Skocz do zawartości

Niewidzialna przyczepa wg Valeo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, chris_66 napisał:

Chyba Samsung stworzył niewidzialnego TIRa, obraz z holownika przekazywany na tylną ścianę naczepy. Żeby można było łatwiej wyprzedzać.

.... o tym samym pomyślałem jak to zobaczyłem ? ...

https://technologie.onet.pl/nauka-i-technika/ciezarowka-samsunga-z-ekranem-w-naczepie/n4yc874

TOM

Opublikowano
W samsungu to była akcja reklamowa, tutaj pewnie też  

Ciemny naród trzeba karmić co jakiś czas nowinkami, lepiej dobre wycieraczki by robili to ludzie by więcej widzieli
Opublikowano

Wyobraźcie sobie cofanie taką "niewidzialną" budą, kiedy nie widać, czy się już złamała. zwłaszcza nocą ?

Tak na serio, to szczęśliwie, po drogach fruwają kamienie, owady, a zimą na budzie odkłada się zmarzlina poderwana przez koła, i pęd powietrza - długo się tym patentem, rodem z filmu "Predator" nie nacieszymy.

Nawiasem radosna twórczość inżynierów, o horyzontach zawężonych imadłem, stanowi świetną pożywkę na przejmowanie zaawansowanej technologii militarnej, przez mniej zamożne państwa. 

W pogoni za kasą, tworzy się siekiery, którymi mogą zostać zarąbani ich twórcy.

Od "niewidzialnej przyczepy", do niewidzialnego samolotu, jest całkiem blisko.

Kiedyś wyczytałem, jak to ponoć Szwajcarzy - ci górale, od lepienia zegarków i, przechowywania niemieckiego złota z zębów pomordowanych więźniów, niemieckich obozów zagłady, skonstruowali inteligentny fotoradar na kierowców.

Urządzenie potrafiło namierzać kilka samochodów jednocześnie, określić ich prędkość, i zrobić zdjęcia - słowem niezły system kierowania ogniem, o uniwersalnym zastosowaniu, po pewnych adaptacjach.

Słowem "Skynet", z filmu "Terminator", może być bliższy, niż się wydaje.

Tymczasem irytuje mnie, jak pędzące po trzech pasach stado samochodów, zwalnia przed słupem z fotoradarem, jakby ten miał ów szwajcarski system :)

Nie bójta się chłopaki, i nogi z gazu nie odpuszczajta, bo nic nie zrobią ze zdjęciem stada pojazdów, z których nie wiadomo, jaki wzbudził migawkę fotoradaru !

Opublikowano
7 godzin temu, adamkwiatek napisał:

Wyobraźcie sobie cofanie taką "niewidzialną" budą, kiedy nie widać, czy się już złamała. zwłaszcza nocą ?

No właśnie. Dla mnie ten wynalazek jest kompletnie zbyteczny. Lepiej byłoby mieć kamerę z tylu oraz po bokach żeby było widać to czego nie widać w lusterkach jak przyczepa jest skręca w którąś stronę. 

Opublikowano

Chyba nie zrozumieliście zasady działania tego układu. Obraz jest wyświetlany na ekranie, a nie na przyczepie, więc w lusterkach nadal ją widać. Jest to połączenie obrazów z kamery samochodu oraz tej na końcu przyczepy.