Skocz do zawartości

uwaga na stare polskie dowody rejestracyjne

EwaMarek

Rekomendowane odpowiedzi

szwagier kupił przyczepkę na starym dowodzie rej i starych czarnych blachach

przy rejestracji okazało się że potrzebne jest dodatkowe badanie techniczne

bieganie za pierdołą bo pani w urzedzie komnikacji nie chce przepisac dmc itd

w Polsce to można zwariować od załatwiania prostych spraw a co dopiero coś poważniejszego

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

mając zardzewiałe, stare czarne tablice na dwóch przyczepach, poprosiłem WK o pozwolenie zrobienia nowych tablic. W WK poinformowano mnie że i tak będę musiał tablice założyć białe.Więc z jedną na przegląd, potem druga, celem wpisania brakujących danych. Ale to już pozałatwiane pozytywnie.

No, niekoniecznie, bo jak mi się skończył stary dowód, to poszedłem wymienić i pani kazała wymienić tablicę na białą.

Ale byłem twardy i po telefonie do Min. Komunikacji/infrastruktury pani zmiękła jak plastelina a efektem jest stara tablica i nowy dowód.

J.

Ja kupiłem swoją Niewiadówkę na czarnych blachach,mniej więcej poosmiu miesiącach zabrałem się za pzerejestrowanie - dostałem miękki dowód i wywiozłem ogonek do teścia na Warmię(250 km od mojego miejsca zamieszkania) na zimowisko...

Po miesiącu idę po twardy dowód ,a pani mówi ze potrzebne badanie techniczne bo w bazie danych nie mają tego modelu (N126E :hehe: )czytaj jedna z popularniejszych niewiadek

Próbowałem załatwić coś telefonicznie z Niewiadowem,lecz oni nie homologacji do tego modelu- bo wtedy nie była wymagana...

W końcu wydrukowałem sobie instrukcję obsługi ze strony Fanklubu Niewiadówek ,gdzie podana była MW 500 kg a ładowność 100kg

Zaniosłem to Pani w urzędzie i mam twardy dowód z w/w danymi :zlo:

nie będę robił reklamy ale mnie spotakło szczęście gdzie pani w okienku powiedziała mi, że nie ma takiego modelu przyczepy i ściągniecie danych przyczepy potrwa jeden miesiąc bo u niej w komputerze nie ma. Po tym co mi pani powiedziała, oświadczyłem jej, że w innym powiecie mają a jak zwykle u nas nic nie ma albo czegoś zawsze brakuje i stałem tak 20 minut i powiedziałem, że nie odejdę od okienka bez dowodu rejestracyjnego męczyła się ale jakimś sposobem wydrukowała mi miękki dowód gdzie był VIN i model wpisany prawidłowo

ps. mówiła, że musiała by wpisać inny model a ja jej na to obojętnie co pani wpisze byle by były prawidłowe dane no i udało się :hehe:

w Polsce mamy totalną głupotę w urzędach

każdy kierownik urzędu jest królem i co wymyśli to święte nie waże że to nie ma sensu :hehe:

a panie inspektorki od rejestracji tłumaczą tak jak im wygodnie i żeby się nie wyłożyć w WYKŁADNI PRZEPISÓW tylko że nie ma sprecyzowanych wytycznych....

problem w tym, że są przepisy, tylko każdy urzędas ( kierownik WK i pani lub pan z okienka ) interpretuje je według własnego " widzimisię ", jak byłaby dokładna i jednolita interpretacja nie byłyby żadnych "schodów" i udawadniania, że nie jest się wielbłądem...

ja co prawda z towarówką ale miałem przeboje przy rejestracji jak cholera :hehe: podchodziłem do okienka chyba z 8 razy i za każdym razem Pani lub Pan chcieli inne dane faktury dokumenty itd :-] Opowiadałem całą historie w Bachotku ale powiem tylko tyle że zarejestrowałem przyczepe po ok 3 miesiącach sposobem nie do uwierzenia :) chętnie opowiem to w Warce bo warto :? Z oczywistych powodów nie opisze tego na forum ale przy :zlo: chętnie opowiem :)

Jarekkow napisał :

Ja ich nie bronie , ale w takim razie powiedz mi co ma wpisać urzędas w polu ,,max.dopuszczalny nacisk osi " mając stary dow. rejestracyjny w którym jest masa własna 600 kg i ładowność 200 kg

Zaznaczam , że przyczepa ma 2 osie i rozstaw 0,7 m między osiami

Widzicie ilu jest zarejestrowanych na Forum ludzi o różnych profesjach ale do tej pory nikt nie rozwiązał tego prostego zadania i dziwicie się że ,, urzędas " nie wie co zrobić .......

Czekam na odp. za prawidłową stawiam :hehe::zlo: Podpowiedz : winik w kN.