Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Poszukuję opinii dotyczącej Eriby Troll. Bardzo podoba mi się jej design i to, że należy do tych lekkich, z dużą ładownością. Holownik to xc70 i wystarczy w zupełności. Mojej żonie również się bardzo podoba, ale jest jeden problem, Zależy jej na normalnym prysznicu. Zdaje sobie sprawę, że nie znajdę takiego w poszukiwanym modelu, ale ciągle pracuje nad zmiękczeniem połówki, by odpuściła ten warunek. Orientuje się mniej więcej jak kształtują się ceny na rynku i wiem, że czasem latają w szalonych pieniądzach ? Może ktoś z Was miał z okazję bliżej się zapoznać z tą p-ką i podpowie trochę o detalach dotyczących tego sprzętu . Zależy mi na wszystkich opiniach, tych dobrych i tych złych. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Kiedyś posiadanie takiej przyczepy było moim marzeniem. Dzisiaj już nie , miałem okazję oglądać je w realu i zorientować się w zasadach korzystania z wnętrza , jest to dość uciążliwe .

Opublikowano

Sam kiedyś byłem mocno napalony na Hymer Eribe, i jest to bardzo ciężki temat Znaleść jest trudno a ceny są nieadekwatne W koncu mi się udało znaleśc ale odpusciłem Przyczepki o ile fajne wygladowo to wymagają wiele wyrozumiałości od uzytkownika, głownie chodzi o wysokość wnetrza i szmaciane boki podnoszonego dachu Same przyczepy tez do lekkich nie należa bo mają stalowy stelaż wiec tez swoje musza ważyć Niewątpliwie fajne budki i nietuzinkowe ale trzeba sie liczyć z tym ze dla indywidualistów ?

Opublikowano

Trudna decyzja, dobrze mówią przedmówcy.To przyczepy aerodynamiczne, zwrotne i służące do turystyki, a nie do stacjonarnego wypoczynku  Bardzo dokładnie oglądnąłem sobie różne modele (rozmiary i układy) na kempingu w Łebie. Jeżeli chodzi o prysznic, to od razu należy odpuścić temat - to wydzielone miejsce służy do szybkiego  umycia się za zasłonką, a nie brania prysznica w tradycyjnym sensie. Niemcy na kempingu posiadali przyczepy w wieku od 20 letniej, do kilkuletniej i wyglądały rzeczywiście świetnie. Wg nich przyczepki Eriba są praktycznie niezniszczalne i pomimo upływu lat wyglądają zarówno w środku, jak i na zewnątrz bardzo korzystnie. Z tego co widziałem, przyczepy Eriba są bardzo dobrze wykonane, starannie wykończone. Tyle.

Opublikowano

dzisiaj dwie w Kielcach oglądałem ale dopiero się robią 2010 i 2015 rok

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, szwedki napisał:

Kiedyś posiadanie takiej przyczepy było moim marzeniem. Dzisiaj już nie , miałem okazję oglądać je w realu i zorientować się w zasadach korzystania z wnętrza , jest to dość uciążliwe .

Mógłbyś proszę napisać coś bliżej, na temat tych zasad?

19 godzin temu, kit napisał:

Sam kiedyś byłem mocno napalony na Hymer Eribe, i jest to bardzo ciężki temat Znaleść jest trudno a ceny są nieadekwatne W koncu mi się udało znaleśc ale odpusciłem Przyczepki o ile fajne wygladowo to wymagają wiele wyrozumiałości od uzytkownika, głownie chodzi o wysokość wnetrza i szmaciane boki podnoszonego dachu Same przyczepy tez do lekkich nie należa bo mają stalowy stelaż wiec tez swoje musza ważyć Niewątpliwie fajne budki i nietuzinkowe ale trzeba sie liczyć z tym ze dla indywidualistów ?

W cenach jestem zorientowany i wiem że nie są małe. Cepki które są w moim kręgu zainteresowania mają wysokość przy złożonym dachu bodajże 190cm. Komfort to praktycznie żaden, ale w dużym tłoku ujdzie. Natomiast wagowo myślę, że wypadają zdecydowanie lepiej od innych, bo pusty Troll to raptem 940kg i dmc 1300kg

16 godzin temu, jagodek napisał:

Trudna decyzja, dobrze mówią przedmówcy.To przyczepy aerodynamiczne, zwrotne i służące do turystyki, a nie do stacjonarnego wypoczynku  Bardzo dokładnie oglądnąłem sobie różne modele (rozmiary i układy) na kempingu w Łebie. Jeżeli chodzi o prysznic, to od razu należy odpuścić temat - to wydzielone miejsce służy do szybkiego  umycia się za zasłonką, a nie brania prysznica w tradycyjnym sensie. Niemcy na kempingu posiadali przyczepy w wieku od 20 letniej, do kilkuletniej i wyglądały rzeczywiście świetnie. Wg nich przyczepki Eriba są praktycznie niezniszczalne i pomimo upływu lat wyglądają zarówno w środku, jak i na zewnątrz bardzo korzystnie. Z tego co widziałem, przyczepy Eriba są bardzo dobrze wykonane, starannie wykończone. Tyle.

Podałeś dobry argument dotyczący przeznaczenia tych cepek. Dużo ludzi zwraca na to uwagę że nadają się one głównie do turystyki. My jesteśmy właśnie taką turystyczną rodziną. Dużo zwiedzamy, nawet wynajmując karawan stacjonarny, zawsze jedziemy coś zobaczyć, pozwiedzać. Eriba pozwala na taką aktywną turystykę i nie powiem, to właśnie byl jeden z głównych powodów przez który zwróciłem uwagę na tą markę. Narazie warunek mojej małży dotyczący prysznica, wstrzymuje decyzję zakupu Eriby i póki co nie widać szans na zmianę ?

Edytowane przez Snowblood (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Skoro to nie jest fanaberia, a celowy wybór - napisz ile osób będzie korzystać, przez ile miesięcy w roku. Uszczelnienie dachu specjalnymi rękawami rzeczywiście działa i w przyczepie jest ciepło w warunkach jesiennych. Na czym polega używanie prysznica wg Twojej partnerki? Zwróć uwagę, że wysokość dachu jest wystarczająca, nawet bez otwierania.

Raz widziałem w Spindlerovym Mlynie na kempingu zimowym Eriba GT, zimą też dawali radę ?

Obejrzyj sobie :

Opublikowano

Dwa razy robiliśmy z żoną podejście do Eriby, ale do Touringa. Jak napisał jagodek ET to przyczepa do turystyki, a nie do stacjonarnego wypoczynku. Jest ceniona za trwałość, zwrotność i łatwość w prowadzeniu. Widywałem takie np. na alpejskich przełęczach ok. 2000 m.n.p.m. Trzeba tylko uważać (cecha wspólna Touringa i Trolla) na: a) niskie drzwi, o których istnieniu - jak mówił jeden z użytkowników - pamiętasz dopiero po nastu guzach na głowie oraz b) ranty otaczające otwór dachowy, które też są przyczyną niejednego siniaka.

Opublikowano

Jak napisałem wcześniej, wysokość przy złożonym dachu to chyba 190cm. Przy moim wzroście wychodzi prawie na styk. Problem ocieplenia dachu jest raczej pomijalny dlatego, że po pierwsze w dwóch cepkach jest ten rękaw w komplecie, a drugi raczej nie będzie on potrzebny, ponieważ nie będziemy chyba podróżować w czasie niskich temperatur. Jedynym wyjątkiem może być tu wyprawa do Norwegii na Nordcapp. Co do prysznica to ma być używany zgodnie z przeznaczeniem, głównie tam gdzie nie ma dostępu do stacjonarnego. Tutaj jest jedna z tych które mnie interesują. Prysznic szału nie robi, ale i tak ma chyba lepszy dostęp niż standardowo posiadają Eriby.

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.co.uk%2Fulk%2Fitm%2F192847909303

Opublikowano

Tez byliśmy bardzo zainteresowani zakupem Eriby. Powody takie same jak u Was - chcemy się w miarę łatwo przemieszczać i podróżować. Byliśmy oglądać jedną w Nowym Mieście Lubawskim. To był ten większy model touring GT 530 albo coś takiego. Niestety,. pomimo zapewnień sprzedającego że wszystko OK, pierwsze co zauważyłem to...brak tylnego okna, pofalowane poszycie z lewej strony i wgniecenia wokół lamp. Cena wynosiła 37 500...gdyby facet nie skłamał i przyczepa była faktycznie nieuszkodzona...byłaby już nasza. Ale Potem zaczęliśmy się rozglądać za innymi i skończyło się na małym Burstnerze. Ale Eriba Touring...Jesli będę szukal następnej przyczepy... to kto wie, zawsze będzie brana pod uwagę:)..

Opublikowano

Ciągle szukam jakiś negatywów w tej Eribie, które pozwolą nie wydać tylu pieniędzy. Narazie żona twardo obstaje przy tym prysznicu i chyba tylko to powstrzymuje mnie przed powrotem do domu z obciążeniem na haku. Nie miał chłop problemu, to sobie kuźwa wymyślił Eribe?

Opublikowano

Jeśli szukasz takiej małej przyczepy, to jaka przyczepa w tych gabarytach będzie miała normalny prysznic?

Opublikowano

W tym rzecz, że przy tych gabarytach żadna. I to próbuje wytłumaczyć kobiecie. Niestety łatwo nie jest. Do tej pory korzystaliśmy, albo z hoteli B&B, albo ze stacjonarnych karawanów i przyzwyczajenia zostały. Przyczepka daje niezależność w czasie podróżowania, ale kosztem pewnych wygód. To właśnie próbuje jej wyjaśnić. Narazie rozmowy trwają, a ja cierpliwy jestem ?

Opublikowano

Ja tam w tej Eribie 530 nie widzę żadnych kompromisów. Dla dwóch osób super. Tylko żeby była wyższa z 5cm i nie miała tego podnoszego dachu.

Opublikowano

Faktycznie, dopiero przyjrzałem się tej z ebaya, proponowanej przez Ciebie. Ten typ to duża przyczepka, bez prysznica. Rozkład z łóżkiem francuskim i umywalką w części mieszkalnej przypomina bardziej tradycyjne układy nowoczesnych przyczep, np Fendta 390. Ten układ już nie jest prezentowany w Hymerze Eribie.

Jako ciekawostkę, obecnie w Eribie Touring jest nowe rozwiązanie w stylu Airstreama za .....75 000 EUR. Jeżeli o takie warunki chodzi i to jest poziom cenowy Twojej żony.....https://www.eriba.com/en/models/caravans/eriba-touring-820/highlights.html

Bez obrazy....?

Tak na serio, zobacz w zakładce "bathroom" jakie rozwiązania są przyjęte i nie ma tam rozwiązań polegających na kabinie prysznicowej. Jest zasłonka i słuchawka wyciągana do mocowania na ścianie. Takie rozwiązania są np. w Burstnerze, gdzie odseparowujesz się dwiema ściankami z uszczelką magnetyczną. Przypomnij łaskawie żonie, że wodę na długi prysznic trzeba sobie również przynieść ?