Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

... a wpadniesz na pomysł uzupełnienia swojego profilu? W profilu podaje się nazwę i model przyczepy.

Wtedy, jeśli ktoś otworzy twoje zapytanie i nie znajdzie takiej informacji w tekście, znajdzie ją w profilu. Będziesz miał większe szanse na trafione odpowiedzi.

Zdjęcia nie pokazują problemu wyraźnie: czy są jakieś miękkie i nasiąknięte wodą miejsca ? Czy podłoga od środka jest mokra, miękka, przebarwiona, ... ???

Jeśli masz zamokniętą podłogę to na początku musisz znaleźć miejsce nieszczelności. Jeśli nie ruszałeś przyczepy w tym roku a kończąc sezon 2018 opróżniłeś całość instalacji z wody (i sprawdziłeś dokładnie wszystko przed "snem zimowym" przyczepy = nie było zacieków i wilgoci) to prawdopodobnie uszczelnienie gdzieś przepuszcza wodę (może uszczelnienie przyczepy, może uszczelki okien, uszczelnienie drzwiczek serwisowych, rączek manewrowych, klosza lampy, ...  ). Dla Ciebie im niżej znajduje się nieszczelność tym lepiej.

Podłoga sama z siebie nie namaka, w ramach grawitacji jest ostatnim miejscem, które woda napotyka przed wydostaniem się.

Opublikowano
... a wpadniesz na pomysł uzupełnienia swojego profilu? W profilu podaje się nazwę i model przyczepy.
Wtedy, jeśli ktoś otworzy twoje zapytanie i nie znajdzie takiej informacji w tekście, znajdzie ją w profilu. Będziesz miał większe szanse na trafione odpowiedzi.
Zdjęcia nie pokazują problemu wyraźnie: czy są jakieś miękkie i nasiąknięte wodą miejsca ? Czy podłoga od środka jest mokra, miękka, przebarwiona, ... ???
Jeśli masz zamokniętą podłogę to na początku musisz znaleźć miejsce nieszczelności. Jeśli nie ruszałeś przyczepy w tym roku a kończąc sezon 2018 opróżniłeś całość instalacji z wody (i sprawdziłeś dokładnie wszystko przed "snem zimowym" przyczepy = nie było zacieków i wilgoci) to prawdopodobnie uszczelnienie gdzieś przepuszcza wodę (może uszczelnienie przyczepy, może uszczelki okien, uszczelnienie drzwiczek serwisowych, rączek manewrowych, klosza lampy, ...  ). Dla Ciebie im niżej znajduje się nieszczelność tym lepiej.
Podłoga sama z siebie nie namaka, w ramach grawitacji jest ostatnim miejscem, które woda napotyka przed wydostaniem się.
Uzupełnie zaraz profil , zauważyłem wilgoć w środku na rogu przyczepy i wydaje mi się że może dostaje się ta wilgoć od spodu przyczepy podczaszy deszczu woda ścieka po tylnej osłonie , osłona tylna ma uszkodzone uszczelnienie z podłogą akurat w tym miejscu
667e6eef5805de8fc8de4c1cbbb18eec.jpge57a76d86db7a51a892410c9c4185a3e.jpg
Opublikowano
26 minut temu, Daniel Quattro napisał:

zauważyłem wilgoć w środku na rogu przyczepy i wydaje mi się że może dostaje się ta wilgoć od spodu przyczepy podczaszy deszczu woda ścieka po tylnej osłonie , osłona tylna ma uszkodzone uszczelnienie z podłogą akurat w tym miejscu

Co do zasady woda pod górę raczej nie idzie ? Jest coś takiego jak podsiąkanie ale w przyczepach jako powód bezpośredni zawilgocenia nie występuje. Jeśli woda nie wydostaje się z rur itp. to wchodzi przez nieszczelność, którą przede wszystkim musisz zlokalizować i naprawić. Potem zabierasz się za szkody wyrządzone do czasu naprawy.

Opublikowano
Co do zasady woda pod górę raczej nie idzie Jest coś takiego jak podsiąkanie ale w przyczepach jako powód bezpośredni zawilgocenia nie występuje. Jeśli woda nie wydostaje się z rur itp. to wchodzi przez nieszczelność, którą przede wszystkim musisz zlokalizować i naprawić. Potem zabierasz się za szkody wyrządzone do czasu naprawy.
Wydaje mi się że podsiąkało akurat na tym rogu była nieszczelność przy łączeniu podłogi z tylną osłona u góry nie widać nieszczelnośći i zawilgocenia
Opublikowano

To rób wszystko aby sformułowanie "wydaje mi się" zamienić na "z pewnością" = naprawić.

Uzupełnij profil, bo może ktoś ma taką samą przyczepę albo podobną i już to przechodził = dostarczy najtrafniejszych odpowiedzi.

Opublikowano

Czy twój problem to ta szczelina między płytą podłogi a elementem poszycia ściany?

beznazwy.png.1a2041728efe7b749257d344bc48e272.png

Jeśli tak, to proponuję, po oczyszczeniu i umyciu miejsca naprawy, wypełnić szczelinę uszczelniaczem hybrydowym, np. FIX ALL HIGH TACK.  

Opublikowano

Czy twój problem to ta szczelina między płytą podłogi a elementem poszycia ściany?

beznazwy.png.1a2041728efe7b749257d344bc48e272.png

Jeśli tak, to proponuję, po oczyszczeniu i umyciu miejsca naprawy, wypełnić szczelinę uszczelniaczem hybrydowym, np. FIX ALL HIGH TACK.  

Tak dokładnie , to możliwe że może wilgoć przez to przedostać się do wewnątrz ? Przyczepa stała przechylona zaczepem do dołu i woda spływała po plastikowej osłonie tyłu przyczepy i zaciskała na podłogę przyczepy

Już to zrobiłem odkręciłem wszystkie wkręty na całej długości tyłu przyczepy oczyściłem z starej masy uszczelniajacej i dałem nowy uszczelniacz i skręciłem wkrętami

Opublikowano
16 godzin temu, Daniel Quattro napisał:

Tak dokładnie , to możliwe że może wilgoć przez to przedostać się do wewnątrz ? Przyczepa stała przechylona zaczepem do dołu i woda spływała po plastikowej osłonie tyłu przyczepy i zaciskała na podłogę przyczepy

Już to zrobiłem odkręciłem wszystkie wkręty na całej długości tyłu przyczepy oczyściłem z starej masy uszczelniajacej i dałem nowy uszczelniacz i skręciłem wkrętami

To możliwe. Po prostu wodę pociągnęła listwa szkieletu podłogi. Mam nadzieję, że wilgoć nie narobiła szkody (????), bo wtedy naprawa powinna być głębsza.  

Opublikowano
17 godzin temu, Daniel Quattro napisał:

Wydaje mi się, że się pospieszyłeś. Przed naprawą trzeba było upewnić się, że wilgotne elementy dokładnie wyschły i nie ma innej przyczyny zawilgocenia. 

Jeżeli zamknąłeś szczelnie wilgoć w środku to zrobiłeś sobie hodowlę pieczarek :( 

Nie napisałeś jak długo woda zaciekała na podłogę. Jeśli to była np. cała zima to mogło podejść aż do środka. Jeżeli pojawiła się po jednej ulewie to problem raczej tkwi gdzie indziej :hmm:

Opublikowano
Wydaje mi się, że się pospieszyłeś. Przed naprawą trzeba było upewnić się, że wilgotne elementy dokładnie wyschły i nie ma innej przyczyny zawilgocenia. 
Jeżeli zamknąłeś szczelnie wilgoć w środku to zrobiłeś sobie hodowlę pieczarek  
Nie napisałeś jak długo woda zaciekała na podłogę. Jeśli to była np. cała zima to mogło podejść aż do środka. Jeżeli pojawiła się po jednej ulewie to problem raczej tkwi gdzie indziej :hmm:
Podłoga była sucha jak uszczelnialem
Opublikowano

Jeżeli podłoga jest sucha,jak w moim przypadku,kiedy po sezonie bezdeszczowym,wszystkie szczeliny między podłogą ,a nadwoziem wypełniłem klejo-wypełniaczem Fibo Seal ,który to przytargałem z Norwegi,a tam,używany był do połączeń drewna z każdym materiałem to jest pewność szczelności.Szukałbym do wypełnienia podobnego kleju,i takowy jest na naszym rynku z pewnością.

Mała dygresja, otóż klej ma właściwości łapania się wszystkiego co napotka.Jeżeli będą luźne cząsteczki na łaczeniu,to klej złapie się tych paprochów i nie uszczelni połączenia.Gwarancją dobrej roboty ,to oczyszczenie szczeliny z zabrudzeń i wolnych cząstek,ale to już wiadomo wszystkim.Nie należy się zrażać powiększoną szczeliną,bo lepsza duża szczelina wypełniona szczeliwem,niż mikro pęknięcia sączące wilgoć.