Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie dziwna sprawa. Można tylko zgadywać. Lodówki, bojlera itp. w tym miejscu nie widać, więc albo samoczynny zapłon czegoś łatwopalnego, albo zwarcie w instalacji elektrycznej (może samodzielne i niezbyt udane przeróbki, dołożony akumulator, nieprzemyślany załadunek bagażu itd.) :hmm:

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

To i tak szybko ugaszona.A czy na tej bocznej ściance w tylnym rogu nie widać kominka od bojlera gazowego truma?

Opublikowano

Piec będzie raczej przed kołem, no i chyba nikt nie grzał latem podczas jazdy.

Moim zdaniem, "1" to wlew wody, czyli zbiornik w tej okolicy, natomiast "2", to przyłącze ~230 V, co sugerowałoby jakąś "elektrykę" w tej okolicy, czyli za zbiornikiem, blisko narożnika :hmm:

1256643632_poar.thumb.jpg.1c62fd3a023f67e73adf0090562b6f33.jpg

Opublikowano (edytowane)

Wciąż skłaniam się ku temu, że pożar powstał od jakiegoś zwarcia w instalacji elektrycznej, ale w zasadzie wszystkie hipotezy są w tej chwili prawdopodobne. Kominki dla bojlerów gazowych są dosyć duże (zarówno te Trumy, jak i Carver) i mają charakterystyczny kształt.
Zewnętrznie nie wygląda jeszcze strasznie, ale wewnątrz jest pewnie dużo gorzej :hmm: Pomijając spalony obszar, to na pozostałych elementach wnętrza dochodzi jeszcze osmolenie i zapach, którego bardzo trudno się pozbyć.

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jeżeli mnie pamięć nie myli to w tym miejscu zależnie od modelu przyczepy bądź z prawej lub lewej strony za zbiornikiem wody do podłogi była mocowana puszka rozdzielcza prądu ( jak to woli ) - instalacji elektrycznej.  Podczas podróży przyczepa "podskakiwała", zapewne kable się obluzowały i efekt mógł wyglądać tak jak wygląda? Takie moje przypuszczenie. W przyczepie  rodziców LMC była właśnie taka puszka elektryczna po lewej stronie. W przyczepie mojej córki LMC również była za zbiornikiem po lewej stronie mocowana do podłogi. Szczerze powiem wygląda to wszystko na oryginalne rozwiązanie 

Opublikowano

Ale równie często w tym miejscu jest "podkowa" + stolik i schowki. Na tylnej ścianie nie widać krat lodówki itp ... . Podkowa + stolik to miejsce relaksu i spotkań także można też rozpatrywać niedopałek papierosa, przewróconą świeczkę, itp ... W schowkach często znajdują się rzeczy, które pod wpływem temperatury (a te w tym roku i w Polsce są równikowe) mogą zrobić BUM !!!! np. palnik gazowy (taki prosty na kartusze), który wiele osób używa do rozpalania grilla, dezodorant w aerozolu, zapalniczka, odświeżacz powietrza o zapachu x w aerozolu, ...

Opublikowano (edytowane)

Np. pod podkową po ubu stronach w LMC są panele rozdzielcze oświetlenia drogowego, przykryte deklami z tworzywa, które w większości przypadków są już spękane, luźne, kable też sztywne i lubią pękać, konektory (wsuwki) i blaszki w tych panelach pośniedziałe. Wystarczy wieźć tak jakieś graty, w nich coś metalowego, nie problem na wertepach o spięcie w instalce pod podkową, a jest to pod prądem.

Tutaj jeszcze blisko złącze 230V, może tam był energoblok w pobliżu. Sądząc po pomiętych od gorąca oknach, wygląda jakby się tam długo paliło/tliło, a nie jak wybuch kartusza.  

Edytowane przez czyś (wyświetl historię edycji)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim! Co by nie mówić,  ale widok palącej się własnej przyczepy jest okropny. Kilka lat temu na moim ogrodzie stała nasza przyczepa, 5 letni Dethfless. O 1.30 w nocy sąsiedzi zawiadomili nas, że pali się nasza przyczepa. Trwało to 20 min. Spaliła się doszczętnie. Cały dobytek zbierany przez wiele lat poszedł z dymem. Została kupka popiołu i trochę blachy.  Do dziś nie jesteśmy w stanie o tym zapomnieć i wyposażyć następne we wszystko co było nam potrzebne. Dodam, że przyczepę zawsze traktuję jak drugi dom.  Jak widzę w TV kiedy ludzie tracą cały dobytek swego życia przez działanie natury, to próbuję wyobrazić sobie ich ból. Oby nikt z nas nie musiał mieć podobnych przeżyć. Zaświeciło w Szczecinie słońce, jest 11.04 i trzeba się z tego cieszyć i iść dalej. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Opublikowano

Znam tą przyczepę doskonale. Z tyłu jest Podkowa. W schowku łóżka pod oknem jest puszka instalacji oświetlenia zewnętrznego. Wpuszczona pomiędzy sklejką a blachą. Dookoła jest styropian. Instalacja haka idzie pod przyczepą przez całą długość i wchodzi do tylnego schowka w Podkowie. Lodówka jest po stronie drzwi centralnie na osi, po drugiej stronie jest łazienka. Więc jeżeli pożar rozpoczął się w tyle a na to wygląda, to od instalacji haka.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

No to i ja coś napiszę, ku przestrodze innym.

Cepkę kupiłem w Holandii 3 lata temu. Jako, że miała ona instalację 7 pin to poprosiłem o wymianę na 13 pin.

Warsztat piękny (a raczej salon) urządzenia diagnostyczne bajeranckie, wymiana instalacji trwała ze 30 minut. Suuuuper.

Po jakimś roku jadę sobie z cepką i na CB słyszę, że pali mi się wsteczny :niewiem: Zjeżdżam na bok i potwierdzam ten stan a nie jadę do tyłu. Szybka decyzja - jadę dalej, bo nie jest to jakieś bardzo niebezpieczne dla ruchu ulicznego.

Na miejscu weryfikuję instalację i okazuje się, że plus od lodówki tak mi się grzał, że stopiła się jego izolacja oraz izolacja dotykającego go przewodu światła wstecznego i przewody się zwarły.

Dodam, że ja prawie zawsze jeżdżę z lodówka na 12V. 

Rozłączyłem przewody, zaizolowałem, odciąłem konektorki (tak konektorki) przewody połączyłem w skręcanej śrubkami kostce (takiej jakie się stosuje do lamp przy suficie) i problem został zażegnany.

Jakiś rok później po przyjeździe na pole kempingowe wchodzimy do cepki i żona mówi, że śmierdzi spalenizną. Chodzę wącham, coś tam czuję ale nie namierzam źródła zapachu. Minęło kolejne kilka miesięcy, wiele kilometrów z budą na haku i jakiś miesiąc temu montowałem mover. Podłączam kabelki i w miejscu rozprowadzenia wiązki 13 pin zastaję taki widok:

20190408_200813.thumb.jpg.6e5e73d1285ebbabadcfadda3e11eb42.jpg

Po lewej widać moją amatorską naprawę w żółtej izolacji, grill na środku to masa lodówki

20190408_201237.thumb.jpg.1f434e8dce700f8bdde1a8c11a9f6aca.jpg

Nie mam fotki, ale obudowa tej skrzyneczki lekko się stopiła na środku.

Ponownie zastosowałem wcześniejsze rozwiązanie czyli kostkę

20190408_212356.thumb.jpg.26e57cd4b76938e0f350e0ed57997248.jpg

i zaizolowałem taśmą

20190408_221337.thumb.jpg.baa451155bb029e8e8b6563294b57724.jpg

Teraz będę tylko musiał kontrolować swoje amatorskie rozwiązanie.

I teraz powiedzcie mi, co powinienem zrobić? Wrócić do tego gościa i dać mu w ryj?

Czy według Was takie połączenie wysoko prądowe powinno być łączone na konektorkach? Czy taka osoba zawodowo zajmująca się naprawami i sprzedażą przyczep ma prawo zrobić takie błędy i narażać klienta na takie ryzyko?  Tym bardziej w kolebce karawaningu? Przecież ja mogłem być kolejną jadącą pochodnią, nad tą skrzyneczką jest materac prześcieradło piżamy, pościel oraz tona drewna.

Ja jestem amatorem i mogę popełnić błąd ale zawodowcy? Przecież to nawet nie był błąd w wykonaniu tylko to błąd projektowy :czerwona: 

I jeżeli mi zrobili taki babol to ilu innym klientom mogli tak zrobić? Naprawdę, brakuje mi słów i tym razem nawet nie mogę tego zwalić na jakiegoś Janusza :mad:

Tak więc podsumowując:

12V to nie jest zabawka !!!

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Ponizej zdjęcie tej skrzyneczki u mnie. Wydaje mi się że to oryginał (jak wiesz capki mamy praktycznie takie same - poza układem)...i widać, że wszystko na konektorach...

20181230_173352.jpg

Edytowane przez Jaśki (wyświetl historię edycji)