gdzie słychać takie harakterystyczne ćwierkanie/trzeszczenie głośników radia od fal komórkowych.
Co można z tym zrobić, by się tego pozbyć?
Dzięki za podpowiedź...

Opublikowano

Witaj Misio,to są fale GSM,w czasie kiedy telefon melduje się do BTS-sa.( nadajnik,odbiornik telefonii komórkowej )w tym czasie  wyzwala z siebie większą energię nadawczą,stąd zakłóceniach o których piszesz,sposobem na to jest oddalenie telefonów od radia,nie ma na to  filtrów etc.a jak są,to będą mało skuteczne,jak by nie patrzeć są to fale powyżej 1 GHz,a ich przenikliwość jest wnerwiająca.Nie wspomnę o złym wpływie na nasz organizm,ale to nie na temat zadanego pytania.

Pozdrawiam Czarek

Opublikowano

Tak, jak Czarek napisał - oddal telefony od radia, a zwłaszcza od anteny radiowej, jeśli jest w pobliżu. Przy okazji sprawdź poprawność połączeń między radiem, a anteną oraz stan przewodu antenowego i wtyków, ponieważ usterki w tym obwodzie, potęgują opisany efekt. Jeśli masz nawigację w telefonie, która pracuje w trybie "off line", to włącz w telefonach tryb "samolotowy", tyle tylko, że w tym trybie wyłączysz również bluetooth oraz wi-fi, więc jeśli do czegoś jest Ci to potrzebne, to "kicha". Z drugiej strony, nawet jeśli uda Ci się włączyć tryb "samolot" nawet tylko w jednym z telefonów, to zmniejszysz chociaż częstość występowania tych zakłóceń.

Opublikowano

Radio ćwierka nawet przy odtwarzaniu mp3...szczególnie prawy głośnik (głośniej niż inne)...czasem wręcz nie do wytrzymania...

No to kicha Panowie...bo używam bluetooth jak i "lubię mieć" nawi z on-line bo to się czasem przydaje...

Opublikowano

Ciekawe  ?. W domu a szczególnie w przyczepie jak położę telefon za blisko radia to idzie zwariować od tych trzasków. Szczególnie jak jest słaby zasięg GSM. 

Muszę oddalić od siebie urządzenia. Ale w samochodzie przeważnie jadą 2-3 telefony i zakłóceń praktycznie nie odnotowałem. Chyba, że położę telefon w schowku, który jest bezpośrednio nad radiem. Jeden telefon jeździ z lewej strony kierownicy na szybie, a drugi koło lewarka biegów. Trzeci to torebka Agaty przeważnie pod nogami :) 

Opublikowano

No właśnie - może to Osiołek przenosi...a jak słaby zasięg, to nie da się wytrzymać...

W innych autach nie mam tego problemu...

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Misio napisał:

No właśnie - może to Osiołek przenosi...

Myślę, że pomogła by wymiana radia na ... no własnie na jakie. :hmm:  Nowsze, markowe ? Moje ma 10 lat i jest porządnej firmy.

Albo przełożenie przewodu antenowego w inne miejsce :miga:

Edytowane przez BUMERANG
dopisek (wyświetl historię edycji)