Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich w nowym roku. Jako że jedną z moich pseudopasji jest gadżeciarstwo ( na którą to pasję mnie nie stać aby realizować ją "pełną gębą", jednak w granicach możliwości ją uskuteczniam :D ) , to stwierdziłem że taki temat może być przydatny. Te pomysły mogą się przydać, czasem na urodzinowy pomysł na prezent, czasem dla takiego oszołoma jak ja, a czasem dla ułatwienia życia nam wszystkim.

Ostatnie targi karawaningowe w Nadarzynie, oraz długie zimowe wieczory (tutaj z nudów), uwidoczniły mi ,że jest wiele gadżetów ułatwiających życie w naszej pasji jaką jest KARAWANING. Czasem są to błahe żeczy za grosze, a czasem nie warte swojej ceny drogie zabawki (tzw. przerost formy nad treścią :) ).

jeśli ktoś ma ciekawe pomysły na takie rzeczy , to proszę  wpisujcie je tutaj .

Pomińmy rzeczy oczywiste, jak stół , krzesła czy stopień wejściowy (chyba że bardzo fikuśne), wpisujmy przedmioty mniej typowe.

Nie natknąłem się na taki temat, ale jeśli już był, to proszę moderatorów o przeniesienie go w odp. miejsce np. do kosza i wymierzenie mi surowej kary :wpysk:

Na dobry początek gadżet który wpadł mi ostatnio w oko, który jest drogi , ale może przydatny....a może ktoś wie czy istnieją tańsze zamienniki tego typu zabawki:

waga pod butlę, łącząca się z aplikacją w telefonie, z którego możemy odczytać stan napełnienia butli. Mi się podoba, zawsze mam problem z określeniem stanu butli. Jednak cena około 100 euro zniechęca.

Edytowane przez Pierzasty (wyświetl historię edycji)
  • Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, TomekKnaus napisał:

.... tańszy model wersja Ekonomy..... (nie łączy się z wifi niestety ? ) .... rozwiązanie proste a skuteczne ? 

https://allegro.pl/oferta/waga-lazienkowa-mechaniczna-antyposlizg-130kg-wl3-7712337081

TOM

I upirdliwe nistety...za każdym razem nurkować w bakiście i wyciągać butlę (ta niestety nie przypasi w otwór na butlę w bakiście). Nie chcę takiego gadżetu

Opublikowano
19 minut temu, Pierzasty napisał:

I upirdliwe nistety...za każdym razem nurkować w bakiście i wyciągać butlę (ta niestety nie przypasi w otwór na butlę w bakiście). Nie chcę takiego gadżetu

Kupujesz kamerę która działa po wifi i masz stały podgląd na wagę :) (np. Yi Home). Kamerę  na czas jazdy można przestawiać tak żeby pokazywała co się dzieje za przyczepą ;)  . Potrzebujesz tylko podciągnąć zasilanie (gniazdko usb) w te miejsca i mieć stałe wifi w przyczepie. Albo kupić po prostu wagę od Xiaomi - nie wiem tylko czy aplikacja MiFit ma podgląd wyniku pomiaru. 

W sumie chyba jednak bardziej bym szedł w Truma LevelControl (cena około 1300 zł) - Brunner (cena 450 zł) jest oczywiście tańszy, ale mniej gadgeciarski. 

Opublikowano

W takiej mechanicznej wadze można by dokleić styki w określonym położeniu tarczy, tak żeby się zwierały gdy ciężar butli spadnie do określonej wartości. Styki podłączyć do baterii i jakiejś diody. Będzie działać ;) 
BTW wagi łazienkowe z bluetooth i aplikacją są też dostępne. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pierzasty napisał:

Na dobry początek gadżet który wpadł mi ostatnio w oko, który jest drogi , ale może przydatny....a może ktoś wie czy istnieją tańsze zamienniki tego typu zabawki:

waga pod butlę, łącząca się z aplikacją w telefonie, z którego możemy odczytać stan napełnienia butli. Mi się podoba, zawsze mam problem z określeniem stanu butli. Jednak cena około 100 euro zniechęca.

Zwykły reduktor z manometrem załatwia sprawę i koszt 50-100 zł

Edytowane przez Trafko (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
34 minuty temu, Trafko napisał:

Zwykły reduktor z manometrem załatwia sprawę i koszt 50-100 zł

Żeby to była prawda.... Pokaże najwyżej ciśnienie ale nie ilość gazu.

Opublikowano
W dniu 4.01.2019 o 13:52, Pierzasty napisał:

Jeden z forumowiczów zrobił sobie sam taki patent tylko bez wi-fi. Wskaźnik ma przy kuchence. Oglądałem ostatnio w Białym Brzegu ale nie byłem zainteresowany więc szczegóły konstrukcyjne są mi obce.

Opublikowano (edytowane)

Ojej..myśmy byli dwa tygodnie na wyjeździe gazu nie brakło...pronuje po każdym wyjeździe dobić gazu i sprawa załatwiona.. koszt 10zl..i jestem pewny ze mam gaz..a nie jakieś pierdoly czujniki usb

I jakieś wi fi

Edytowane przez kriss1984 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
Ojej..myśmy byli dwa tygodnie na wyjeździe gazu nie brakło...pronuje po każdym wyjeździe dobić gazu i sprawa załatwiona.. koszt 10zl..i jestem pewny ze mam gaz..a nie jakieś pierdoly czujniki usb
I jakieś wi fi
Ojej. A co zrobić na wyjeździe dwumiesięcznym
Opublikowano (edytowane)

Ojej. Widzę, że w zasadzie chyba tylko Tomii zrozumiał zamysł tematu (no może jeszcze kilka osób , które negują rady dobrych wujków/bez urazy oczywiście/).

Truma level control faktycznie "wymiata", ale ta cena... :'(

Kolejny gadżet który mi wpadł w oko, to. toster... może być przydatny w podróżach na dzikusa, jak ktoś lubi tosty . Cena około 30 zł

http://www.go-market.pl/Naczynia_turystyczne__Zastawy__Garnki/Akcesoria_kuchenne/BU0706019N,Na12,Toster_gazowy_Toaster_-_Brunner,tu-01,products.xml

bu0706019n.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś nie chce wozić dużego elektrycznego ekspresu ciśnieniowego ,a ceni sobie dobre espresso -być może fajna opcja :) jedynie 3 stówki :)

https://www.eglobalcentral.pl/wacaco-nanopresso-przenona-maszyna-do-espresso-kompatybilny-z-kapsukami-nespresso.html#/product/22518

Opublikowano
Jak ktoś nie chce wozić dużego elektrycznego ekspresu ciśnieniowego ,a ceni sobie dobre espresso -być może fajna opcja  jedynie 3 stówki
https://www.eglobalcentral.pl/wacaco-nanopresso-przenona-maszyna-do-espresso-kompatybilny-z-kapsukami-nespresso.html#/product/22518

Ewentualnie podróbka z Ali za 70 plnów.

Adoolla Mini Ekspres Do Kawy Ręcznych Ekspres Do Kawy Przenośne Ręczne ekspres do kawy Ciśnienia Ręcznie Przenośne Ekspresowe Ekspres Do Kawy
https://s.click.aliexpress.com/e/bbHkJtMl
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.01.2019 o 08:46, Pierzasty napisał:

Ojej. Widzę, że w zasadzie chyba tylko Tomii zrozumiał zamysł tematu (no może jeszcze kilka osób , które negują rady dobrych wujków/bez urazy oczywiście/).

Truma level control faktycznie "wymiata", ale ta cena... :'(

Kolejny gadżet który mi wpadł w oko, to. toster... może być przydatny w podróżach na dzikusa, jak ktoś lubi tosty . Cena około 30 zł

http://www.go-market.pl/Naczynia_turystyczne__Zastawy__Garnki/Akcesoria_kuchenne/BU0706019N,Na12,Toster_gazowy_Toaster_-_Brunner,tu-01,products.xml

bu0706019n.jpg

mam od wielu lat .. działa!

Nie zapominajcie też o aeropresie ... w połączeniu z ręcznym młynkiem w terenie niezastąpiony.

https://www.coffeedesk.pl/product/122/Aeropress#

maxresdefault.jpg

Edytowane przez witus (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
W dniu 5.01.2019 o 19:49, kriss1984 napisał:

I jakieś wi fi

Rozumiem że za 10 zł przez 2 tygodnie to sobie odpaliliście grilla kilka razy, albo kuchenkę. Truma S3002 pobierze Ci przy jeździe na pełnej mocy 0,3 kg/h - czyli w dobę 7 kg. Więc Twoje "po każdym wyjeździe" przy wyjeździe zimowym i 2 butlach 11 kg, może nas spotkać już po 3 dniach i wtedy mamy ojej. W każdym razie dzięki za dobrą radę :yes: