Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki mały dylemat.

Zakupiłem jakiś czas temu lampy do przyczepy i z tego co wiem lampy muszą mieć homologację...

Na lampach próżno szukać oznaczenia (E...) ale jest CE (naklejka).

Czy można takie lampy zamontować i użytkować legalnie ?

Co byście poradzili w tej sytuacji ?

Opublikowano

Witam! Jeśli chodzi o lampy dla któregoś ze świateł zewnętrznych (drogowych) przyczepy, to oczywiście muszą mieć homologację, o czym wiesz. Naklejka "CE", nie jest znakiem homologacyjnym. W tej sytuacji powinieneś zakupić lampy, których potrzebujesz, ale z prawidłowo naniesionymi oznaczeniami homologacyjnymi wymaganymi w Polsce dla danego rodzaju oświetlenia.

Opublikowano

Lamp

3 godziny temu, Kristofer napisał:

Jeśli chodzi o lampy dla któregoś ze świateł zewnętrznych (drogowych) przyczepy, to oczywiście muszą mieć homologację, o czym wiesz.

Tak chodzi o lampy zewnętrzne (tylne). Czyli kasa i lampy w błoto...

Dzięki za odpowiedź.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja szczerze będę polecał wszystkim lampy polskiego producenta z Bydgoszczy - FRISTOM

Ponieważ nie sprzedają detalicznie, to cały ich asortyment można kupić u oficjalnego dystrybutora - LAMPCAR (również z Bydgoszczy)

W zeszłym roku kupiłem u nich wszystkie lampy w technologii LED do zewnętrznego oświetlenia przyczepy i sprawują się świetnie. ;-)

Opublikowano
Godzinę temu, S&A napisał:

ja szczerze będę polecał wszystkim lampy polskiego producenta z Bydgoszczy - FRISTOM

Ponieważ nie sprzedają detalicznie, to cały ich asortyment można kupić u oficjalnego dystrybutora - LAMPCAR (również z Bydgoszczy)

W zeszłym roku kupiłem u nich wszystkie lampy w technologii LED do zewnętrznego oświetlenia przyczepy i sprawują się świetnie. ;-)

Czy to jest cena za szt.czy kpl czyli dwie,bo na stronie nic nie podają 

Opublikowano

Daj konkretnego linka, to będzie pewność.
Ale większość sprzedają na sztuki!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
W dniu Sun Jul 08 2018 o 19:49, trailer napisał:

Lamp

Tak chodzi o lampy zewnętrzne (tylne). Czyli kasa i lampy w błoto...

Dzięki za odpowiedź.

Pokaż te lampy,

Ja bym nie dramatyzował, co w tylnych lampach może być nie homologowane

Opublikowano

W pelni podzielam zdanie  @S&A co do lamp Fristom -produkt polski, wykonanie b.dobre , sam zamontowalem  w 3 przyczepach (towarowa, motocyklowa i kampingowa) i jestem zadowolony. Dzisiaj wiele jest produktow na rynku, ktore biorac do reki ma sie wrazenie, ze trzyma sie ''gowno jakies'' -tutaj pelne uznanie za wykonanie 

Opublikowano (edytowane)

Jest też inny Polski producent lamp i też złego słowa nie powiem na jego produkty.  www.was.eu   

Edytowane przez Maras (wyświetl historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
16 minut temu, danielpoz napisał:

To ja zapytam inaczej. Czy lampy LED zespolone maja jakąś wadę w porównaniu z tradycyjnymi na żarówki? 

No zasadniczą , jak się spali to wymiana całej .

Opublikowano (edytowane)

To się właśnie domyślam ale czy to jest aż tak wadliwe? często widzę różne sprzęty w których palą się nie wszystkie diody w danej lampie.

https://allegro.pl/lampa-tylna-zespolona-12-24v-led-dioda-was-w150-i7240218466.html

Edytowane przez danielpoz (wyświetl historię edycji)