Skocz do zawartości

rejestracja przyczepy holendrsiej - RDW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupiłem przyczepę i nie mogę zarejestrować

brakuje małego rdw!!!

gdzie mogę znaleść jakieś uzasadnienie prawne że jest to nie potrzebne?

Opublikowano

To już moja druga przyczepa z Holandii i zawsze od sprzedającego (dilera) dostawałem RDW, ale źródła tego przepisu nie znam. :hehe:

Opublikowano

Od grudnia ubiegłego roku zmieniły się zasady rejestracji pojazdów i wymagane są wszelkie oryginalne dokumenty rejestracyjne z kraju, gdzie pojazd ( przyczepa ) do tej pory była zarejstrowana, pieczęć o treści "wyrejestrowano" .... zresztą wrzuć w wyszukiwarce hasło "rejestracja przyczepy" i napewno znajdziesz interesujący Ciebie wątek...

Opublikowano

Bardzo ważne jest DMC przyczepy.Poniżej 650kg nie ma dowodu rejestracyjnego,jeździ się na ubepieczenie auta i tablica jest taka jak w aucie( w Holandii) tu jest uzasadnienie http://www.mfa.nl/war-pl/pytania_i_odpowiedzi

.Do rejestracji potrzeba tylko umowy lub faktury. Powyżej 650kg Potrzebujesz kentekenbewijs dowód oraz małą kartkę overschrijvingsbewijs oraz z urzędu wymeldowanie na export RDW wielkości A4.

Pozdrawiam Mariusz przyczepyleszno.pl

Opublikowano

to w Lesznie są inne zasady rejestracji jak u nas...............?

ja ma duze rdw A4

kentenbewijs deel IA

kentenbewijs deel II

nie mam małego rdw a to ono u nas jest potrzebne - dużego rdw nie chcą

:hehe:

Opublikowano

Dziwna sprawa z tymi urzędami 3 tygodnie temu rejestrowałem przyczepkę z Holoandii i Pani chciała DEEL II , którego nie miałem , RDW A4 miałem , zadzwoniłem do gościa u którego kupiłem przyczepkę akurat jechal do Holandii , aby dostarczył mi te DEEL II i przysłał mi zamiast tego DEEL II ,małe RDW , udałem się do WK z tymi papierami i inna pani juz nie chciała DEEL II i zarejestrowała . Ten sam urząd , ale inna osoba rejestrowała i wystarczyły jej te papierki innej nie - i jak zrozumieć te nasze urzędy.?????

Opublikowano
jak zrozumieć te nasze urzędy.?????

Tego się nie da zrozumieć :hehe::zlo::-]

Może rejestruja na wage , jednego papierka było brak DEEL II , zamiaste tego dałem małe RDW i wagowo się zgadzało :?

Opublikowano

Spróbuj podejść do innego urzędnika,może przejdzie.W ostateczności rejestracja na rodzinę w innym mieście.Albo rejestracja przyczepy poniżej 650kg,tylko trzeba zmniejszyć mase przyczepy-było na forum. Pozdr.Mariusz

Opublikowano
ja myślę, że to kwestia nieudolności, nierzetelności, braku profesjonalizmu i niechciejstwa tzw urzędasów......

Ja ich nie bronie , ale w takim razie powiedz mi co ma wpisać urzędas w polu ,,max.dopuszczalny nacisk osi " mając stary dow. rejestracyjny w którym jest masa własna 600 kg i ładowność 200 kg

Zaznaczam , że przyczepa ma 2 osie i rozstaw 0,7 m między osiami

Opublikowano

Jarekkow....albo przegląd techniczny tak by diagnosta określił brakujące parametry albo urzędas korzysta z gotowego programu lub parametrów zapisanych w programie dla innych podobnych przyczep albo nie wie jak ma skorzystać z tego programu lub innych dostępnych materiałów i stąd moje stwierdzenie, które przytoczyłeś

Opublikowano

bez papierów poniżej 750 nie zzarejestruje - tak można było do końca 2007r

teraz musi być dowód i..... i co sobie kobitka wymyśli

już mam trochę informacji i co miasto jest inaczej. :hehe:

ostatnio dowiedziałem się żę małe rdw to tylko kopia wymeldowania a ważne powinno być duże rdw z danymi osoby wyrejestrowującej.

niestety wygodniej jest uznać mały papierek z hologramem i stęplem ... głupota ale na to nie ma rady.

Opublikowano
parametrów zapisanych w programie dla innych podobnych przyczep albo nie wie jak ma skorzystać z tego programu lub innych dostępnych materiałów

Widzisz to nie jest do końca tak .... ten sam model i typ przyczepy może być w różnych krajach rejestrowany na inne DMC i to jest fakt

Urzędas napisze z katalogu wartość inną niż na tabliczce znamionowej i Ty wtedy będziesz zadowolony . Chciałbym jednak widzieć Twoją minę gdy za rok pojedziesz na przegląd techniczny i diagnosta wystawi Ci negatywny wynik ze względu na niezgodność danych w dowodzie rejestracyjnym z tabliczką znamionową .... Powiedz mi na kogo wtedy będziesz wściekły ?

Na tego urzędasa który rok temu wpisał Ci coś z katalogu czy na diagnostę że się przypierd.......... do czegoś co Twoją winą nie jest ???

Opublikowano
Widzisz to nie jest do końca tak .... ten sam model i typ przyczepy może być w różnych krajach rejestrowany na inne DMC i to jest fakt

Urzędas napisze z katalogu wartość inną niż na tabliczce znamionowej i Ty wtedy będziesz zadowolony

dlatego też napisałęm, że mozę wysłać na przegląd techniczny lub skorzystać z gotowego programu.... co zrobi jego decyzja, ale aby ktoś nie przeżył sytuacji jaką Ty opisałeś dlatego wolą wysłać petenta na badania techniczne i nie mieć "czyste sumienie"