Skocz do zawartości

Gdzie wypożyczyć Campervana na pierwszy Karawaning

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Wraz z dziewczyną zamarzyło nam się zainwestowanie w campervana (jakiś VW T4 California byłby cudowny). Zanim jednak włożę ciężko zarobione pieniądzę chciałbym spróbować takiego życia wypożyczając taki samochód na tegoroczne wakacje (zapewne we wrześniu, ok 7-10 dni).

Przechodząc do pytania: Czy polecicie kogoś od kogo warto pożyczyć? 

Opublikowano
33 minuty temu, boyar01 napisał:

Cześć,

Wraz z dziewczyną zamarzyło nam się zainwestowanie w campervana (jakiś VW T4 California byłby cudowny). Zanim jednak włożę ciężko zarobione pieniądzę chciałbym spróbować takiego życia wypożyczając taki samochód na tegoroczne wakacje (zapewne we wrześniu, ok 7-10 dni).

Przechodząc do pytania: Czy polecicie kogoś od kogo warto pożyczyć? 

Pożyczałem VW Californię w https://www.drm.eu. Pożyczałem w Berlinie i we Frankfurcie n. Menem. Polecam VW z DSG. Jest ograniczenie - do Polski nie wjedziesz bez zgody właściciela.

Opublikowano

Skoro już zostaliśmy wywołani do tablicy :) to wiemy o dwóch wypożyczalniach oferujące tego typu auta w PL:

https://fastcamper.eu/

https://wwwwynajem.pl/

Przy czym nie jest to rekomendacja, bo nie korzystaliśmy i nie wiemy jak jest.

Gdyby jednak potrzebny był stosunkowo niewielki kamper z łazienką, to zapraszamy do nas :)

Opublikowano
4 minuty temu, motorhomepl napisał:

Skoro już zostaliśmy wywołani do tablicy :) to wiemy o dwóch wypożyczalniach oferujące tego typu auta w PL:

https://fastcamper.eu/

https://wwwwynajem.pl/

Przy czym nie jest to rekomendacja, bo nie korzystaliśmy i nie wiemy jak jest.

Gdyby jednak potrzebny był stosunkowo niewielki kamper z łazienką, to zapraszamy do nas :)

Tyle tylko, że wskazane przez Ciebie wypożyczalnie mają w ofercie wersje Beach, czyli bez szafek, lodówki i kuchenki gazowej. 

Opublikowano
2 minutes ago, BDG81 said:

Tyle tylko, że wskazane przez Ciebie wypożyczalnie mają w ofercie wersje Beach, czyli bez szafek, lodówki i kuchenki gazowej. 

Prawda. Ocean chyba raczej nikt nie ma, ze względu na cenę zakupu tejże.

Opublikowano

Swojego czasu w firmie KMH (serwis Hyundai)na Puławskiej w Warszawie mieli Californię do wypożyczania w dość przystępnej cenie. Ale nie wiem czy jeszcze mają 

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku byłem tym https://wwwwynajem.pl/volkswagen-california-4motion/ z żoną i dzieckiem w Rumunii nocowałem tylko na kempingach super sprawa zwłaszcza silnik i zdziwieni Rumuni jadący A6 kiedy na serpentynach wyprzedza ich bus, niestety nadaje się tylko i wyłącznie na stacjonarny pobyt na kempingu, bardzo upierdliwe jest pakowanie i organizacja nowego miejsca pobytu, a te zmienialiśmy co 2-3 dni. Cena była przystępna i właściciele ok. zero problemów przy zdawaniu, co oczywiście nie jest tak oczywiste jak przy odbiorze.?

Edytowane przez górol (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.04.2019 o 20:11, motorhomepl napisał:

Prawda. Ocean chyba raczej nikt nie ma, ze względu na cenę zakupu tejże.

SĄ tylko beach żeby ograniczyć możliwość robienia syfu. 

30 minut temu, górol napisał:

niestety nadaje się tylko i wyłącznie na stacjonarny pobyt na kempingu, bardzo upierdliwe jest pakowanie i organizacja nowego miejsca pobytu, a

Mądre głowy wymyśliły kupę lat temu najmniejszy kamper, po to żeby najwygodniej się przemieszczać a Ty powiesz że to się nadaje tylko na stacjonarny pobyt? Nie rób sobie jaj. No chyba że że zamiast krzeseł i stalika, Ty pół chałupy rozkładasz. Jak masz to co powinieneś, to w 20 minut się zwijasz. Mikrokamperami się kamperuje trochę inaczej i warto o tym wiedzieć.

Edytowane przez Cathay (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
16 godzin temu, górol napisał:

W zeszłym roku byłem tym https://wwwwynajem.pl/volkswagen-california-4motion/ z żoną i dzieckiem w Rumunii nocowałem tylko na kempingach super sprawa zwłaszcza silnik i zdziwieni Rumuni jadący A6 kiedy na serpentynach wyprzedza ich bus, niestety nadaje się tylko i wyłącznie na stacjonarny pobyt na kempingu, bardzo upierdliwe jest pakowanie i organizacja nowego miejsca pobytu, a te zmienialiśmy co 2-3 dni. Cena była przystępna i właściciele ok. zero problemów przy zdawaniu, co oczywiście nie jest tak oczywiste jak przy odbiorze.?

Proszę Cię... VW California służy właśnie do bardzo mobilnych wypadów, weekendów itp., a nie do stacjonarnego pobytu. Chyba źle dobrałeś wakacyjny pojazd. 

Opublikowano
Proszę Cię... VW California służy właśnie do bardzo mobilnych wypadów, weekendów itp., a nie do stacjonarnego pobytu. Chyba źle dobrałeś wakacyjny pojazd. 

Westfalia, jako punkt wyjścia i jej różne wersje, służy tylko jego posiadaniu. Nie nadaje się do niczego, ani szybkiego zwiedzania ani stacjonarnego pobytu.
Piszę to jako były posiadacz takiego wynalazku
Opublikowano
58 minut temu, chris_66 napisał:

Westfalia, jako punkt wyjścia i jej różne wersje, służy tylko jego posiadaniu. Nie nadaje się do niczego, ani szybkiego zwiedzania ani stacjonarnego pobytu.
Piszę to jako były posiadacz takiego wynalazku emoji2961.png

A ja pisałem, jako użytkownik, który w T6 Ocean spędzał wakacje. Wakacje w Californii to szybkość przemieszczania, możliwość wjazdu tam, gdzie przyczepa i kamper nie dają rady. Jeśli nie targasz połowy domu, samochód i nocleg w nim są OK. Zresztą, gdyby było inaczej to skąd tyle Californii na kempingach? Myślisz, że ludzie specjalnie się męczą za minimum ćwierć miliona zł (tyle kosztuje przyzwoicie wyposażona wersja Ocean)?

Opublikowano

Nie wiem ile kosztuje. Nie interesuje mnie to. Wiem jak to wygląda i mam swoje zdanie na temat wypoczynku w Westfalii.

To że można nie znaczy że to jest szczyt marzeń o komforcie. Westfalie można spotkać tak samo często jak cokolwiek innego na kempingu. I nie wiem dlaczego ludzie to kupują. Podobnie jak Ferrari czy cokolwiek innego niepraktycznego i nieadekwatnie drogiego

Można podróżować motocyklem co nie oznacza że chciałbym to zrobić, nawet takim za milion

Natomiast T4 bardzo miło wspominam jako mega ergonomiczne auto na długie trasy, nie komfotrowe tylko wygodne do długiej jazdy. T5 i nowsze to już porażka pod względem wygody, bo komfortu w busie nie ma co oczekiwać.