Skocz do zawartości

ALCAR - przyczepa z duszą (moją)

Pawel1o

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Kilka słów o mim sprzęcie

Jest to Włoski wynalazek z końca lat 80tych. Kiedy ją zobaczyłem (kupiłem w ciemno bez oglądania a bazując tylko na opinii znajomych z Włoch) ręce mi opadły - ale się nie poddałem. Z zewnątrz polakierowałem na srebrno z niebieskim paskiem. Środek prawie cały delete i zaczęliśmy wszystko od początku. Najpierw powiększenie łazienki na brodzik, WC i zlewozmywak. Następnie nowe meble (niektóre tylko do renowacji), nowa tapicerka, ściany, sufit, moskitiery w okna. Kolejny krok to elektryka i oświetlenie. Wszystko postanowiłem zrobić na diodach LED (mało czerpią prądu). Na każdej linii elektrycznej zabezpieczające korki (takie jak u malucha). Trochę zabawy i przemyśleń z ciepłą wodą ale i to bez większych nakładów finansowych można było zrobić. Przyczepę obsługują mi dwa akumulatory ładowane bateriami solarnymi. Jeden akumulator załatwia mi sprawy oświetlenia, telewizora, schładzacza powietrza, radia i innych mniej lub bardziej potrzebnych bajerów. Drugi natomiast służy podgrzewaniu wody. Podłączona jest do niego odpowiednia grzałka i dwie baterie słoneczne ładują mi prawie bez ustanku właśnie ten akumulator żelowy (drugi akumulator żelowy rzadko ładuję gdyż Led prawie nie ciągnie prądu). Grzałka podłączona jest przez programator czasowy (nastawiam sobie godzinę włączenia i wyłączenia ogrzewania wody aby uniknąć nadmiernego rozładowania akumulatora i po powrocie do przyczepki wieczorem mieć zawsze ciepłą wodę ok. 39 stopni). Rozwiązanie to wystarcza na trzy osobową rodzinę. Jeśli mam podpięcie pod 230 to działa inna grzałka. Tył piecyka obudowany tak aby nadmiar ciepła odprowadzać do łazienki prawami natury. Reszta to standard: lodówka na gaz, trochę dorobionych schowków w i pod przyczepą, pojemnik podwieszony na ścieki, bezpiecznik przeciwporażeniowy na 230V, alarm itd.

Tak przygotowaną przyczepką mogę stać w dowolnie wybranym miejscu, bez podpięcia do żadnych mediów od wiosny do jesieni. Muszę tylko uzupełniać zimną wodę co 5 dni i butlę z gazem.

Żona twierdzi że jestem wizjonerem ale jak to czytam zaczynam przyznawać jej rację.

Pozdrawiam serdecznie

Paweł

P.S. Zdjęcia dołączę innym razem gdyż przyczepa stoi już zakonserwowana

Panowie cieszę się że temat ma takie zainteresowanie. Dziękuję też za odpowiedzi. Obiektywnie powiem że przyczepka z zewnątrz pozostawia jednak wiele do życzenia, ale tylko wizualnie (ze starego nowego nie zrobimy) . Kształt też jest starego typu. Myślę jednak że jest całkiem funkcjonalna, odstrasza złodziei i czuję się w niej najlepiej na świecie!!!!!!!!!!!!!

Do zobaczenia na trasach, zlotach i spotkaniach.

Pozdrawiam :ok:

Obiektywnie powiem że przyczepka z zewnątrz pozostawia jednak wiele do życzenia, ale tylko wizualnie (ze starego nowego nie zrobimy) . Kształt też jest starego typu.:ok:

Ale komu to przeszkadza ? To miedzy innymi o to chodzi, wygodna ma być...

J. :hmm: