Skocz do zawartości
PLopaPL

Monocontrol "piszczy"

Rekomendowane odpowiedzi

PLopaPL

Dzisiaj pojawił się dziwny problem z monocontrol. Przy dużym poborze gazu zaczął wydawać z siebie dziwne dźwięki przypominające piszczenie. Reduktor piszczy tylko przy nagrzewaniu pieca truma, w przypadku pracy pozostałych urządzeń dźwięk nie występuje - podobnie gdy piec się nagrzeje i odetnie dopływ gazu, piszczenie ustępuje.

Nie wiem, czy może jakiś syf z gazu coś przytkał... Używam wyłącznie dom light.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Załączam nagranie - wybaczcie za jakość (szarówka)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
dudek_t

Nie wiem co jest przyczyną ale można zwariować przy takim dźwięku. Na gwarancje. A najlepiej wymień na DUO planując zimowe wyjazdy.

PS. Kota bym dostał gdybym w nowej przyczepie miał tyle mniejszych i większych problemów. To reduktor dokładany we Wrocławiu tak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
vrs

Pewnie próbowałeś w to jakoś postukać albo powściskać to zielone kółko na MC może Ci się carsh sensor przyblokował w jakiejś półotwartej pozycji. Nigdy nie miałem takiego przypadku. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
PLopaPL
1 godzinę temu, dudek_t napisał:

Nie wiem co jest przyczyną ale można zwariować przy takim dźwięku. Na gwarancje. A najlepiej wymień na DUO planując zimowe wyjazdy.

PS. Kota bym dostał gdybym w nowej przyczepie miał tyle mniejszych i większych problemów. To reduktor dokładany we Wrocławiu tak?

Bingo ;). Wychodzi tak, że wariują wyłącznie dodatki montowane we Wrocławiu. 

Godzinę temu, vrs napisał:

Pewnie próbowałeś w to jakoś postukać albo powściskać to zielone kółko na MC może Ci się carsh sensor przyblokował w jakiejś półotwartej pozycji. Nigdy nie miałem takiego przypadku. 

Nie przypominam sobie, żebym czymś w to uderzył. Można ten crash sensor jakoś zresetować? Miałem zarys takiego planu  :D

 

najgorzej, że przyczepka jest mi potrzebna zaraz po świętach  

 

Edytowane przez PLopaPL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
vrs
4 minuty temu, PLopaPL napisał:

Nie przypominam sobie, żebym czymś w to uderzył. Można ten crash sensor jakoś zresetować?

Teraz widzę że napisałem coś na kolanie plus automatyczna korekta IOS i wyszło nie to co miałem na myśli ;)

Chodziło mi o to żebyś właśnie w ten reduktor czymś lekko punkął. Ewentualnie spróbuj poniższego.

How do I reset the crash sensor on the MonoControl CS gas pressure regulator?

The MonoControl CS gas pressure regulator is ready for operation again when you firmly press the green reset button (with a sharp object, such as a ballpoint pen) for about five seconds.

Może to coś da.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
PLopaPL
Godzinę temu, vrs napisał:

Teraz widzę że napisałem coś na kolanie plus automatyczna korekta IOS i wyszło nie to co miałem na myśli ;)

Chodziło mi o to żebyś właśnie w ten reduktor czymś lekko punkął. Ewentualnie spróbuj poniższego.

How do I reset the crash sensor on the MonoControl CS gas pressure regulator?

The MonoControl CS gas pressure regulator is ready for operation again when you firmly press the green reset button (with a sharp object, such as a ballpoint pen) for about five seconds.

Może to coś da.

Niestety nie pomogło. 

Czy pod duocontrol może być podłączona tylko jedna butla?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
dudek_t

Może być, żadnego problemu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
BUMERANG

Zawór na butli odkręciłeś na maxa?

 

Odpiął bym jeszcze butlę, żeby wyrównać ciśnienia na reduktorze i pospinał z powrotem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
dudek_t

I moze sprobuj jeszcze podpiac butle do reduktora standardowym wezem, bez czujnika. Moze on nie dziala jak nalezy i blokuje przeplyw? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
maarec
3 godziny temu, dudek_t napisał:

I moze sprobuj jeszcze podpiac butle do reduktora standardowym wezem, bez czujnika. Moze on nie dziala jak nalezy i blokuje przeplyw? 

Pomysł dobry, tylko trzeba by mieć wąż na podmianę. Skoro reset nie pomaga, to może podmiana butli? Może zbyt mocno nabita?

Mono controle często sprawiają problemy, głównie przy pierwszym uruchomieniu. Takiego dźwięku bym nie wytrzymał.

Zdemontuje reduktor, przedmuchaj, potrząśnij, może coś wypadnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
PLopaPL

Mc używany od roku. Nie stwarzał problemów, aż do wczoraj. Zmieniałem butle z prawie pustej na pełną i nadal to samo. Zostaje tylko demontaż reduktora

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×