Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Vitaycie.

Prosto zza kierownicy ale już w domu piszę ten temat by kogokolwiek ostrzec bo w rdzennym temacie o tej drodze mój pojedynczy post by utonął.

Chodzi o znany nam objazd Słoweńskiej płatnej autostrady z m. Trate do Ptuj i dalej na Cro lub w drodze powrotnej.

Otóż droga 433 jest obecnie remontowana i odcinkowo zamknięta, aktualnie jest zorganizowany objazd drogą 730 przez Sv.Ana. Droga ta jest ostatniej kategorii i odradzam jechać tamtędy zestawem, szczególnie z większymi przyczepami.

Miejscami droga jest szerokości "na jedno auto", ma zapadliny/koleiny, mijanie się pojazdów jest możliwe, ale nachylenia/pochylenia i cała geometria pracy zestawu z dłuższą budką powoduje zniszczenia boczne i dolne. Widziałem je na stacji paliw już w Austrii, ludzie drutowali i taśmami lepili zderzaki i plastiki swoich przyczep a komu tył podparł się o podpory ten miał szczęście. W samej Sv.Ana ruch skierowany został na m. Ledinek a tej drogi z goo/street nie obejrzymy. Na niektórych zakrętach zobaczyć można własne tylne tablice :)

Po szczegóły zerknijcie tutaj.

https://www.google.pl/maps/dir/2213+Trate,+Słowenia/Sv.+Ana+v+Slov.+goricah,+Słowenia/Ptuj,+Słowenia/@46.6254708,15.7462418,12z/data=!4m20!4m19!1m5!1m1!1s0x476f0c9bc8481959:0x706a3d11dd8dd206!2m2!1d15.7850376!2d46.705915!1m5!1m1!1s0x476f72b72191b719:0x9b70255216eb68f2!2m2!1d15.8456848!2d46.6492647!1m5!1m1!1s0x476f669e5ce0430d:0x400f81c823ff4b0!2m2!1d15.8696884!2d46.4199535!3e0

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
2 godziny temu, WojtEwa napisał:

ludzie drutowali i taśmami lepili zderzaki i plastiki swoich przyczep a komu tył podparł się o podpory ten miał szczęście.

To przyoszczędzili 30 eu :wacko:

Informowałam, że dotychczasowy objazd Mureck-Lenart-Ptuj już nieaktualny. Objazdu tego objazdu już nie braliśmy w tym roku nawet pod uwagę właśnie ze względu na te utrudnienia, no i odległość robi się już większa, kluczenie po placu budowy, piłowanie zestawu - bez sensu, pojechaliśmy szybko i wygodnie autostradą.

Opublikowano (edytowane)

O widzisz, ja tego nie doczytałem bo pewno było w formie posta a nie tematu i umssyknęło mojej uwadze.

Ja się wpakowałem bo uciekłem w bok 100m za ostatnimi Chorwackimi bramkami bo korek na godziny liczony, pojechałem bokiem a za mną kilka aut.

Ale musiałem być dzielny. Kierowcy długich zestawów mieli prawdziwy praktyczny egzamin z umiejętności bez żadnych ulg z karami za nieumienie.

A żartów nie ma, niech inni czytają, a za rok... mamy lepszą technicznie alternatywę. Trzeba obserwować co za rok wymyślą bo uważam że objazd został przemyślany przez cwaniaków, dla ukarania tych co winiety kupić nie chcą z czystej nieproporcjonalności kosztów do oferty.

Pal licho, zanim oddadzą autostradę muszą najpierw oddać alternatywę przejezdną co najmniej dla autobusów. A autostradę finansują Niemcy, więc nie ma zwłoki i opóźnień.

Doczekamy i ukaramy ich w odwecie za wredną winietową pazerność. Nie o biedę chodzi, o racjonalizm wobec Austrii.

Gdzieś tam pisałem, winieta na 1 lub 3 dni za 5eu i więcej by na tym zyskali bo sporo ludzi sądzi podobnie.

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Dziwnie jakoś jeździcie, Dlaczego walicie taki objazd? W Maju leciałem wzdłuż autostrady i tam jest elegancka droga. (437, 454) Sporo ograniczeń do 50 i 70, ale i tak w niecałą godzinkę przejechałem (nie przekraczając prędkości)

http://bit.ly/2Jvo9cr

Edytowane przez Łza Włóczynutka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
13 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał:

Dziwnie jakoś jeździcie

No nie wiem czy dziwnie, Twoja trasa obejmuje odcinek płatny od węzła Lancova Vas do Podlehnik ... w maju też był on już płatny a nawet od listopada zeszłego roku kiedy oddano fragment autostrady od węzła Drazenci do Podlehnik ... Lancova Vas jest pomiędzy, więc jechałeś płatnym odcinkiem.

Opublikowano

Nie był płatny na 100%, jechałem nim i było wyraźne oznakowanie, że winietki obowiązują od węzła "Podlehnik". Od granicy do tego węzła (to jest pierwszy węzeł od przejścia granicznego) był na 100% bezpłatny. 

Opublikowano
2 godziny temu, Łza Włóczynutka napisał:

Nie był płatny na 100%, jechałem nim i było wyraźne oznakowanie, że winietki obowiązują od węzła "Podlehnik". Od granicy do tego węzła (to jest pierwszy węzeł od przejścia granicznego) był na 100% bezpłatny. 

Powyżej piszesz o drodze powrotnej i to się zgadza od Cro do Podlehnik masz free a dalej czyli Lancova Vas, Drazenci itd już płatna aż do granicy z Austrią.

Twoja trasa z linku przebiega właśnie przez Lancova Vas gdzie wjechałeś na autostradę (chyba, że to błąd) to jest wezeł miedzy Drazenci a Podlehnik i ten odcinek w obu kierunkach jest płatny,  dopiero od Podlehnik końcówka do Cro jest za free bo jeszcze w budowie i na powrocie od Cro do Podlehnik jak piszesz. Może wjezdzałeś na weźle Podlehnik a nie Lanciva Vas?

Jeszcze w zeszłym roku można było jadąc do Cro wjechać na darmowy odcinek na węźle Drazenci i do granicy za free ... na powrocie tak samo, na Drazenci trzeba było uciec z autostrady.

W listopadzie 2017 r. oddali fragment autostrady od Drazenci do Podlehnik. Znak przekreślonej autostrady przy zjeździe z Drazenci został zdjęty i normalnie wskakuje się tam na płatny odcinek obowiązujący do Podlehnika. Gdzieś w czeluściach mam maila z odpowiedzią od DARS, że na ten fragment winieta obowiązuje.  

Reasumując wolny od opłat jest jedynie chyba 6km Podlehnik-granica Cro w obie strony ale już niedługo.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, gusia-s napisał:

Lancova Vas gdzie wjechałeś na autostradę (chyba, że to błąd)

Tak wyrenderowało - jak zbliżysz mapę zobaczysz, że tam wzdłuż autostrady jest zwykła droga i nią jechałem Zjechałem zjazdem Podlehnik (jechałem w stronę PL), nie jechałem żadnym płatnym odcinkiem na 100% cztery osoby śledziły oznakowanie + nawigacja. Zresztą okazało się, że jadąc jest tam wyraźnie oznakowane że dalsza jazda autostradą wymaga winiety. 

6 godzin temu, gusia-s napisał:

Reasumując wolny od opłat jest jedynie chyba 6km Podlehnik-granica Cro w obie strony ale już niedługo.

Ano właśnie ;) 

Na szczęście Chorwację już objechałem i nie muszę już tam więcej jechać ;) 

Edytowane przez Łza Włóczynutka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
6 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał:

Tak wyrenderowało - jak zbliżysz mapę zobaczysz, że tam wzdłuż autostrady jest zwykła droga i nią jechałem Zjechałem zjazdem Podlehnik (jechałem w stronę PL),

Wiem, że jest zwykła droga wzdłuż autostrady w wykopkach teraz ale link, który zamieściłeś do trasy przejazdu jest w kierunku Chorwacji i pokazuje przejazd autostradą A4 na płatnym odcinku. 

mapa.thumb.JPG.4e8130d1008d2ec96dc8732b4b59236f.JPG

Co innego piszesz a co innego pokazujesz w linku dlatego może to kogoś zmylić bo pojedzie po linku i trafi na płatną autostradę.

6 godzin temu, Łza Włóczynutka napisał:

Na szczęście Chorwację już objechałem i nie muszę już tam więcej jechać ;) 

No właśnie objechałeś :( Dlatego zupełnie jej nie poznałeś. Ale ok, jeśli Tobie wystarczy taka forma.

Prawdziwa Chorwacja jest na wyspach i 2 tyg. to mało na jedną, żeby ją poznać i wypocząć  nie leżąc wyłącznie na jednej plaży.

Opublikowano

A co myślicie o Takim objeździe przez Wegry

Tak jechałem od Zadaru do Wiednia

7d3327a60e6d94595da92d948778cdf4.png

f4d8e1c54968eba2d54115563f13b12f.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tam gdzie się kreska urywa był nocleg ....

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Temat się rozrasta, proponowałbym odpowiedzi przenieść do tematu o objazdach w Słowenii , lepiej będzie harmonizować - tutaj tylko zwykłe ostrzeżenie żeby zostało.