Jump to content
pavlos

Problem z 12 V

Recommended Posts

adaml61

W tej skrzynce na trzeciej fotce , na dole pod bezpiecznikami , trzy pstryczki 1 auto ,2 woda , 3 aku .

Share this post


Link to post
Share on other sites
pavlos

Te pstryczki są włączone. Ale one są chyba od 230V. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
adaml61

Na zdjęciu są wyłaczone ,

Share this post


Link to post
Share on other sites
pavlos

Napisane jest przy nich : space heater, water heater, charger. Próbowałem przy włączonych też

Edited by pavlos (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
adaml61

Szukaj po kablach gdzieś włącznik musi być , angielki mają nawet często przełączniki zasilacz i aku

Share this post


Link to post
Share on other sites
pavlos

Szukam tego przełącznika i ni /hu hu /nie mogę znaleźć. W instrukcji nie ma wiadomości o przełączniku.3B660DE4-A457-440A-8A9E-037931431E88.thumb.jpeg.51843e610922bdcb24cba172455be54c.jpegD7DAA1DD-0580-4376-BB09-0F74DE14C78E.thumb.jpeg.9563215e245db92a1fc2eb240b34a052.jpeg

Powyżej zamieszczam foto bezpieczników i schemat połączeń , może się przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites
adaml61

No jak byk na schemacie jest włącznik , więc musisz go zlokalizować . gdzieś za bezpiecznikiem F1 .Jak nie ogarniesz zostaje elektryk który go zlokalizuje .

Share this post


Link to post
Share on other sites
pavlos

W instrukcji obsługi nie ma informacji o przełączniku. Przejrzałem przyczepę bardzo dokładnie i nie mogę go zlokalizować. Przyczepa jest u córki w Australii sprowadzona z Anglii a tu fachowcy nie są zbyt kumaci i szalenie drodzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Magneto61

W centralnej części schematu masz prawdopodobnie trzy włączniki w tym jeden "automat" czyli zasilany przekaźnikiem po podłączeniu samochodu. Oznaczony jest RE1, dwa pozostałe są w pobliżu - RE2 VAN i RE3 CAR. Mają wskazanie CP czyli powinny być w CONTROL PANEL.

Share this post


Link to post
Share on other sites
adaml61

Re1 to przekażnik załączający automatycznie ładowanie aku pokładowego po podpięciu holownika ,

Share this post


Link to post
Share on other sites
adaml61

Sprawdż na bezpieczniku f1 czy dochodzi napięcie , musi być na obydwu nóżkach , potem kolor przewodów pod tym bezpiecznikiem i dalszą drogę  tych przewodów i tak zlokalizujesz włącznik . A jeśli chodzi o fachowców , niestety przyjemności kosztują , może będę chamski ,nie każdego jest stać na kupowanie używek ,do tego trzeba mieć wiedzę , szczęście albo pieniądze na naprawy .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kristofer
W dniu 2.02.2019 o 04:32, pavlos napisał:

Witam. Jestem od niedawna użytkownikiem przyczepy angielskiej Sterling Europa 2008 rok. Elektryka na 230 V działa, natomiast na nowym akumulatorze nie ma zasilania/zero reakcji/ na 12 V. Jaka może być przyczyna?

Witam!

Jak Rafał napisał: "każda", bo jak tu odpowiedzieć na odległość, nie mając całej instalacji przed sobą i nie mogąc wykonać jakiegokolwiek specjalistycznego pomiaru ;)

1) Pokaż na zdjęciu swój "Control Panel", tylko nie ten ze strony instrukcji, a ten z przyczepy.
2) Czy przy podłączonym akumulatorze, na "CP" jest jakaś reakcja (świeci się któraś LED, LCD cokolwiek pokazuje itd.)?
3) LCD zamiast wartości napięcia, może pokazywać kody błędów (od E1 do E5), więc jego wskazania lub ich brak, to istotna informacja. Wyświetlacz trzeba obserwować natychmiast po podłączeniu akumulatora, ponieważ po ok. 0,5 min wskazanie zanika.
4) przydałyby się zdjęcia tylnej strony CP (po jego odkręceniu)

Zacząć trzeba od tego, że schemat, który pokazałeś, to schemat fragmentaryczny. To schemat blokowy, który pokazuje jedynie zabezpieczenia i najbardziej istotne "ścieżki" zasilania, jednak bez jakichkolwiek elementów elektronicznych, które tym wszystkim sterują. Potrzebny by był schemat ideowy, a tego brak.
Z tego, co widzę, to:
PCB poza elementami elektronicznymi zawiera trzy przekaźniki wykonawcze. Jeden z nich "RE1" wyzwalany jest przez podłączenie przyczepy do samochodu. To jest przekaźnik, który otrzymuje zasilanie z obwodu zasilającego lodówkę, czyli tzw. "po stacyjce/po zapłonie". W chwili otrzymania napięcia, przekaźnik zwiera zestyki RE1 i tym samym akumulator przyczepy zostaje podłączony do instalacji auta (będzie ładowany w czasie jazdy).
Dla omawianego tu problemu jest on w tej chwili bez znaczenia, podobnie, jak bezpiecznik F1.
Kolejny przekaźnik, którego na tym schemacie brak (są tylko jego zestyki "RE3") umożliwia podanie zasilania na odbiorniki przyczepy z instalacji podłączonego auta. Sterowanie tym przekaźnikiem (poprzez elektronikę na płytce), odbywa się już z "CP" (Control Panel) - pierwszy microswitch na panelu, licząc od lewej strony (Car).
Trzeci i ostatni przekaźnik, to właśnie ten, który nas interesuje. Również jest sterowany przez elektronikę na głównej PCB, a sygnałem do jego uruchomienia jest impuls z microswitcha "Caravan/VAN" na CP. Po spolaryzowaniu cewki tego przekaźnika, jego zestyki "RE2" "podłączają" plus akumulatora przyczepy do głównego obwodu zasilania odbiorników.
Nie powinno to być trudne, aby zlokalizować ten przekaźnik jedynie po ścieżkach płytki, a wtedy warto by było go sprawdzić (spalona, przegrzana cewka, zawieszone/uszkodzone zestyki) - to byłby dosyć optymistyczny wariant tej usterki i bardzo prosty w wykryciu.
Sprawdzając wszystko pamiętaj, aby nie ograniczać się tylko do przewodów "plusowych", ale sprawdzaj cały obwód, czyli również przewody "minusowe" i punkty podłączenia "mas"!

Przy okazji: panel posiada cztery microswitche membranowe, więc włączanie/wyłączanie/przełączanie odbywa się przez krótkie naciśnięcie odpowiedniego piktogramu na CP.
Trzy piktogramy na samym dole (od lewej), to jak już Kol. Magneto wspominał: 1 - "Car" - zasilanie odbiorników przyczepy z instalacji holownika (oczywiście, gdy przyczepa jest do niego podłączona); 2 - Caravan/Van - zasilanie odbiorników z akumulatora zamontowanego w przyczepie; 3 - Pump - Włączenie zasilania dla pompy wody.
Czwarty microswitch, to ten po prawej stronie wyświetlacza LCD (oznaczony "ptaszkiem") - każde przyciśnięcie zmienia pokazywany parametr. Możliwości są trzy, a przyciśnięcie czwarty raz, powoduje ponowne wyświetlenie pierwszej wartości - i tak w kółko: 1 - napięcie na wyjściu ładowania (tylko, gdy dioda LED z lewej strony wyświetlacza świeci, czyli przyczepa jest podłączona do sieci ~230 V); 2 - napięcie na akumulatorze (gdy świeci LED przy microswitchu Car lub Caravan); 3 - napięcie systemu.
 
Chwilowe naciśnięcia microswitcha "Caravan", powinno spowodować uruchomienie systemu, ale warunkiem jest zaświecenie się przy nim diody LED oraz prawidłowe wskazania napięcia na wyświetlaczu (absolutne minimum, to ok. 10,7 V).

Przyczyn braku działania może być mnóstwo, choćby uszkodzenie elementów elektronicznych na głównej płycie PCB lub/oraz usterka samego CP.
CP jedynie steruje (wysyła sygnał) do głównej płyty. Należałoby odkręcić CP, sprawdzić go wizualnie, a jeśli wszystko wygląda OK, to odpiąć wtyk ze złącza JP1, jak i po drugiej stronie wiązki, czyli JP 13 na głównej PCB (szara wtyczka w czarnym, wąskim 5 pinowym złączu na samym dole Twojego zdjęcia).
Gdy wtyczki będą odłączone, to trzeba "przedzwonić" całą wiązkę, czy jest sprawna, czy nie ma np. gdzieś przerwy, czyli zmierzyć ciągłość przewodów i to od/do końcówek wtyków, aby wykluczyć ich uszkodzenie. Jeśli wiązka będzie sprawna, to trzeba sprawdzić, czy do głównej PCB dociera napięcie z akumulatora przyczepy.
Bezpiecznik 20 A (ten przy samym akumulatorze) ponoć sprawdzałeś i jest OK. Nie wiem, jak go sprawdzałeś, ale na wszelki wypadek wstaw nowy lub po prostu sprawdź, czy już za bezpiecznikiem jest w przewodzie napięcie. Aby była pewność, to zamiast miernikiem, najlepiej byłoby to zrobić nawet jakąś żarówką samochodową np. 21 W, czyli pod obciążeniem obwodu.
Gdy będzie OK, to przesuwasz się po przewodzie dalej i sprawdzasz już miernikiem, czy napięcie dociera do złącza głównej PCB (4 pinowe, czarne złącze JP7) - na Twoim zdjęciu go nie widać, ale jak na fotkę patrzysz, to powinno być na samym dole, w narożniku płytki, dokładnie za złączem czerwonym, które teraz go zasłania.
Jak napięcia brak, to wiadomo już, gdzie ginie, a jeśli na złączu jest, to najprawdopodobniej przyczyną jest usterka na PCB.

Przy okazji (po uprzednim odłączeniu akumulatora - wyjęcie jego bezpiecznika 20 A) możesz po kolei wypiąć i wpiąć po dwa, trzy razy każdą z wtyczek na głównej PCB. Bywa, że przy dłuższym okresie nieużywania przyczepy i przy okazji kondensacji wilgoci na niektórych elementach wyposażenia, niektóre zestyki jakiegoś złącza mogły zaśniedzieć (elektronika przyczep nie zawsze jest na to odporna).
Po takiej czynności i sprawdzeniu, że wszystkie wtyczki włożyłeś do końca i prawidłowo, włącz ponownie akumulator i sprawdź, czy system się nie uruchomi przy naciśnięciu microswitcha "Caravan" na CP.
Jeśli dalej jest bez zmian (nie działa), odłącz akumulator, wyjmij wszystkie wtyczki z głównej PCB. Te, które niczym się od siebie nie różnią, przed wyjęciem oznacz trwale markerem (wtyczka i jej gniazdo), aby potem nie pomylić podczas montażu. Gdy płytka będzie już odłączona, odkręć ją i zrób w dobrym oświetleniu, ostre i w jak największej rozdzielczości zdjęcia z obydwu stron - obiektywem prostopadle do płytki i ew. dwa zdjęcia z różnych kierunków patrzenia obiektywu.
Być może, ale powtarzam - być może, uda się coś podejrzanego dostrzec. Jeżeli po obejrzeniu tych zdjęć nic wspólnie nie znajdziemy, to niestety, ale bez fizycznego kontaktu z elektroniką (wykonanie potrzebnych pomiarów), nie widzę dalszych możliwości diagnozowania na odległość. Pozostanie Ci już tylko wizyta w pobliskim serwisie.
IMHO

PS
Bezpiecznik F1 nie ma w omawianym przypadku jakiegokolwiek znaczenia (praktycznie mógłby być nawet wyjęty) - obwód zasilający odbiorniki przyczepy oraz gdy "zapłon włączony" - ładowanie akumulatora przyczepy, ale tylko i wyłącznie wtedy, gdy przyczepa jest podłączona do samochodu.

 

Ster NE 190.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
adaml61
2 godziny temu, Kristofer napisał:

Bezpiecznik F1 nie ma w omawianym przypadku jakiegokolwiek znaczenia (praktycznie mógłby być nawet wyjęty) - obwód zasilający odbiorniki przyczepy oraz gdy "zapłon włączony" - ładowanie akumulatora przyczepy, ale tylko i wyłącznie wtedy, gdy przyczepa jest podłączona do samochodu. 

Z tego schematu wynika że to bezpiecznik główny ,więc znaczenie ma .

ok, masz rację pomyliłem bezpieczniki

Pierwsze to trzeba zlokalizować bezpiecznik główny ,on może być główną przyczyną ,

Share this post


Link to post
Share on other sites
adaml61

Przy tej róże z pierwszej fotki masz bezpiecznik , tam musi byc napięcie na obydwu nóżkach , Wychodzi że to główny .

Share this post


Link to post
Share on other sites
pavlos

Dzięki za zainteresowaniem się moim problemem. Zdjęcia panelu sterowania w przyczepie i tylnej strony CP.64807D4D-48AC-4E54-9804-12036FDC2DDC.thumb.jpeg.416d06230f9d00fbd781a245f6db0e73.jpeg109375E6-0CFE-4967-BB64-171785FE9499.thumb.jpeg.2504d6b5db173b43c30ef404bb2e63df.jpeg

Nie ma żadnej reakcji na CP po włożeniu akumulatora a więc nie ma też komunikatów o błędach.

CP dobrze wygląda.

Schematu blokowego nie ma w instrukcji obsługi dlatego nie mogę zamieścić.

Akumulator jest nowy , podaje napewno prawidłowe napięcie.

Nie mogę  znaleźć  przełącznika o którym wspomina adaml61.

Zamieszczam dokładniejsze zdjęcia energobloku.95B534C0-B96F-4C98-9982-A577ED7D6B92.thumb.jpeg.2281638adc6ff9bdaa39102fef8a0157.jpegBB16957B-380E-47A7-8959-6B1A03A57810.thumb.jpeg.9cfc1cefb2962417ecabdfe7dd4d0f9b.jpeg0B4404F8-6B1A-47BB-93F5-58B9E1C3AB06.thumb.jpeg.a048ba273a80ad4729fab0742d837e9b.jpeg

D54A43A0-06E7-480C-89F8-61DC2BB93BAA.thumb.jpeg.351424da476a2f827bf32fbb3131fa53.jpeg

2CBFED71-352D-4E35-A831-673B4F2951F4.thumb.jpeg.f454a8a5038e507539300c6965c249d1.jpeg

Bezpiecznik główny /ten przy rurze/jest napewno dobry bo jest napięcie za nim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...