Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,  w naszej przyczepce Chateau Cantara ( dach łączony blacha + przód z tworzywa) jest pęknięcie na dachu z tworzywa ok 10 cm długość czym można to skleić trwale? Jaki to rodzaj tworzywa ,jakieś włókno ? Dodam że poprzedni właściciel skleił to laminatem ale on odszedł. Pozdrawiam Karol

Opublikowano

Jakieś zdjęcie?

Może się okazać, że jedynym sensownym rozwiązaniem będzie nakładka na masie uszczelniającej.

Opublikowano

Zdjęcia w tym momencie nie mam . Aktualnie jest to wyczyszczone i sklejone elastyczna masa uszczelniającą do dachów masa ta się super trzyma  i nie puszcza wody przejechałem tak z 500 km i jest ok. Chciałbym to jednak czymś skleić tylko zastanawiam się czy klej nie pęknie podczaszy jazdy i co to za tworzywo. 

Opublikowano

Jeżeli laminat się rozlazł, to znaczy, że coś jeszcze pracuje. Poszukaj uszkodzeń gdzieś indziej.

Opublikowano

Uszkodzeń nie ma budka po zakupie przeszła spory remont po tym remoncie przestała 3,5miesiaca w wakacje 2017 roku pod chmurką i były wielkie ulewy nic nie ciekło. Nie wiem może ktoś źle przykleił i odparzylo ta żywice. Teraz jest masa uszczelniająca i nie pęka a jest to cienki pasek grubości ok 3mm a szerokości 10 .

Opublikowano

Ten model przyczepy ma fatalnie rozwiązaną przednią ścianę z tymi oknami. Częstymi przypadkami w tym modelu jest rozszczelnienie łączeń tej ściany. Konstrukcja nie przemyślana. Sztywność przodu jest słaba, ze względu na tak rozwiązane przeszklenie.

Opublikowano

To jest prawda, przyczepa właśnie była rozszczelniona i dlatego przeszła remont 1/3 została wycięta od środka i wymieniona- zgnita calkowicie. uszczelnienie zewnętrzne też ale nie o tym mowa :) - co z tym dachem jakieś pomysły? 

Opublikowano

Jeżeli przy remoncie nie poprawiłeś fabryki w kwestii tej sztywności przedniej ściany, to to łączenie na dachu nigdy nie będzie stabilne.

Opublikowano

Kolego kmtaxi co do poprawy fabryki to ciężko powiedzieć trochę wzmocniłem szkielet:) ale moje pęknięcie nie jest na łączeniu tylko  mniej więcej w połowie plastikowego dachu przy boku jakby ktoś się nie zmieścił z wysokością i uderzył dachem .

Opublikowano

No to lipa, wygląda, że borykasz się z podobnym jak ja miałem problemem, czyli nieszczelności połączone z uszkodzeniem po kolizji. Jeżeli to pęknięcie masz na laminacie to naklej pasek laminatu z co najmniej 3cm zakładem po obu stronach, a jeżeli na blasze, to pasek z blachy aluminiowej. Użyj dobrego kleju polimerowego. Powierzchnia musi być czysta i czasami wstępnie trzeba pokryć primerem.

Opublikowano

Pękło kiedyś i zostało nienaprawione przy remoncie czy pękło dopiero teraz i kombinujesz co z tym zrobić. Czy było kiedyś robione przed remontem i teraz pogorszyło się.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Pękło kiedyś poprzedniemu właścicielowi i przez niego było naprawione laminatem który odszedł- już po remoncie który robiłem. Na razie zakleilem uszczelniaczem od wierzchu ale to rozwiązanie na krótką metę. Dodam że dach był suchy bez śladów zacieku i go nie remontowałem- wycięte zostały boki i przód . Aktualnie przyczepka jest garażowana więc nie muszę się spieszyć z naprawą ale do wiosny przydało  by się to porządnie poprawić. Mam taki klej do plastiku plastik welding mocny jak diabli może nim to skleić ?

Opublikowano

Teraz jasne.
Pewnie to laminat, sporo łatka na żywicy puściła to znaczy że to pracuje (źle) albo że było źle zrobione (troszkę lepiej )
Albo dać jeszcze raz łatkę tylko nie na żywicę ani uszczelniacz tylko na klej elastyczny sika czy podobny, albo kleić na klej do szyb z primerem (tyle że czarny jest )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano

Jak dla mnie najważniejsze jest stwierdzenie jakie to tworzywo. W laminacie, w przełomie powinny być widoczne włókna szklane. One nie pękają tak łatwo jak żywica, więc je widać. Laminat najlepiej załatać pasem laminatu. Wcześniej trzeba zaszpachlować szczelinę (żywica rozpuszcza styropian!), przeszlifować i odtłuścić laminowaną powierzchnię. Z naprawą tworzywa termoplastycznego lepiej uadać się do warsztatu, w którym naprawiają zderzaki samochodowe.

Opublikowano

Jeszcze  propozycja uniwersalna Soudal Fix-all. TDS_fix-all_HT_2016.pdf

Klej o którym piszesz Plastic Welding wygląda super. Nie mogę jednak odnaleźć informacji o ewentualnej grubości spoiny i parametrach technicznych. Może takimi dysponujesz to porównaj z Soudalem i wybierz lepszy.