Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Piotrek,

Przepisy uległy zmianie od 1 stycznia 2023. Informacje zawarte w tym wątku są nieaktualne. Dodatkowe informacje: https://forum.karawaning.pl/topic/41824-definitywny-koniec-z-przelicznikiem-133/ 

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ponieważ jestem tu na forum pierwszy raz chciałbym wszystkich serdecznie powitać.

Czy jest tu ktoś kto ciągnie przyczepę niezgodnie ze współczynnikiem 1,33 ?

Jeśli tak to czy mieliście jakieś kłopoty przy kontrolach lub przy wypłatach odszkodowań OC lub AC.

Nie proszę o informacje teoretyczne,te znam,chodzi mi o praktyczne podejście do tematu.

Opublikowano

Nie spodziewałbym się ,że ktoś udzieli takich" praktycznych " informacji ;)

Opublikowano

1.33 określa w pewnym stopniu bezpieczeństwo ,więc ? 

Opublikowano

Kika osob ciagu. Do tej pory chyba bez nieprzyjemnosci. Oby tak zostalo. 

Czas juz to zlikwidowac, najzwyzszy czas. 

Opublikowano

Jestem na etapie kupna przyczepy (holownik 2550 kg)i mam do wyboru 

1.jednoosiowa dmc 1900 kg  i ładowność około 350 kg tutaj współczynnik zachowany

2.dwuosiowa dmc 2000 kg ładowność 300 kg.  Tutaj niezachowany

i powiedz mi jak to ma się do bezpieczeństwa te 100 kg różnicy.Wprost przeciwnie chyba bezpieczniej będzie się jechało takim tandemem ,chyba ze jestem w błędzie.

Opublikowano

A co masz napisane w DR ,jaka DMC przyczepy?

Opublikowano

Więc ważne jest to co w DR,chyba ,że brak wpisu,to wtedy 1,33 ale to temat rzeka.

Opublikowano
32 minuty temu, ampere napisał:

Więc ważne jest to co w DR,chyba ,że brak wpisu,to wtedy 1,33 ale to temat rzeka.

Nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd

Opublikowano
2 minuty temu, jacekzoo napisał:

Nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd

Więc wyjaśnij 

Opublikowano

Sluchajcie

juz mowilem ze teorie znam.I zgodnie z aktualnymi przepisami współczynnik 1,33 obowiązuje pomimo wyższego wpisu w polu O1.

Interesuje mnie praktyczne podejście do tematu polskiej policji,ITD,ubezpieczalni.

prosze o wypowiedzi mających takie zestawy.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym jeździł ., WSZYSTKIE  przypadkowe kontrole które miałem czy to z lawetą czy z cepką zawsze policja sprawdzała  co jest na pisane w dowodzie , nigdy nie liczyli 1.33. 

mają rozpiskę kombinacji prawa jazdy do DMC zestawów kiedy wolno a kiedy nie na dane prawko , i to zasze sprawdzają szczegółowo . pare razy jechałem z przekroczonym 1,33 ale nie miałem wtedy kontroli.

Edytowane przez marmatjul (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
15 minut temu, ampere napisał:

Więc wyjaśnij 

współczynnik odnosi się do rodzaju hamulca, przy najazdowym obowiązuje 1,33 niezależnie co masz wpisane w dr. no chyba że w dr masz mniejszą wartosć to wtedy ona obowiązuje.

Opublikowano
16 minut temu, ampere napisał:

Więc wyjaśnij 

Przelicznik 1.33 dotyczy hamulca najazdowego. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Witamy

Witamy na największym polskim forum karawaningowym. Zaloguj się by wziąć udział w dyskusji.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.