Skocz do zawartości

Touran 1.6 + Przyczepa DMC 1200?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! Chciałbym Was zapytać czy moje auto VW Touran 1.6 benzyna 102 KM, 148 NM poradzi sobie z małą przyczepką maksymalnie DMC 1200? Może już ktoś z Was jeździł takim zestawem i podzieli się doświadczeniami. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź :)

info w dowodzie:
VW Touran maksymalne DMC przyczepy 1200 KG
Maksymalne DMC Samochodu 2140 KG
Maksymalne DMC zespołu pojazdu 3340 KG
waga własna samochodu: 1468 KG

Touran.jpg

Edytowane przez konzzo (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
Witam! Chciałbym Was zapytać czy moje auto VW Touran 1.6 benzyna 102 KM, 148 NM poradzi sobie z małą przyczepką maksymalnie DMC 1200? Może już ktoś z Was jeździł takim zestawem i podzieli się doświadczeniami. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź 

info w dowodzie:
VW Touran maksymalne DMC przyczepy 1200 KG
Maksymalne DMC Samochodu 2140 KG
Maksymalne DMC zespołu pojazdu 3340 KG
waga własna samochodu: 1468 KG

Touran.thumb.jpg.e50bfbedbfb868084967cc55ce27d99b.jpg

Co ma sobie nie poradzić.
Dziadek w 1965 ogarniał camping dla 6 osobowej rodziny syreną 103 czy 102 z silnikiem z Motopapy......,
Opublikowano

Pytanie brzmi czy Kierowca Ogarnie ?????

Hej.
Przyczepa 1200 to już średnia a nie mała budka. Obawiam się że będzie się jechało bardzo mozolnie...

A jak chcesz jechać ??? 120 ???

Proponuje wypożyczyć na próbę i się przekonać ....

Opublikowano
1 minutę temu, lechwik napisał:

Pytanie brzmi czy Kierowca Ogarnie ?????

Myślę że Ogarnie. Szybko się uczę, mam trochę doświadczenia w jeździe samochodem więc z przyczepą też jakoś sobie poradzę. :)

Chciałbym żeby ten zestaw pojechał maksymalnie 80-100 km/h. Więcej nie potrzebuje.  Zapewne jak kolega piszę będzie mozolnie

Opublikowano

Nie chce jechać 120 tylko 80 i mieć świadomość że mogę coś wyprzedzić...

Jeździłem kiedyś chwilę Passatem z tym silnikiem. Nie było mi do śmiechu... Silnik się kręci wysoko. Przy 100 jest ponad 3000 obrotów i przez to piję jak smok.

Opublikowano
7 minut temu, lechwik napisał:

Co ma sobie nie poradzić.
Dziadek w 1965 ogarniał camping dla 6 osobowej rodziny syreną 103 czy 102 z silnikiem z Motopapy......,

Ja to szanuje! B)

Opublikowano
Myślę że Ogarnie. Szybko się uczę, mam trochę doświadczenia w jeździe samochodem więc z przyczepą też jakoś sobie poradzę. 

Chciałbym żeby ten zestaw pojechał maksymalnie 80-100 km/h. Więcej nie potrzebuje.  Zapewne jak kolega piszę będzie mozolnie

W PL. Max prędkość takiego zestawu to 80 km/h
Wiec ..,.,.
Opublikowano

Więc do tych 80 z przeciwnym wiatrem będzie się tak długo rozpędzał, aż się kartka w kalendarzu zmieni.

To będzie turlanie koło 60 z butem w podłodze. Tak to widzę. Przyczepa 1000 to max.

Opublikowano

Silnik bardzo dobry.  Do ciągania przyczepy trochę za słaby ale pojedziesz. Nie będzie to jakiś "relaks"  ale spokojnie pojedziesz.  Pomyśl tylko , że nie tak dawno słabszymi jednostkami ciągali i było dobrze. Masz fajne auto.

Opublikowano

Nie rozumiem tego wpisu...

Helmut...ale moc trzeba przeliczyć na kilogramy. Golf 1 ważył 700 kg, Golf 5 prawie 1400. Ile waży Touran?

Sprawne wyprzedzenie traktora poza terenem zabudowanym będzie stresem. Budą 1200 to duża budą.

Opublikowano
Więc do tych 80 z przeciwnym wiatrem będzie się tak długo rozpędzał, aż się kartka w kalendarzu zmieni.
To będzie turlanie koło 60 z butem w podłodze. Tak to widzę. Przyczepa 1000 to max.

Jak ktoś się decyduje jeździć z czepka to zgadza się byłych największa zawalidrogą wiec z definicji nam się tu nie spieszy .......

Po drogie. Problemem nie jest masa tylko opór areodynamiczny
Chyba ze góry ale w pl to prawie nie ma górskich tras...
Jest dobre auto z fajnym zawieszeniem i spokojnie 1200 może być

Ja Octawią z gownianym 1,6 na gnojowe 105 kucy z czepka 1360 kg spokojnie 125 jeździłem szybciej to już strach

Opublikowano

Trochę już jeżdżę i nigdy zawidrogą nie byłem. Grunt to tak dobrać zestaw żeby móc wyprzedzić Tira.

Wleczenie się to prośba o kłopoty. Co drugi będzie nerwowo wyprzedzał i wpychał przed maskę. Podróż z budą to nie tylko autostrady i tempomat. Najciężej jest na krajowkach poza miejscowościami. No chyba że ja znam inne realia....