Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono :hej:

W tym roku spełniałem jedno z marzeń dużych/małych chłopców i wybrałem się na wakacje cepką z wypożyczalni. Reszcie domowników ("gromowładna" i "córunia tatunia") taka forma spędzania wakacji baaardzo przypadła do gustu, do tego stopnia, że dwa tygodnie po powrocie wybraliśmy się na jeden z mazurskich kempingów z namiotem. Niestety tylko na weekend, bo na urlop już nie ma co liczyć. Ale nie o tym chciałem pisać ...

Mój holownik to ford mondeo mk IV 2.0 TDI kombi 131 KM. Posiadam również prawko B+E. Poszukuję przyczepy mniej więcej 5 metrowej o DMC 1300-1400 kg w granicach ok. 30k (raczej tych dolnych granicach :]).  Przyczepa już nie najmniejsza, a holownik może się nie spoci. Dajcie znać jeśli źle kombinuję. Założenie jest takie, że przyszłej mojej budki szukam raczej w komisach, niż u prywatnych właścicieli lub handlarzy "na dorobku". Wiem, że to jeszcze sezon wakacyjny, ale może koledzy będą mogli pomóc w ocenie poniższych ogłoszeń, a może uda się nawet podjechać i pomacać te budki na miejscu. Zamieszczam linki do ogłoszeń i niecierpliwie czekam na Wasze uwagi i komentarze (oby nie złośliwe :ee:)

https://center-camp.pl/pl/p/PRZYCZEPA-KEMPINGOWA-LMC-FAVORIT-475/4544

http://s-camp.pl/przyczepa-kempingowa-adria-unica-520/

https://www.alexcamp.pl/sprzedaz-przyczep-kempingowych/lmc/lmc-475/

http://www.klaja.pl/oferta/przyczepy-kempingowe/uzywane-przyczepy-kempingowe/przyczepa-kempingowa-lmc-555k1

http://www.przyczepykempingowe.auto.pl/Oferta/sprzedaz/fendt-490-2007r

http://www.stamserwis.pl/[54].htm

Jeżeli którąś z ofert uznacie za atrakcyjną, postaram się o więcej fotek i będę miał prośbę o pomoc przy oględzinach na miejscu, ale nie uprzedzajmy faktów.

Opublikowano

Powodzenia. Ja swojej szukałem 3 miesiące przeglądając tylko OLX. Z tego co zauważyłem w komisach z regułu jest od 30-50% drożej niż od prywatnych osób lub takich, które sprowadzają cepki z zagranicy. Ale to moje subiektywne odczucia. 

Czego oczekujesz od cepki? Łóżka piętrowe? Kabina z prysznicem? 

ps. cepkę polecam kupować poza sezonem. Bo teraz ceny, że łooo panie...

Opublikowano

Tak, wiem że ceny komisowe są wyższe, ale liczę na to, że komis nie zwinie się z dnia na dzień i w razie "W" mam możliwość ubiegania się swoich praw konsumenta na podstawie rękojmi i gwarancji. To znaczy, u handlarza niby też, ale czy będzie odbierał telefony :niewiem:. Wyjątek, to cepka od forumowicza. Tutaj mam więcej zaufania, więc gdyby ktoś, coś .... to proszę dajcie znać.

Parametry w zasadzie opisałem, jeśli chodzi o układ to podkowa + francuzkie lub jeszcze lepiej podkowa + 2x1. Dzieci już raczej na wylocie - chłopak na studiach, córka może jeszcze z raz pojedzie ze starymi na wakacje. Tak więc budka dla dwojga. A ta podkowa, to w zasadzie tylko awaryjnie, gdyby trzeba było przenocować dodatkowych załogantów. Co do łazienki nie mam żadnych wybujałych wymagań - przez 2 tygodnie z łazienki korzystaliśmy tylko w trasie i ew. w nocy jak nie chciało się drałować do stacjonarnej na kempingu. Oczywiście lepiej mieć niż nie mieć, ale jest mi to obojętne, czy z tyłu, w środku, czy z przodu przyczepy. Jeśli chodzi o prysznic, to moja wyobraźnia nie obejmuje jak można lać wodą po ścianach w czymś tak delikatnym jak przyczepa kempingowa. Ale pewnie prysznic jest już standardem, więc nie ma o co kopii kruszyć - niech wisi :]

Co do sezonu, to oczywiście święte słowa, ale wolę zabrać się do tego wcześniej i poćwiczyć oraz poduczyć rzemiosła na podlinkowanych przyczepkach, niż potem "szukać z której strony dyszel w przyczepie":swieca: Wiem, że prawdziwa okazja może pojawić się dopiero w okolicach października, ale co mi szkodzi popróbować, a może jednak:yay:

Opublikowano

Raczej na kempingi, ale nie wykluczam od czasu do czasu postoju na dziko. Moje coroczne wyprawy rowerowe z sakwami to postoje na dziko, ale z "gromowładną" w przyczepce jakoś tego nie widzę, ale mogę się mylić :]

Opublikowano
5 godzin temu, glasgov napisał:

Mój holownik to ford mondeo mk IV 2.0 TDI kombi 131 KM. Posiadam również prawko B+E. Poszukuję przyczepy mniej więcej 5 metrowej o DMC 1300-1400 kg w granicach ok. 30k (raczej tych dolnych granicach :]).  Przyczepa już nie najmniejsza, a holownik może się nie spoci. Dajcie znać jeśli źle kombinuję.

Budżet jaki masz tzn. 30k pozwala już na zakup fajnej przyczepy. Holownik da radę spokojnie po płaskim i umiarkowanie pochyłym ? , jeśli masz dobrą technikę jazdy i samochód w dobrym stanie to powinieneś uniknąć przykrych niespodzianek.

5 godzin temu, glasgov napisał:

Założenie jest takie, że przyszłej mojej budki szukam raczej w komisach, niż u prywatnych właścicieli lub handlarzy "na dorobku".

To musisz być świadomy, że spotkasz się z fachowcami co przełoży się na oglądanie zdjęć pokazujących to co jest do pokazania ..., przyczep profesjonalnie przygotowanych ... (profesjonalnie czytaj w zależności od sytuacji zgodnie ze znaczeniem i odwrotnie), ... , bo firmy są różne. To nie znaczy, że nie można w komisach kupić "perełki" bo takie też u nich bywają.

Firma Alexcamp z Tomaszowa Mazowieckiego ma dobre opinie, dość dobre firma Center Camp z Bierunia. O reszcie nie mam zdania.

W ogłoszeniach masz LMC x 4, Adria x 1, Fendt x 1. Z tych firm dla mnie (moja subiektywna opinia) LMC jest faworytem, potem Fendt, Adria

Jak już pisałem " ... To musisz być świadomy, że spotkasz się z fachowcami co przełoży się na oglądanie zdjęć pokazujących to co jest do pokazania ..., przyczep profesjonalnie przygotowanych ... (profesjonalnie czytaj w zależności od sytuacji zgodnie ze znaczeniem i odwrotnie), ... ..."

i w tym kontekście napiszę Ci parę słów:

1 link: małe zdjęcia pokazujące czytelnie rozkład przyczepy ale żadnych szczegółów.

2 link: również poglądowe zdjęcia, które nie pokazują szczegółów

396359090_InkedScreenshot_2018-08-08PrzyczepakempingowaADRIAUNICA520-S-Camppl_LI.thumb.jpg.89dfe0fa05fe187fb5f3557ce8f7f9d7.jpg

Ten oznaczony silikon i okolicę trzeba obejrzeć, zobacz też szpary w okolicach mocowania toalety

3 link: bardzo dobrze zrobione zdjęcia poglądowe. Ta przyczepa przykuła moją uwagę

4 link:

Inkedoferta-przyczepy-uzywane-lmc-od-klienta-sjz-69eu-27.jpg-870-579-crop-1530712276-334748_LI.jpg.d8945160173d3e7f91df2d9c9dd66312.jpg

Te silikony trzeba obejrzeć z bliska.

Inkedoferta-przyczepy-uzywane-lmc-od-klienta-sjz-69eu-24.jpg-870-579-crop-1530712276-261379_LI.jpg.b28c57e739ddee0156dae7dc492d7d3b.jpg

Koniecznie sprawdzić oznaczenie 3 (to może być od wody ... )

Inkedoferta-przyczepy-uzywane-lmc-od-klienta-sjz-69eu-20.jpg-870-579-crop-1530712277-299825_LI.jpg.363e6c014a2b86645d34c09c12ce78f7.jpg

Te zatyczki nie są oryginalne

Inkedoferta-przyczepy-uzywane-lmc-od-klienta-sjz-69eu-19.jpg-870-579-crop-1530712277-279322_LI.jpg.e623936ee26d05df8c1804989ca4e8eb.jpg

Koniecznie sprawdzić pozycję 1 - szpara

Poza ty co oznaczyłem na pokazanych zdjęciach jest jeszcze kilka spraw w tej przyczepie.

5 link: również poglądowe zdjęcia, które nie pokazują szczegółów

308904258_InkedScreenshot_2018-08-08Przyczepykempingowe-czciakcesoriasprzedaskupwynajemkomis-FENDT4902007R_LI.thumb.jpg.61fc49161cd3e83d1225871b7b09effa.jpg

mała wada blatu

6 link: sposób oglądania i poruszania się po tej stronie irytuje mnie, może ktoś inny się wypowie

Pozdrawiam.

Opublikowano
15 godzin temu, zuczek napisał:

Holownik da radę spokojnie po płaskim i umiarkowanie pochyłym ? , jeśli masz dobrą technikę jazdy i samochód w dobrym stanie to powinieneś uniknąć przykrych niespodzianek.

Czyli rozumiem, że dobór holownika i przyczepy jest OK :yay:

To musisz być świadomy, że spotkasz się z fachowcami co przełoży się na oglądanie zdjęć pokazujących to co jest do pokazania ..., przyczep profesjonalnie przygotowanych ... (profesjonalnie czytaj w zależności od sytuacji zgodnie ze znaczeniem i odwrotnie), ... , bo firmy są różne. To nie znaczy, że nie można w komisach kupić "perełki" bo takie też u nich bywają.

Rozumiem, że raczej powinienem skłaniać się ku ogłoszeniom osób prywatnych. One nie będą tak "fachowo" kamuflować niedociągnięć i braków swoich przyczep?

W ogłoszeniach masz LMC x 4, Adria x 1, Fendt x 1. Z tych firm dla mnie (moja subiektywna opinia) LMC jest faworytem, potem Fendt, Adria

Jak już pisałem " ... To musisz być świadomy, że spotkasz się z fachowcami co przełoży się na oglądanie zdjęć pokazujących to co jest do pokazania ..., przyczep profesjonalnie przygotowanych ... (profesjonalnie czytaj w zależności od sytuacji zgodnie ze znaczeniem i odwrotnie), ... ..."

i w tym kontekście napiszę Ci parę słów:

Nie wiem czemu, ale ja też jakoś podświadomie ciągnę w stronę LMC:]

Natomiast jeśli chodzi o analizę ogłoszeń z linków: PEŁEN SZACUN:thank::brawo: Ja oglądam te fotki od 3 dni i nie dostrzegłem nic poza przybrudzoną listwą sufitową. Czy Ty czasem nie dorabiasz w CIA, NSA (albo innej kombinacji literek) przy analizie zdjęć szpiegowskich? W życiu sam nie zwróciłbym uwagi na wskazane przez Ciebie elementy.

Pytanie za 100 pkt. Czy w łazience w ogóle powinny być widoczne ślady silikonu lub jakiegokolwiek innego uszczelniacza?

Jeśli czas i obowiązki pozwolą, postaram się podjechać w weekend i pomacać przynajmniej część z tych przyczep. Przy okazji w realu przekonam się jak wyglądają prezentowane na zdjęciach fragmenty.

Opublikowano

:) Teoria mówi, że w karawaningu nigdy nie stosuje się silikonu. Jednak w łazience jest wilgoć (prysznic, mycie w brodziku itp). Niektóre przyczepy mają konstrukcję łazienki zrobioną tak, że ściekająca woda będzie zawsze tam, gdzie powinna. Tyle, że czas robi swoje i zdarza się, że woda cieknie gdzie chce, a nie gdzie przewidział producent. No i właściciel przyczepy zaczyna kombinować. Jak wie, że silikon g...uzik daje, to z niego zrezygnuje na rzecz uszczelniaczy. Jak tego nie wie - to zapaćka silikonem, "bo w domu pomogło". W takiej sytuacji pozostaje dobre sprawdzenie, czy zabezpieczył PRZED wystąpieniem problemu (i mu się nie udało, ale problemu nadal nie ma), czy też Po zauważeniu problemu i przyczepa już podmokła, a silikon wyłącznie ukrywa poważny problem. Więc kupując przyczepę, jak widzisz silikon, to znaczy, że należy to miejsce dokładnie obejrzeć i sprawdzić dlaczego ona tam jest. Producent go tam nie wcisnął (cokolwiek by nie mówił sprzedający). Czy natomiast producent stosuje w nowych przyczepach w łazience jakiekolwiek uszczelniacze - raczej w miejscach widocznych - nie. Ale może wypowiedzą się tu jeszcze bardziej doświadczeni, którzy widzieli więcej nowych przyczep...

Opublikowano

Suzu - nie chciałbym podważać, ale jesteś pewny, że jest to silikon? Z praktyki wiem, że ten materiał praktycznie odchodzi od prawie każdej powierzchni, jeśli jest ona ruchoma. O co w kempingu nie trudno. A może nie tyle silikon ile uszczelka, która doczepiona jest do jednej części i tylko zakrywa dolną?

Opublikowano

analizy chemicznej nie robiłem ale potrafię rozróżnić silikon od usczelniacza butylowego czy poliuretanowego ;)

wg mnie w nowych knausach występuje silikon w łazience i przy ramce zewnętrznej kasety, wieczorem mogę zrobić zdjęcia w dwóch rożnych przyczepach

Opublikowano

Suzu! Ja nie potrzebuję dowodu, ja tylko się upewniam :) To po prostu podważa moją teoretyczną wiedzę :) Więc pozostaje mi tylko odszczekać, że występowanie silikonu jest dowodem na grzebalstwo. Jest sugestią dokładniejszego sprawdzenia, ale może być oryginalne :)

Opublikowano

Tak, to są jakieś uszczelniacze z silikonem. Już chyba kiedyś @zuczek mnie uświadomił o tym co się stosuje w łazienkach, bo też byłem przekonany, że się silikonu nie stosuje, a jednak :)

Opublikowano

Czyli ustalone, że fabrycznie silikon w łazience może się znaleźć. Do sprawdzenia pozostaje więc ciągłość i szczelność połączenia. :ok: