Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Wybieram się na oględziny przyczepki :

https://www.otomoto.pl/oferta/elddis-typhoon-ex-2000-okazja-stan-idealny-2004r-piekne-wnetrze-4-5-os-mozliwy-wynajem-140zl-ID6BPcVO.html#gallery-grid

Proszę o jakieś sugestie dotyczące Elddis'a. Może ktoś wie jakie są jego słabe punkty. Dodam, że sprzedający w ogłoszeniu nie wspomina jak to określa o "drobnym mankamencie" który jest już naprawiony(pęknięty narożnik został juz pospawany). Zdjecia poniżej. Proszę osoby z doświadczeniem o ewentualne uwagi, z racji iż w świecie karawaningu moja wiedza opiera się na internecie i jednych wakacjach z przyczepą. 

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. 

IMG-20190420-WA0001.jpg

IMG-20190420-WA0003.jpg

IMG-20190420-WA0002.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli sprzedający nie informuje w ogłoszeniu o takich defektach (ani na zdjęciach ani tekstowo) to należy domniemać, że będzie ich więcej a uczciwość nie jest czymś, co cechuje sprzedawcę.

To co pokazujesz na zdjęciach to ... i tu ciężko dobrać słowa. Delikatnie mówiąc to rozpoczęte prace, rozgrzebany temat ... Widoczne i wystające wkręty są powodem do bardzo dużej ostrożności ...

Prezentacja ogłoszenia jest co najmniej wieloznaczna: w jednym ogłoszeniu mnóstwo przyczep, w jednym ogłoszeniu oferta wynajmu i sprzedaży przyczep, wymieszane zdjęcia, ....

Moje subiektywne zdanie: próba zakupu z takiego ogłoszenia to proszenie się o problemy.

Zacznij od poczytania wątków na forum w dziale kącik kupującego, poradników, ... a potem wróć do czytania ogłoszeń.

Edytowane przez zuczek (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

A moim zdaniem fajna cepka. Gość mówi o mankamencie i go nie ukrywa. Zdjęcia skądś zdobyłeś. 

Odnośnie spawania (aluminium jak sądzę), to trzeba to miejsce od środka, z góry na dół zobaczyć, czy nie ma np. pęcherzy na wewnętrznej okładzinie, czy sklejka jest sucha (pukanie ręką i powinien wydobywać się dźwięk jak stukanie w drewniany stół). 

Nie podałeś gdzie mieszkasz, więc nie wiem czy masz daleko, ale na pewno warto zobaczyć. Osobny prysznic super. Piekarnik spoko, lodówka też no i ogrzewanie Truma, popularna i łatwo o ewentualne części zamienne. Te sprzęty mam takie same w swojej i działają dobrze. 

Możesz zrobić test taki, którego ja nie zrobiłem kupując. 

Przed oglądaniem i prezentacją nastaw np. elektryczną trumę ogrzewania na maxa. Niech się zagrzeje mocno, jeżeli w ciepłej przyczepie nie poczujesz nieładnego zapachu to powinno być OK. 

Oooo, to pisz co było nie tak!

Opublikowano
2 minuty temu, Kevin napisał:

Odnośnie spawania (aluminium jak sądzę)................................................przed oglądaniem i prezentacją nastaw np. elektryczną trumę ogrzewania na maxa. Niech się zagrzeje mocno, jeżeli w ciepłej przyczepie nie poczujesz nieładnego zapachu to powinno być OK.

nie znam przyczepy gdzie są elementy alu zdatne do spawania , ścianka przednia i tylna to plastik - w zasadzie nie do spawania tylko do klejenia (jest za cienki na spawanie)

grzanie budy nic nie da - chyba że wystawisz ją na pełne słońce na dwa dni - metoda bez sensu i nic nie dająca

Opublikowano

cytowałem w tym fragmencie autora wątku. Alu może być spawane, ale czy z przyczep, nie mam bladego pojęcia. Pewnie jest jak piszesz ?

Opublikowano

Główny mankament bardzo miękka ściana działowa między łazienka a salonem, zaraz przy stopniu w narożniku oraz od strony kibelka. Naprawa z zewnątrz wykonana w miarę Ok jak na moje oko pospawany plastik i wyszpacholwany. W łazience brak 1 części lustra oraz odchodzi/peknieta nieco płyta w narożniku w ktorym była zewnętrzna naprawa. Lekkie zacieki z przodu w środku i przednim schowku. Od dołu całkiem zdrowa. Umowa kupna bezpośrednio  na Angola....