Skocz do zawartości

Problem z lodówką na 12V - włącza się, ale samochód przestaje zasilać


bwegiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z lodówką. Sytuacja taka jest od zakupu.

Lodówka chodzi na 230V i gazie poprawnie.

Na 12V nie pracuje. Co się dzieje?

Podłączyłem ją nawet ostatecznie bezpośrednio do +12V z gniazda w samochodzie (tego po zapłonie) i jak ją włączam to przycisk się zaświeca, ale za chwilę gaśnie i znowu się zaświeca. Po kilku razach samochód przestaje podawać prąd. Po jakimś (długim) czasie samochód wznawia zasilanie, ale jak włączę lodówkę to znowu zatrzyma podawanie.

Przełączając te +12V na elektrykę przyczepy akumulator w przyczepie się ładuje, +12V jest w instalacji (oświetlenie, pompa wody).

Jak ją podłączyłem na wyjście 12V z modułu elektrycznego przyczepy (czyli podłączyłem pod instalację 12V cepki), to przy zasilaniu z auta (podróż) przepalił mi się po jakimś czasie bezpiecznik 1A.

Wygląda na to, że lodówka powoduje jakieś problemy. Nie rozumiem dlaczego i szukam pomocy.
Zobaczcie filmik jak to wygląda: https://photos.app.goo.gl/ktpmDReYX9rwePLr7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jaki model lodówki posiadasz ale generalnie takie lodówki pobierają około 70W a to jest 6A. Nie dziwne więc że przepala Ci się bezpiecznik 1 amperowy. Może w samochodzie też jest zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe a instalacja(moduł)  nie jest przystosowana do takiego obciążenia.Pozostaje jeszcze kwestia instalacji od haka do przyczepy(lodówki), powinny być grube przewody aby spadek napięcia był jak najniższy. Jeśli kable są cieńkie (mogą się mocno nagrzewać-ryzyko pożaru) to lodówka nie dostaje odpowiedniego napięcia i nie działa jak powinna.

Edytowane przez tantalos (wyświetl historię edycji)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc, nie wiem do czego jest ten bezpiecznik 1A, bo to wydaje mi się niemożliwe, żeby zabezpieczał instalację 12V, bo podłączając różne rzeczy, korzystając z oświetlenia i pompy wody nie przepalał się :-/ Oprócz niego jest jeszcze chyba 16A zwłoczny z którym nie było problemów.

Naklejka na mojej lodówce jest nieczytelna: https://photos.app.goo.gl/BDXimsCNxyBx7VkC7

Chyba to jest Electrolux RM 270. Ta i podobne pobierają (z tego co widzę) 100W :look:, czyli jakieś 8,5A jeśli dobrze liczę (100W/12V).

Instalacja jest nowa, samochód też nie stary... 8,5A to za dużo?

Wydaje mi się, że coś jest nie tak z lodówką, bo mam miernik do 10A i nie daje rady... Nie chcę go spalić, ale chyba przez moment wyświetlił 13A! (jeśli dobrze zobaczyłem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

16 godzin temu, bwegiel napisał:

Witam,

Mam problem z lodówką. Sytuacja taka jest od zakupu.

Lodówka chodzi na 230V i gazie poprawnie.

Na 12V nie pracuje. Co się dzieje?

Podłączyłem ją nawet ostatecznie bezpośrednio do +12V z gniazda w samochodzie (tego po zapłonie) i jak ją włączam to przycisk się zaświeca, ale za chwilę gaśnie i znowu się zaświeca. Po kilku razach samochód przestaje podawać prąd. Po jakimś (długim) czasie samochód wznawia zasilanie, ale jak włączę lodówkę to znowu zatrzyma podawanie.

Przełączając te +12V na elektrykę przyczepy akumulator w przyczepie się ładuje, +12V jest w instalacji (oświetlenie, pompa wody).

Jak ją podłączyłem na wyjście 12V z modułu elektrycznego przyczepy (czyli podłączyłem pod instalację 12V cepki), to przy zasilaniu z auta (podróż) przepalił mi się po jakimś czasie bezpiecznik 1A.

Wygląda na to, że lodówka powoduje jakieś problemy. Nie rozumiem dlaczego i szukam pomocy.
Zobaczcie filmik jak to wygląda: https://photos.app.goo.gl/ktpmDReYX9rwePLr7

Z tego co piszesz - to może po prostu w instalacji przyczepy na linii zasilania lodówki jest założony jakiś moduł zabezpieczający aku samochodu przed rozładowaniem, i to w dodatku ustawiony na zbyt wysokie napięcie rozłączania? Bo tak mniej więcej takie moduły działają, że włączasz lodówe, kontrolka świeci a po chwili spada napięcie z powodu poboru mocy przez lodówkę i rozłącza się zasilanie (ochrona aku!), po chwili bez obciążenia lodówką znowu napięcie dochodzi do "normalnego" … po czym za chwilę rozłącza. Proponuję sprawdzić czy na trasie zasilania lodówki w przyczepie nie założył ktoś po drodze takiego modułu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aktualizacja ^_^

Okazało się, że w efekcie podłączenia lodówki "bezpośrednio" do modułu w samochodzie przepala się w samochodzie zabezpieczenie 15A gniazda zapalniczki. Czyli wychodzi na to, że auto rozponaje za duże obciążenie i stąd to przerywane zasilanie, które kończy się zadziałaniem zabezpieczenia.

Czy to poprawna instalacja, że zasilanie przyczepy jest podłączone pod to źródło 12V? 

Podczas próby do gniazda zapalniczki podłączona była tylko navi Garmina. Dziwi mnie więc, że lodówka (teoretycznie 8,5A) i nawigacja spowodowały zadziałanie zabezpieczenia :hmm:

Znalazłem instrukcję do lodówki (http://caravanhandboek.rilexm.eu/geb-aan/rm270.htm) z instrukcją podłączenia 12V.  Piszą w niej, że lodówka powinna być podłączona bezpośrednio do baterii przyczepy z przekaznikiem na zasilaniu z auta, żeby się odłączała przy braku 12V z auta. Czyżby brała taki duży prąd chwilowo, że musi iść bezpośrednio z aku i 15A to za mało?

Spróbuję tak podłączyć i zobaczę. Czekam na przekaźnik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pod zapalniczkę podciągniętą w bagażniku i 0 problemów. Testowałem również bezpośrednio ale nie ma różnicy przy kablu 2.5. Coś nie tak masz jak przepala ci bezpiecznik 15A. Przeciez to 180W jest. Lodówka ciągnie jakieś 10A=120W, niemożliwe aby navi brała 5A. Moja Mio bieże ok 0,7A

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Witamy

    Witamy na największym polskim forum karawaningowym. Zaloguj się by wziąć udział w dyskusji.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.