Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, pomyślałem o majówce na kempingu Cikat. Sporo tutaj o nim informacji, jednak potrzebuje kilku danych praktycznych:) 

1.Jak wygląda sprawa dojazdu tzn. czy plywaja duże promy czy małe.Moja przyczepa to ponad 7 m i nie bardzo wiem jak z jej ustawieniem na promie. Na małych jednostkach nie ma problemu bo ustawiamy się w jednym rzędzie, natomiast na dużych mogą być problemy. Czy droga na wyspie bardzo kręta? Bo tak slyszałem... 

2.Jak wygląda kwestia rowerów tzn, czy sa jakies scieżki rowerowe zwlaszcza dla 7 latka? 

3.Czytałem że zdarzaja sie silne wiatry w okolicy. Czy jest to częste zjawisko występujące na tym terenie, czy też nie ma reguły? 

4.Jak wyglada kwestia zniżek na karte ACSI

Z góry dziękuje za pomoc:) 

Opublikowano
11 minut temu, w79 napisał:

Hej, pomyślałem o majówce na kempingu Cikat. Sporo tutaj o nim informacji, jednak potrzebuje kilku danych praktycznych:) 

1.Jak wygląda sprawa dojazdu tzn. czy plywaja duże promy czy małe.Moja przyczepa to ponad 7 m i nie bardzo wiem jak z jej ustawieniem na promie. Na małych jednostkach nie ma problemu bo ustawiamy się w jednym rzędzie, natomiast na dużych mogą być problemy. Czy droga na wyspie bardzo kręta? Bo tak slyszałem... 

2.Jak wygląda kwestia rowerów tzn, czy sa jakies scieżki rowerowe zwlaszcza dla 7 latka? 

3.Czytałem że zdarzaja sie silne wiatry w okolicy. Czy jest to częste zjawisko występujące na tym terenie, czy też nie ma reguły? 

4.Jak wyglada kwestia zniżek na karte ACSI

Z góry dziękuje za pomoc:) 

witaj

trochę tych danych jest już dostępnych na naszym forum :)

1 - jaki prom będzie pływał danego dnia zdecydują Chorwaci kilka dni wcześniej. Tam są krótkie trasy a na każdym z tych promów jest łatwo zmieścić się z przyczepą, nie martw się.

2 - jest tam ścieżka wzdłuż wybrzeża w obie strony - szeroka na metr, czasem 3-4 metry nad skałami bez barierek. Zaglądnij na mój blog - Chorwacja 2016.

3 - wiatry zdarzają się też w środku lata, tego nie przewidzisz, Cikat jest wystawiony na otwarte morze, nie chroniony przed falami i wiatrem przez inne wyspy.

4 - Zniżka rusza drugiego maja i płacisz 20E plus dzieci z cennika i nie możesz stać na parcelach w pierwszej linii. Na pierwsze dni możesz się załapać na cenę zimową czy też wiosenną - kiedyś to było chyba 11E za całość.

5 - baseny ruszają w czerwcu, morze tam jest głębokie i i faluje. Pewnie to wiesz, ale może być problem z pływaniem. Na stronie mają kamerkę online.

edycja - droga na wyspie ruszając z promu jest kręta, stroma i wąska, ale to nie jest tragedia i większość zestawu wjedzie tam bez problemu. Na pewno nie puszczą CIe z promu pierwszego, pojedziesz w środku lub pod koniec stawki a auta przed Tobą utorują Ci drogę, ja jechałem środkiem w zakrętach bo widziałem przed sobą całą kolumnę i pustą drogę. Na końcu wzniesienia jest piękny punkt widokowy, my tam nie stanęliśmy, zmęczony silnik możesz tam wystudzić ( po lewej stronie drogi, duży parking).

droga po wyspie jest szeroka lecz trochę kręta i wyboista. Dojazd do Cikata ciągnie się jak dobra mozarella. Późniejsze wycieczki są dość męczące, my dojechaliśmy do miejscowości Cres, wszyscy w samochodzie z wyjątkiem kierowcy mieli objawy choroby morskiej :)