Skocz do zawartości

A gdyby nowa lub poekspozycyjna, to..?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry

post pierwszy, ogólna gorączka zakupowa rodziny, po wyjeździe wypożyczoną przyczepą.

Czytając Wasze posty dotyczące zakupów i licznych przekrętów sprzedawców, po cichutku zastanawiamy się, a może się szarpnąć na ciut lepszą?

Dużo na cenie nie tracą, wyjeżdżamy dużo, więc pewnie po jakimś czasie lekko się zacznie zwracać uwzględniając kasę zostawianą przez booking.com.

Przesada?

Pomóżcie.

W necie są oferty takich za około 70.000 - 80.000 (wiem, że bardzo dużo), ale jak mamy za 10 letnią zapłacić 35.000 - 40.000 to dopiero jest kosmos.

Oczywiście woleli byśmy wydać między 20.000 a 30.000 - ale jak piszą doświadczeni forumowicze, trzeba zjechać pół Polski, nie wiadomo czy się trafi, potem okazyjna może się okazać kradziona (z resztą znajomy kupił tak mazdę 6 - okazyjnie, roczną od starszego pana, potem po drobnej kolizji okazała się składaną z 3, a pan w stanie wegetatywnym w jakiejś umieralni w DE).

Bierzemy pod uwagę, że nam przejdzie i że to słomiany zapał, ale już długo trwa, więc raczej nie. Z reszta jakby, co to odsprzedamy okazyjnie znajomym z forum ;)

aha - i wymagania:

2 + 2 (może być piętrowe),

toaleta i prysznic (najlepiej cały z tworzywa, nie z drewnianą sklejką jak w niektórych hobby - boimy się, że poodchodzi).

Edytowane przez Funiaki (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Na pierwszą przyczepę nowej bym nie kupił , po 1 nie wiesz co Ci jest potrzebne. Poszukaj używanej zobacz czego potrzebujesz . Używane w dobrym stanie prawie nic nie tracą na wartości

Opublikowano
1 minutę temu, NieKumaty napisał:

Na pierwszą przyczepę nowej bym nie kupił , po 1 nie wiesz co Ci jest potrzebne. Poszukaj używanej zobacz czego potrzebujesz . Używane w dobrym stanie prawie nic nie tracą na wartości

dziękuję,

mimo tego, że już wiemy czego nam brakowało w wyjeździe pożyczoną, też myślę, że chyba na początek  to może nie być dobry pomysł.

A może ktoś kupował przyczepę na/po targach?

Bo o ile poznańskie daleko, to za 2 miesiące mają być w Nadarzynie: https://warsawexpo.eu/wydarzenie/camper-caravan-show-2018/

W Poznaniu byliśmy wcześniej, wtedy gdy zakup przyczepy był tylko marzeniem, ale wtedy była możliwość zakupu po zakończeniu targów z ekspozycji.

Ktoś, coś?

Opublikowano
18 minut temu, Funiaki napisał:

dziękuję,

mimo tego, że już wiemy czego nam brakowało w wyjeździe pożyczoną, też myślę, że chyba na początek  to może nie być dobry pomysł.

A może ktoś kupował przyczepę na/po targach?

Bo o ile poznańskie daleko, to za 2 miesiące mają być w Nadarzynie: https://warsawexpo.eu/wydarzenie/camper-caravan-show-2018/

W Poznaniu byliśmy wcześniej, wtedy gdy zakup przyczepy był tylko marzeniem, ale wtedy była możliwość zakupu po zakończeniu targów z ekspozycji.

Ktoś, coś?

przyczepa o tej wartości podczas / po targach pójdzie za ok 4000 zł mniej, przynajmniej takie były oferty. Czy warto ? to zależy jak była oglądana na targach, czy w obecności sprzedającego, czy jednocześnie chodziło po 5 -7 osób i wydeptywało podłogę, na której jest sklejka 3-7, no max 10mm. To bardzo delikatne sprzęty i nie napalałbym się.

Zakup nowej to frajda i trudne zadanie, bo jakość obsługi została daleko w tyle. W kraju jest może 2-3 sprzedawców, którym zależy na kliencie, dla pozostałych jesteś problemem.

skoro jeździliście już wypożyczoną to jaki problem z zakupem nowej ? Ile masz osób na pokładzie ? jak są dzieciaki to przeważnie celuje się w łóżka piętrowe (sprawdź tylko długość, żeby nie kupić takich po 170cm...). Dla mnie sprawą podstawową jest w tym budżecie duża lodówka i osobny prysznic. Pamiętaj zostawić sobie lekko ponad 3000zł na mover, bo chyba celujesz w coś ok 1400kg+ ?

Opublikowano

Wydaje się ze Twoje rozterki lepiej omówić z Żoną lub kochanką. Ew z Mamą i uzyskać akceptację księgowej ........

Wydaje się ze Twoje rozterki lepiej omówić z Żoną lub kochanką. Ew z Mamą i uzyskać akceptację księgowej ........

My tu jesteśmy Janusze. Co jak zaczniemy Ci doradzać to tylko się Zniechęcisz.....
Opublikowano

Jeżeli tylko finanse się zepną (choćby z trudem) to zdecydowanie warto kupić nową i 10 letnich nawet nie oglądać. Jak szukałem przyczepy dla nas to oglądałem kilka sztuk po targach. Jedną miałem nawet kupić bo na odległość była w idealny stanie. Szkoda że 800km dalej, "na żywo" obraz był zupełnie inny. 

Jeśli ktoś dużo jeździ i wie że przyczepa posłuży te "kilka" lat regularnych wyjazdów to nówka jest najrozsądniejszym i najprzyjemniejszym rozwiązaniem.

Opublikowano
8 minut temu, lechwik napisał:

My tu jesteśmy Janusze. Co jak zaczniemy Ci doradzać to tylko się Zniechęcisz.....

Trochę słaba,

chyba, że żart, to sorry.

Ps. chyba z kochankiem ;)

Opublikowano

Zdecydowanie kupuj nową, 10 letnia w niskiej cenie i dobrym stanie to mrzonka. Moim zdaniem jeżeli kupujesz na 10 lat, to Twoje dzieci będą miały już lat naście. Łóżka piętrowe za 10 lat będą niepraktyczne ( sprawdzone przez kilkoro znajomych). Osobiście jadę na najbliższe targi do Dusseldorfu, żeby sobie wybrać/ obejrzeć przyczepę i ewentualnie kupić.

Zorientuj się, jaki rozkład byłby odpowiedni, wybierz markę i negocjuj. Nowa to zawsze nowa.

Opublikowano

Jeśli Cię stać to bierz nową. 70-80k to już sporo pieniędzy. Ta około 80k można już myśleć o Knaus Sport 500 KD z łóżkami piętrowymi i prysznicem:
https://www.otomoto.pl/oferta/knaus-sport-500-kd-nowa-przyczepa-kempingowa-wroclaw-ID6zxtP6.html

Akurat oferta nieaktualna, ale chodzi o zobrazowanie ceny.

Opublikowano

I koniecznie na targach/u dealerów zobacz różne układy. Ja byłem w 100% przekonany do układu z piętrusem a na żywo okazało się że nie ma mowy.

Opublikowano
2 minuty temu, dudek_t napisał:

I koniecznie na targach/u dealerów zobacz różne układy. Ja byłem w 100% przekonany do układu z piętrusem a na żywo okazało się że nie ma mowy.

Zgadza się. Piętrus ma swoje zalety ale i wady, w postaci tego, że zabiera jednak w przyczepie sporo miejsca. Zawsze jest coś za coś i jakieś kompromisy :)

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, jacek00 napisał:

Jeśli Cię stać to bierz nową. 70-80k to już sporo pieniędzy. Ta około 80k można już myśleć o Knaus Sport 500 KD z łóżkami piętrowymi i prysznicem:
https://www.otomoto.pl/oferta/knaus-sport-500-kd-nowa-przyczepa-kempingowa-wroclaw-ID6zxtP6.html

Akurat oferta nieaktualna, ale chodzi o zobrazowanie ceny.

Super, dziękuję za podpowiedź.

A czy ktoś był na tagach w Nadarzynie (nie wiem czy one są pierwszy raz, czy kolejny, bo wcześnie tylko obstawialiśmy poznańskie).

Edytowane przez Funiaki (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
40 minut temu, jagodek napisał:

Osobiście jadę na najbliższe targi do Dusseldorfu, żeby sobie wybrać/ obejrzeć przyczepę i ewentualnie kupić.

Zorientuj się, jaki rozkład byłby odpowiedni, wybierz markę i negocjuj. Nowa to zawsze nowa.

To jest świetna rada, też tam jadę (od piątku do niedzieli) - może się spotkamy :) A co do meritum, nic tak nie poszerza horyzontów jak wizyta na tych targach, naprawdę polecam. Biorąc pod uwagę, że bilet na dwa dni kosztuje 15 euro, postawienie przyczepy na parkingo-campingu na dobę też 15 euro, to koszt wyjazdu w dwie trzy osoby jest niewielki. Dodam, że poza targami (oglądaniem przyczep i kamperów) dostępne są dwie hale handlowe (można dostać oczopląsu) no i sam pobyt na polu jest nie lada przeżyciem.