Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Planujemy wyjazd do Budapesztu w 2-giej połowie sierpnia i zastanawiam się, którą drogę wybrać.

Pytanie do bardziej doświadczonych w temacie Węgier, którą wybrać opcję jadąc z Krakowa:

A. "cofnąć" się na Katowice i dalej Gorzyczki- Ostrawa - Brno - Bratysława - Budapeszt 

B. Kraków - Chyżne - Żylina - Trenczyn - Bratysława - Bydapeszt

C. Kraków - Chyżne - Rużomberk - Sahy - Budapeszt

D. Kraków - Jurgów - Tatrzańska Łomnica - Preszów - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt

Ruszamy z okolic Gdańska po pracy na wieczór, następnego dnia muszę odebrać córkę z okolic Krakowa i planujemy dojechać do Budapesztu późnym popołudniem.

Która z wyżej wymienionych tras, a może zupełnie inna, jest wg Was najbardziej komfortowa - brak dziur, płynna jazda itd. Nie szukam atrakcji po drodze, ale też nie boję się gór...

Z Budapesztu dalej jedziemy na Pag, ale tam już wielkich opcji chyba nie ma.

Planuję Budapesz -> Zagrzeb -> Pag

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

ze względu na wygodę wybrałbym wersję B autostradą z zastrzeżeniem, że w Bratysławie i przed nią możesz utknąć w korkach

Opublikowano (edytowane)

Nie za dużo pomogę bo do Budapesztu jechałem raz, ale Jeśli chodzi o odcinek Kraków - Bratysława, to  tam jechałem bardzo dużo razy różnymi wariantami i IMHO najlepszą opcją jest pojechać z Krk A4 => S1 (Bielsko Biała, Zwardoń) => D3 (Zilina, Braislava). Ta opcja to stosunkowo najwięcej dróg szybkiego ruchu (autostrady, ekspresówki), najmniej paprania się po krajówkach, które w  południowej Polsce są drogą przez mękę, a w Słowacji to jest mega rzeźnia.

Uwaga: winietka na SK obowiązuje w Zwardoniu od granicy, tam się zaczyna płatny odcinek D3

Z drugiej strony do Budapesztu przez Bratysławę dużo km nadkładasz i potrzebujesz winiety. Drogą przez Chyżne jest i Banską Bystricę jest zacznie bliżej da się ominąć płatny, kilkunasto km. odcinek.

Edytowane przez Łza Włóczynutka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
6 godzin temu, BartekM napisał:

A. "cofnąć" się na Katowice i dalej Gorzyczki- Ostrawa - Brno - Bratysława - Budapeszt 

Chyba tak bym najchętniej pojechał

Cytat

B. Kraków - Chyżne - Żylina - Trenczyn - Bratysława - Bydapeszt

Rok temu tak trochę jechałem. Szybsza powinna być trasa A.

Cytat

C. Kraków - Chyżne - Rużomberk - Sahy - Budapeszt

Ja bym się nie pchał przez Niskie Tatry. Z Ruzomberoka do Bańskiej Bystrzycy jedziesz serpentynami i dość wysoko. Droga wąska. Nic przyjemniego

Cytat

D. Kraków - Jurgów - Tatrzańska Łomnica - Preszów - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt

Też kawałek tą drogą jechałem. Tam potem cisniesz normalną jednopasmową. IMO nie warto. Najoptymalniej będzie jechać A.

Opublikowano

Jak najbardziej wariant C (jechałem w zeszłym roku z ominięciem płatnego odcinka bańska-Zwoleń - raptem 10 km), najkrótsza, a przejazd przez tatry nie taki straszny. Według mnie pozostałe warianty mimo lepszych dróg szybsze nie będą.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Tomiy napisał:

Jak najbardziej wariant C (jechałem w zeszłym roku z ominięciem płatnego odcinka bańska-Zwoleń - raptem 10 km), najkrótsza, a przejazd przez tatry nie taki straszny. Według mnie pozostałe warianty mimo lepszych dróg szybsze nie będą.

nigdy nie jechałem inaczej jak przez Bańską (wariant C) z ominięciem płatnego odcinka - 400km, średnia ok 60km/h (6.5/7h w Budapeszcie)

przez Bratysławe masz 150km dalej, przyczepa nie nadrobisz - 550km to masz 7/7.5h lekko (przy średniej 70km/h)

Niskich Tatr się nie bój, jest tam faktycznie górka, ale bez przesady, jeżdżą tam TIRy i autokary,  a droga jest szeroka 

trasę robiłem 120KM benzyną i problemów nie było

przypilnuj tylko zjazdu w Bańskiej na drogę 69, nawigacja w opcji omijaj płatne powinna załatwić sprawę (np google maps)

Edytowane przez konrad_b (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Potwierdzam wariant C - nic strasznego, a dokładać 150 km w dodatku w zasadzie bez żadnego uzysku czasowego, za to za grubo większą kasę (większe spalanie na autostradzie i koszt winietki) to IMHO bez sensu...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wracając z wakacji trasą z Bańskiej do Ruzomberoka zdziwiłem się, ale na poboczach są tablice mówiące, że pojazdy powyżej 3,5 t powinny mieć winietę. Nie wiem czy dotyczy to pojazdów solo czy także zestawów, ale być może ta droga jest dla Viatoll'owców płatna.