Skocz do zawartości

Peugeot 407 2.0 hdi z automatem AISIN AM6?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Jako, że przymierzam się do zakupu pierwszej w życiu przyczepki - chciałem się dowiedzieć, czy ktoś z Was ma doświadczenia w ciąganiu takim oto konikiem jak w tytule? Będziemy go zmieniać, ale to nie nastąpi prędzej niż za dwa-trzy lata. Na chwilę obecną będzie nam musiał wystarczyć ten koń pociągowy.
Sporo się naczytałem o wykorzystywaniu skrzyń automatycznych - o tym, że nie jest to najlepszy wybór. Chcemy kupić przyczepkę. Tak naprawdę będę jeździł tylko z drugą połówką.
W planach południe europy - planujemy taki "eurotrip", począwszy od Portugalii, przez Hiszpanię. W Kolejnym roku będzie Francja i Włochy i tak co roku, aż zjeździmy cały basen morza śródziemnego. Zamysł jest taki, że jedziemy na kemping, zostajemy z tydzień, odpinamy się i jeździmy dalej samym autem zwiedzać i moczyć się na różnych plażach.

Dotychczas lataliśmy z różnych biur podróży, wynajmując na miejscu zawsze samochód, żeby móc zwiedzać. Przeliczyliśmy, że dużo przyjemniej będzie mieć swoją kuchnię, łóżko, ekspres do kawy, itp. nie będąc związanymi terminami i godzinami.

Wracając do meritum - jest w ogóle sens by marzyć i myśleć o jakiejś przyczepie z takim koniem? Czy ktoś czymś takim jeździ? Jeśli tak, to jaki ma do tego ogonek?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Pdi90 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Sens jest. Silnik fajny i dopracowany, powiedzmy że bez wad, o ile takie silniki istnieją. Skrzynia też znana i popularna, minusem jest jej podatność na grzanie się przy obciążeniu. Kwestia co kupisz. W jakim stanie i przebiegu i jak serwisowane. Miałem to AT w oplu - dodatkowa chłodnica płynu i regularna jego wymiana to podstawa sukcesu. Trochę dziwna charakterystyka pracy tej skrzyni to kwestia przyzwyczajenia, da się jeździć. I ogon holować też. Ja z tej AT byłem zadowolony. 1300 i 1400 kg holowała bez problemów w każdych warunkach i górach.

Wysłane z Tapatalk