Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mam jeszcze pytanie...

Czy jak spustem wyleje cala wode z ukladu to i z bojlera i rurek cala woda mi wyjdzie?? wszystko ojciec spuscil i twierdzi ze w rurkach chyba jeszcze widac wode...przyczepe opuszczal na dyszel i spowrtem ale wiecej juz nie wylecialo....jakos inaczej jeszcze wode sie spuszcza czy cos?? wlasnie a jak z bojlerem?? jak cala wode z bojlera wylac zeby nic nie zostalo???

Wir57 jako ze masz taka sama jak u ciebie??

a moze ktos inny mi napisze cos ciekawego? :bukiet:

pzdr

Opublikowano

Tak właśnie zrobiłem , spuściłem wode i na sucho na chwile włączyłem pomke.

Opublikowano

Przecież pomka do wody w przyczepce wystarczy , by wode wszystka wylać , po co kombinowac jakimiś innymi .

Opublikowano
Przecież pomka do wody w przyczepce wystarczy , by wode wszystka wylać , po co kombinowac jakimiś innymi .

Bo ta pompka może nie dać ciśnienia pracując "na sucho". U mnie np. jest problem po sezonie żeby ruszyła jak nie jest zalana.

Można również zastosować tzw. w hydraulice lewar :bukiet:

Opublikowano

Witam

Możecie doradzić, jak spuścić wodę z bojlerka? Z instalacji to nie problem, jednak w bojlerze cały czas jest woda, a żadnego korka spustowego nie ma...

Pzdr, Kuba

Opublikowano
Możecie doradzić, jak spuścić wodę z bojlerka?

Jeśli urządzenie jest Trumy to w instrukcjach dostępnych pod adresem http://www.truma.com.pl/?1,3 powinna być wskazówka jak to zrobić :bukiet:.

Jesli jednak nie znajdziesz tam żadnej informacji to podaj co za bojler :piwko:

Opublikowano

Bo ta pompka może nie dać ciśnienia pracując "na sucho". U mnie np. jest problem po sezonie żeby ruszyła jak nie jest zalana.

Można również zastosować tzw. w hydraulice lewar :bukiet:

mozesz mowic jasniej? :piwko: jaki znow lewar :piwko: lewar to taki koles spod monopolu :piwko:

i dwa pol bidy z woda w rurkach jak rozsadzi to wymienie jakby gdzie tam zostalo ale jak zostala woda w bojlerze....stamtad jak ja wyssac?

Opublikowano

W załączniku lewar.

Czerwone to przewód. Warunki żeby działało:

- koniec przewodu poza zbiornikiem musi być poniżej lustra wody w zbiorniku

- ciecz musi być ZASSANA!!!

- nie może dojść do kawitacji (w uproszczeniu musi być ciągły przepływ wody, jeśli chociaż przez chwilkę przewód się zapowietrzy lewar może przestać działać)

W ten sposób można usunąć płyn ze zbiornika nie używając żadnej pompki.

lewar.JPG

Opublikowano

Bojlerek to Carver Cascade, a przyczepa to Abbey GTS - dziś jeszcze raz go dokładnie obejrzałem, ale od spodu, pod podłogą jest tylko otwór, którym palnik zasysa powietrze do spalania...

Pzdr, Kuba

Opublikowano
Bojlerek to Carver Cascade

Rzecz raczej w Polsce niespotykana :piwko:, no ale może ktoś się znajdzie na forum :bukiet:.

Najpewniej będzie go przedmuchać dokładnie :piwko:. Jeden z króćców musi być zamontowany w najniższym punkcie.

Opublikowano

W miarę nowych modelach przyczep Abbey jest zawór do spuszczania wody mocowany pod podłogą na wysokości zbiornika blisko ściany bocznej (tej bez drzwi wejściowych). W tańszych modelach nie ma zbiornika na wodę a zawór do jej spuszczania znajduje się tuż przy boilerze. Szczerze mówiąc w Anglii raczej nikt się nie przejmuje, że jakaś część wody może pozostać nadal w układzie, gdyż nie mają takich mrozów jak w Polsce. Co do twojego modelu to niestety trudno nawet znaleźć cokolwiek na jej temat u obecnego właściciela marki, czyli firmy Swift (ten model został wyprodukowany jeszcze przed przejęciem firmy Abbey przez Swift). Obecnie... jest jak jest... małe załamanie na świecie, które dosyć mocno uderzyło w producentów przyczep na skutek czego tydzień temu Swift ogłosił zaprzestanie produkcji przyczep pod marką Abbey.

Opublikowano

Tomi...no raczej ciezko bedzie mi wsadzic taka rurke zeby cos odessac z bojlera skoro sa do niego podczepione 4 rury spiete cybantami i tego to sie chyba nie rusza...on nie ma zadnego osobnego otworu :bukiet: