Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam pytanie odnośnie instalacji elektrycznej w przyczepie Abbey Piper 414. Przyczepa jest wyposażona w akumulator 12V. Po podłączeniu prądu z zewnątrz (230V) wszystko działa. Natomiast problem jest taki, że nie mogę uruchomić oświetlenia z akumulatora. Jest przełącznik 3 pozycyjny Car, Van ale oświetlenie dalej nie działa z akumulatora. Czy jest możliwość, że ta przyczepa nie ma takiej funkcji? Na voltomierzu wskazanie jest na maxa (akumulator naładowany), lampy są 12 V. Jak macie jakąś wiedzę piszcie proszę. Z góry dziękuję za pomoc! :) Pozdrawiam!

Opublikowano

Oprócz CAR, VAN i "0" powinieneś mieć jeszcze włączniki LIGHT, PUMP i coś tam jeszcze. No chyba że masz jeszcze inną tablicę sterująco-rozdzielczą. Zarzuć ewntualnie fotkę. Na ten temat powyżej nie patrz specjalne. Tam już jest wyższy poziom jazdy (nowszy model).

Opublikowano

Już znalazłem problem. Jest nim wpięty w instalację przekaźnik. Tylko nie mam pojęcia po co on tam jest? Jak złączę 2 grube przewody to światło się pojawia. Pytanie do czego te pozostałe kable? Może instalacja z samochodu? Steruje wtedy światłem jak holownik jest podpięty? 

DSC_2703.JPG

A to moja centralka sterująca 

DSC_2704.JPG

received_604578763297210.jpeg

Opublikowano

Czy kontrolka polaryzacji ci się świeci po podłączeniu 220V ?

No i przełącznik Car /  Van  zmienia zasilanie !

Opublikowano
2 godziny temu, Bartek998 napisał:

Już znalazłem problem. Jest nim wpięty w instalację przekaźnik. Tylko nie mam pojęcia po co on tam jest? Jak złączę 2 grube przewody to światło się pojawia. Pytanie do czego te pozostałe kable? Może instalacja z samochodu? Steruje wtedy światłem jak holownik jest podpięty? 

DSC_2703.JPG

Może poprzedni właściciel dorobił sobie dodatkowy włącznik. Poszukaj po tych dodatkowych cieńszych kablach co jest na końcu.

Opublikowano

Szukałem. Kable idą do kuchni ale ja tam nic nie znalazłem. Czy przy wyłączniku konieczny jest przekaźnik? Z tego co wiem to przekaznik steruje przepływem prądu po podaniu napiecia. Stąd mój pomysł że może to być do instalacji z holownika. Na zasadzie jak podepniesz napięcie z auta to masz oświetlenie z akumulatora przyczepy. Może po to by nie rozładować akumulatora do zera. Działa wtedy tylko jak jest ładowanie z auta. Ale to tylko moje domysły. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bartek998 napisał:

Kable idą do kuchni ale ja tam nic nie znalazłem. Czy przy wyłączniku konieczny jest przekaźnik? Z tego co wiem to przekaznik steruje przepływem prądu po podaniu napiecia. Stąd mój pomysł że może to być do instalacji z holownika. Na zasadzie jak podepniesz napięcie z auta to masz oświetlenie z akumulatora przyczepy. Może po to by nie rozładować akumulatora do zera. Działa wtedy tylko jak jest ładowanie z auta. Ale to tylko moje domysły. 

To co piszesz jest możliwe ale byłoby mocno nie logiczne. Szukaj końca przewodów albo ukrytego gdzieś w szafkach hebelka.