Skocz do zawartości

autoalarm a nocowanie w przyczepie na haku

kit

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do szanownych forumowiczów którym nie raz zdarzyło się nocować po drodze na jakimś parkingu stacji itd czy rozczepiacie swoje zestawy czy tylko podpory idą na dół a zaczep wisi na haku? Możecie zapytać co za różnica ... :-] dla mnie duża gdyż moje auto posiada auto alarm Niby nic wielkiego bo prawie każdy ma :zlo: ale ja mam z czujnikami ruchu przechyłu itd I tu pojawia się problem :hehe: bo auto czuje wszystkie ruchy nawet te przyczepy przenoszone przez zaczep Np gdy zaczepiam przyczepe na zamknietym aucie to zaraz alarm wyje i tak samo jest jak auto jest zamkniete a ja wchodze do przyczepy Musze mieć NIE w pełni uzbrojony alarm żeby można korzystać z przyczepy na haku Jak radzicie sobie w takich sytuacjach? lepiej spać na haku na 1 stopniu alarmu czy rozczepić się i uzbroić alarm w pełni?

Czytałem gdzieś że spanie na parkingu w zapiętej na hak przyczepie traktowane jest tak jak normalne zatrzymanie się, tak samo jak z ciężarówką i odpoczynek .Zaś spanie z przyczepą odpiętą jak obozowanie a wiadomo ze obozować wszędzie nie wolno .Ile w tym prawdy nie wiem ,może ktoś wie lepiej to się dokładniej wypowie.

Tomek chyba czujnik masz ustawiony na bardzo wrażliwy. Może da się zmienić wrażliwość czujnika? Moja asterka tez ma taki czujnik i nie mam problemu ze spaniem na postoju w zapiętej przyczepie.

Przy rozłożonych podporach przyczepka też nie powinna autem bujać.

Myśle, że najrozsadniej byłoby włączyć ten I stopień alarmu jeśli faktycznie masz bardzo czuły ten alarm, w mojej cytrynce mam także czuły alarm ( załańcza się nawet podczas wiatru ) ale korzystając z przyczepki na postoju, nie rozczepiałem zestawu mimo że spaliśmy z dwóją aktywnych dzieci nigdy Nam się w nocy nie załączył.

Przy rozłożonych podporach przyczepka też nie powinna autem bujać.

Tak, tylko Tomek lubi w nocy rozrabiać to może mocniej pobujac :hehe:

Tomek chyba czujnik masz ustawiony na bardzo wrażliwy

na to wygląda bo nie raz przy dużym wietrze też zamruga ostrzegawczo itd :zlo: chyba racja żeby pokombinować ze zmianą wrażliwości czujników :-] Ja jeszcze nie spałem na haku i dlatego pytam żebym nie musiał przy każdej zmianie pozycji słuchać alarmu i sąsiedzi żeby mi nie zrobili :hehe:

Można tak jak ja kiedyś nocowałem na parkingu i aby nikt się nie

przyczepił podniosłem przyczepę na łapach zwalniając rygiel zaczepu

wobec czego był on trochę nad kulą haka. Mnie zależało na nieobciążaniu

auta,a wyglądało jakby to było spięte razem. :hehe:

To nie zmieniaj , :hehe::zlo::) i delikatnie , delikatnie do końca :?

może być z tym kiepsko :)Effendi trafnie to ujął :)

Tak, tylko Tomek lubi w nocy rozrabiać to może mocniej pobujac :-]

chyba racja żeby pokombinować ze zmianą wrażliwości czujników Ja jeszcze nie spałem na haku i dlatego pytam

Ze zmianą wrażliwości nie kombinuj , to że Ty na haku nie spałeś to nic straconego , wszystko przed Tobą , ja bym się martwił tylko o swoją małżonkę / nie Twoją żadnych aluzji / aby mi na ,,obcym haku " nie wylądowała :hehe::zlo::-]

:):?:)

a na poważnie to się troche dowiadywałem i idzie coś zrobić żeby czujniki nie były tak bardzo czułe ale mój elektryk mi to odradził bo to nie do tego alarm służy Właśnie dlatego ktoś wymyślił taki alarm który można na kilka sposobów uzbrajać :-] Dobrze że mi takie coś się nasuneło na myśl bo do teraz bym miał rebus :hehe: a tak dostane instrukcje jak i co uzbroić w danej sytuacji :zlo: