Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie, pewnie było gdzieś omawiane, ale nie mam teraz jak szukać, bo jest kwestia chwili - mam w swojej przyczepie butle 5 kg. Gwint pod reduktor wychodzi na bok, a butla na styk miesci sie w bakiscie. Nie chcą mi nabijać istniejącej butli twierdząc, że to już stara butla itp. Znalazłem w Casto butle 5kg jednak właśnie jestem w sklepie i trochę mój zapał opadł bo wyjście z butli jest do góry, co oznacza, że nie zmieści sie do bakisty. Poza tym czy reduktor mógłby być pionowo? Rozwiązaniem połowicznym, ale nie mam pojęcia czy bezpiecznym i dozwolonym byłoby na czas biwakowania położenie butli na boku, wtedy reduktor jest poziomo i butla sie mieści. Oczywiście tylko na czas biwakowania. Pytanie czy można butle użytkować w pozycji na boku? 7eadddedcab25f7c0e67a8e30999cb3f.jpg

Wysłane z mojego Motoroli Startac przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chyba nie
Na boku będziesz miał gaz płynny a w pionie gaz Gazowy

Co dla reduktora przeszkadza stać w Pionie ??

Może załatw reduktor taki poza butla a do butli podłączysz wężem 50bar

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A może zrób homologację na Starą butle to Ci nabiją

Opublikowano
Chyba nie

Na boku będziesz miał gaz płynny a w pionie gaz Gazowy

Co dla reduktora przeszkadza stać w Pionie ??

Może załatw reduktor taki poza butla a do butli podłączysz wężem 50bar

A może zrób homologację na Starą butle to Ci nabiją

Nie zmiesci sie z pionowo puszczonym reduktorem. Jutro zadzwonie w Krakowie czy mi zalegalizuja taka butle. Napewno nie czerwona? 0282923b6488ea573e5bae4c5107d7e6.jpg

Jak sie możesz wstrzymać to ja kupiłem taką z gwintem jak w 11kg

Aukcja przypadkowa:

https://allegro.pl/butla-gazowa-turystyczna-5kg-zawor-3-8-1-2-i7454083543.html

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Dzięki, musze zobaczyć czy się zmieści.

Opublikowano (edytowane)

Butla musi stać pionowo!

Przed chwilą sprawdzałem i nawet na All... są  butle 5 kg. z zaworem "poziomym". Ewentualnie, do kupienia są po kilkanaście zł. redukcje kątowe i taką właśnie możesz zastosować (będzie rozwiązaniem uniwersalnym):   510591969_Redukcjaktowa.jpg.7d6ed9d52e43abf43559709f796fd7a1.jpg

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dzięki!

Opublikowano

Nie miesci sie :/ a moze reduktor moze byc do gory nogami? Wtedy by bylo... 17bb46c57e0f42f91d6dea7361b37f88.jpg241c55eb416bb0666b266a7fbe35c047.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem, dla standardowego reduktora, pozycja "góra/dół" nie powinna mieć znaczenia. W przeciwnym przypadku, producent wyraźnie by ją określał. Co innego, gdyby reduktor miał zintegrowany "Crash sensor" (np. "MonoControl CS" Trumy) - tu już jest wymagana konkretna pozycja montażu reduktora.

IMO

Opublikowano

Strasznie dziękuję.

Opublikowano
7 godzin temu, Kristofer napisał:
Moim zdaniem, dla standardowego reduktora, pozycja "góra/dół" nie powinna mieć znaczenia. W przeciwnym przypadku, producent wyraźnie by ją określał. Co innego, gdyby reduktor miał zintegrowany "Crash sensor" (np. "MonoControl CS" Trumy) - tu już jest wymagana konkretna pozycja montażu reduktora.
IMO

Potwierdzam.
To jest Faza Gazowa która ma gdzieś (moderowano) na wpływ Grawitacji ....