Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Wszystkich.

Wędkuję :) Odremontowałem małą Niewiadówkę na potrzeby wypadów.

Noce coraz zimniejsze, posiadam w niej akumulator głębokiego rozładowania, 120aH

Kupiłem takie cudo:

https://allegro.pl/grzejnik-termowentylator-biurkowy-honeywell-hce100-i7487410644.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=YWVkNmJjYTQtNTcwZi00NjBhLThlNGItZWI5NDA0YTI4YTRhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=dade2804-4bfa-46f5-a516-b8896a147f11

a jak nie ta mini nagrzewnica to zainwestowałem też w taki kocyk:

https://allegro.pl/koc-189x80cm-elektryczny-termiczny-mata-grzewcza-i7171360113.html?snapshot=MjAxOC0xMC0wMlQwODozNzo0MC4yMjFaO2J1eWVyOzVjN2IwMzNlMzZlZDdkNTNjMjQwMmQ4Mjg4OWJiNTYzZjA1ZDJiMTgyYmQyNmQzNzhlOWQwZDViN2NlODc3N2I%3D

akumulator wytrzyma 2 x 7h grzania ?
plus 2 razy ładowanie telefonu i łódki zanętowej po 3h ??

Może jakieś inne sposoby na ogrzanie budki ? 

Prośba o pomoc, weekend coraz bliżej.

Edytowane przez Doło (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

To pierwsze cudo jest zasilane z sieci - nie masz jej na rybach. Trzeba by zastosować przetwornicę 12/230 - koszt spory - ale akumulator długo na tym nie pożyje. 200W/12V daje Ci pobór ok. 16 A. Przy takim prądzie teoretycznie akumulator winien wytrzymać 12oAh/16A daje ok 7,5 godz. A praktycznie musisz liczyć się, na 3 godziny może trochę więcej , ale tylko trochę - wszystko zależy od stanu akumulatora. A Ty chcesz jeszcze ładować telefon, używać go do zasilania napędu łódki. Mata grzewcza dobra do łóżka, ale w przyczepie Ci nie nagrzeje a i też ona sporo z akumulatora poskubie prądu (ok. 5 A)

W większości przyczep stosowane jest ogrzewanie gazowe - Niewiadki z takim ogrzewaniem widziałem.

Opublikowano

Jak kupiłes to lepiej oddaj bo kompletnie nie przyda ci się to. Jak chcesz Niewiadka jeździć porą jesienn-zimową i wczesna wiosna to zainwestuj w piecyk gazowy .  Ewentualnie polecam zwykly grzejnik olejowy na 230 V ale wtedy musisz mieć dostep do prądu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Są takie promienniki podłączane do butli gazowej dają sporo ciepła, ale chyba trzeba być bardo ostrożnym. I nie jestem pewien co ze spalinami. Niby można używać w pomieszczeniach ale ja chyba bym nie zaryzykował.

Opublikowano

Przy promienniku wszystko będzie mokre bo produktem spalania jest para wodna. A z powodu CO2 będziesz musiał wietrzyć.

To najgorszy sposób ogrzewania.

Nie promiennik a piecyk gazowy ze spalinami na zewnątrz.

Opublikowano

Kolega mi kiedyś opowiadał, że jak nie miał jeszcze trumy w niewiadówce to używał dużego garnka (koniecznie z pokrywką) z wodą. Przed spaniem grzał go prawie to wrzenia i zostawiał na kuchence, a on przez całą noc oddawać ciepło, a rano była jeszcze letnia woda do mycia zębów. No ale to partyzantka i pewnie sprawdzi się przy chłodnych nocach, bo poniżej 0 to już bym się tak nie odważył. Na stałe i na mrozy tylko truma. 

Opublikowano

Jest na YTUBE  filmik piecyk konwekcyjny na świeczki podobno działa.Ja mam zamiar zrobić go i przetestować to tylko trochę roboty.Żona straci 2 doniczki.

Opublikowano

Też widziałem ten wynalazek ale obawiam się, że płomyk z 3-4 tealight-ów raczej nie da rady ogrzać kilku metrów sześciennych powietrza. Poza tym świeczki spalają tlen z atmosfery i emitują sporo szkodliwych produktów spalania. Przyczepa może idealnie szczelna nie jest ale po co się dodatkowo truć?