Skocz do zawartości

Antena TV SAT na przyczepce

Wirek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis zamontowałem antene satelitarną na dachu przeczepki.

Antena jest na stałe na dachu po złożeniu ma wysokość 18,5 cm głębokości i 82 cm szerokości.

Składa i rozkład się ją z przeczepki a konkretnie w szafie, wysokość oraz szerokość geograficzną można wygodnie ustawić z wnętrza.

Pozostało mi jeszcze przeprowadzić przewód antenowy do TV , wyjechać z hali i sprawdzic w praktyce.

Poprzednio była antena TV naziemnej Kathrein HD 35 ze wzmacniaczem oraz masztem wysuwanym tez z szafy na wysokość 5 m. Ten zestaw jest mi już niepotrzebny , może kogoś zainteresuje możemy sie dogadać.

Odbierałem na ten antenie TV1, TV2 TV Info, TVN, Czeska jedynke i Novą ( odemnie jakieś 100 km w lini prostej do granicy z Czechami), oraz Polsat , TV4 obraz snieżył , ale po lekkim obrocie anteną w szafie obraz juz dobry.

poprzednia antena TV naziemnej po wysunięciu z szafy

post-61650-imported-70291237-233a-4245-961c-ccdc8aa17384_thumb.jpg

Poprzedni zestaw: Tu regulujemy wysokość oraz obracamy antenę i blokujemy, zamontować to można w szafie

post-61650-imported-28e1af08-0d2f-4348-ab96-42efbca146b1_thumb.jpg

Poprzedni zestaw: wzmacniacz sygnału TV działa na 230 V oraz na 12V, można podłaczyć TV i radio

post-61650-imported-6ff4707f-fda9-4005-b864-e3deb495dfc8_thumb.jpg

tu ustawiamy elewacje np 30 stopni korbka dolna kręcimy i antena się podnosi, obracamy masztem na południe na wybranego satelitę i blokujemy

post-61650-imported-bc1f2193-5678-4952-83da-68b9bd63debb_thumb.jpg

Tak wygląda po rozłożeniu

post-61650-imported-c687164b-5069-49b1-92f3-25a489608d22_thumb.jpg

Fajny sprzęt. Co prawda jestem raczej przeciwnikiem TV na wakacjach, ale zestaw podoba mi się ze względów zawodowych, jako, że przez kilkanaście lat montowałem anteny. W jaki sposób rozwiązane jest ustawienie kąta elewacji ? Piszesz coś o jakiejś korbce, ale na zdjęciu jej nie widzę. A żeby rozłożyć antenę to trzeba wyjść na dach przyczepy, czy też to jest jakoś rozwiązane, że robi się z "szafy" ?

Nie potrzeba wchodzić na dach by ustawić elewacje na zdjęcie 1010492 na dole masztu ( który znajduje sie w szafie) jest mała korbka którą kręcisz by ustawić kąt elewacji, powyżej jest skala i np ustawiasz 30 stopni , samo obracanie nie sprawia problemu bo cały mechanizm jest w kapieli olejowej. Gdy składasz antenę tez kręcisz ta korbka do punktu P i antena kładzie się na dachu na wysokość 18,5 cm.

Jak powiększysz fotke zobaczysz ta korbkę.

• 2 lata później...

Mam taką samą antenę jak miał kiedyś kolega. Z masztu wychodzi mi kabel zakończony wtyczką, żeby wpiąć do TV. Niestety nigdzie nie widzę wzmacniacza. Kanałów żadnych też nie odbiera. Jak mogę zacząć diagnozować przyczynę?

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Ja mam teraz taką antenę:

med_gallery_4365_2_11676.jpg

Może ktoś taką dysponuje jeszcze w cepce i wie czy do niej powinien być wzmacniacz z zasilaczem czy jak ona ma działać?

moro, w mojej przyczepce (Hobby 400) jest taka sama antenka. Od dwóch sezonów z niej nie korzystam, bo zabieram satelitkę (N) by oglądać transmisje z wyścigu kolarskiego Tour de France. (jestem pasjonatem kolarstwa).

Antenę podłączałem bez żadnego wzmacniacza do telewizora i działało. Łapałem 4-6 programów. Wzmacniacz jest chyba w obudowie.

moro, (jestem pasjonatem kolarstwa).

Ja też w wolnej chwili śmigam na kolarce, a miałem też taki okres ( jeszcze zanim poszedłem do pracy) że oglądałem wszystkie etapy TdF ale to były jeszcze czasy Lance'a.

Antenę podłączałem bez żadnego wzmacniacza do telewizora i działało. Łapałem 4-6 programów. Wzmacniacz jest chyba w obudowie.

No ale jeśli jest gdzieś wzmacniacz to musi być podpięty do prądu. A ja żadnego kabelka wychodzącego z masztu nie widzę.

Kombinuję bo chcę kupić do laptopa kartę TV na USB bo chociaż TV nie brakuje to czasem może się przydać.

Mam w domu Polsat Cyfrowy i taki mały talerz przenośny. Jak nie uda mi się uruchomić tej anteny to chyba tą małą satelitkę będę woził ze sobą i dekoder chociaż też muszę przetestować jak z odbiorem kanałów będzie.

BTW. Może ma ktoś tuner TV na usb ( może być DVB-T) i może polecić coś konkretnego?Albo ostrzec przed kupieniem czegoś badziewnego.

Edytowane przez moro (wyświetl historię edycji)

parę lat temu kupiłem tuner USB analoga ... marny efekt, tak jakieś wiadomości zobaczyć, pogodę ...

słabo zbierał, a matryca laptopa też była bez rewelacji

teraz jak jest DVB-T i dużo lepsze lapki, to może będzie śmigać :hmm:

teraz jak jest DVB-T i dużo lepsze lapki, to może będzie śmigać :hmm:

Chcę się tylko upewnić... ta antena co mam na dachu powinna zebrać sygnał z anteny nadawczej DVB-T?

Czy do tego musi być antena satelitarna?

Kolego Wirek możesz powiedzieć gdzie zakupiłes taką fajną antenkę z tym masztem ? Ja nie mam w ogóle masztu ale myslę nad montażem takowego (chyba nie powinien być z tym większy problem) ponieważ męczy mnie troszkę ten talerz w srodku przyczepy . Jesli możesz to podaj mi rednicę tego twojego talerza . Pozdrawiam

gdzie zakupiłes taką fajną antenkę z tym masztem ?

Ja miałem taki masz w przyczepie i z tego co wyczytałem w pierwszym poście to kolega Wirek też już go miał.

Poprzedni zestaw: Tu regulujemy wysokość oraz obracamy antenę i blokujemy, zamontować to można w szafie

Tu masz przykładowe linki do masztów i anten

maszt

antena satelitarna - sam mam coś podobnego ale nie wiem jak na tym sygnał złapać tzn. jak to wyregulować ;/

Sklep z akcesoriami do przyczep w Katowicach z Pszczyny w 30 minut tam zajedziesz albo i szybciej.

Maszty z allegro

Anteny z allegro