Skocz do zawartości

Mocowanie handbika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jestem osobą trochę niepełnosprawną ( niewielki niedowład) i chciałbym zakupić sobie Niewiadówkę. Ot mała przyczepka ( jestem samotny) . Mój problem jest w tym miejsce że chciałbym zamocować sobie rower typu handbike . Długość roweru to 205 cm , po wykręceniu kół tylnych 185 cm. Można także wyciągnąć siedzenie  oraz podzielić na 2 części ( takie dwie stalowe śruby) ale to nie wchodzi w grę  bo sam nie dam rady tego zespolić. Wnętrze przyczepki, za mało miejsca. Prosiłbym bardzo o jakieś sugestie, pomysły itp jak to coś ( o ile dało by się ) zamontować na zewnątrz. Mnie już brakuje pomysłów :( a bz tego rowerka , gdzieś na wyjeździe jestem " uziemiony". Nie wszędzie da się dojechać autem a zazwyczaj najciekawsze miejsca są dostępne tylko dla pieszych lub rowerów. P

s.. Jeśli będzie potrzeba mogę handbika dokładnie zwymiarować i rozrysować.

Pozdrawiam

Józek

handbike.thumb.jpg.d770b4c40462de865358745bf38b2846.jpg

Edytowane przez Józek60 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
26 minut temu, Commander napisał:

Witaj.

Dorobił bym sobie uchwyt na dyszal i mocował go pionowo pojedynczym kołem do góry.

Pomysł super.

Tylko czy kolega przy wspomnianym niedowładzie sam go założy i zdejmie :(

Opublikowano
Godzinę temu, kokos1987 napisał:

Pomysł super.

Tylko czy kolega przy wspomnianym niedowładzie sam go założy i zdejmie :(

To chyba jedyne sensowne rozwiązanie. Można zrobić cały stelaż z wciągarką .

http://allegro.pl/wyciagarka-wciagarka-linowa-reczna-na-korbe-545kg-i6728303706.html

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi... Tak, miałbym problem ale sądzę że na polu namiotowym  ktoś by mi pomógł gdybym poprosił..  Karawaningowcy to pewnie ludek pomocny :)

Wrzucę później rysunki, pewnie lepiej pójdzie się zorientować co i jak..

Opublikowano

Witam ponownie

Trochę fałdów przysiadłem i pokombinowałem.. Myślę że rysunki wyjaśnią wszystko :).. Kwestia tylko co na to przepisy, czy jakiś " nadgorliwy " policaj się nie przypiepszy :).

Teraz właśnie jak to mocować. Wyciągarka dobry pomysł tylko nie potrafię tego ugryźć. Pewnie jakaś rolka. Pewnie zrobię sobie widok 3D będzie wszystko bardziej przejrzyste. Wszystkie rysunki są z zachowaniem skali i proporcji.

dodaj pliki...

hb2.thumb.png.1fdc29f9a362007e386a0b3ebe57f5a0.pngKliknij, aby wybrać pliki

hb1.thumb.png.122e20d98fd74e485dd0319e3ab6f391.png

Opublikowano

Pozwoliłem sobie pogryzmolić na szybko po Twoich rysunkach.

Propozycja nr.1:

Musisz zrobić jakiś stelaż / prowadnicę po którym będzie rower prowadzony w górę. Inaczej nie przymocujesz go porządnie i pewnie zaraz rozbijesz przednią szybę.

Do ramy przyczepy montujesz wciągarkę i linka leci do góry i z powrotem przez bloczek.  Znajdujesz odpowiedni punkt mocowania roweru, tak aby wisiał już w pionie ale był jak najniżej.

Kilkanaście cm. wyżej montujesz bloczek. Na ramie robisz punkty mocowania tylnych kół (  lub ramy w przypadku ściągania kół ) I gotowe. :) 

Łatwo się pisze... :bevil:

Nie podałeś bardzo ważnego parametru, a mianowicie wagi wehikułu. Nie mniej myślę, że sam dałbyś radę go wywindować do góry.

Ja taką wciągarką ładuję motocykle na przyczepę towarową i daje radę ( oczywiście ktoś musi trzymać motorki bo się dranie nie wiedzieć czemu wywracają :mlot:)

Oczywiście koncepcję można rozwijać, zrobić żuraw obrotowy, wciągarkę elektryczną etc. Trzyma Cię tylko waga konstrukcji i wyobraźnia.

Powodzenia :ok:

rower 1.png

Aha, i jeszcze jedna uwaga. Tylne koła wcale nie muszą być na wysokości dyszla. Mogą być niżej. Byleś nie walił nimi o ziemię na nierównościach.

Myślę, że koncepcja ściągania tylnych kół jest niepotrzebna. Chyba, że przyczepa przestanie chcieć skręcać lub coś się gdzieś nie zmieści.

Ps.

A jakby przednie koło skręcić na bok przy załadunku? Nie podoba mi się ten wymiar 23cm. :hmm:

Opublikowano
33 minuty temu, Łza Włóczynutka napisał:

Bardzo ciekawy ten rower, czy on ma wspomaganie elektryczne i akumulator pod siedzeniem?

Ano ma.  Dlatego pewnie trochę sobie waży. Ale niech się wypowie właściciel  :rolleyes:

Opublikowano

Witam

Dzięki za odpowiedź. :) Bumerang, właśnie coś takiego by było super. A te 23 cm to było po prostu porównanie i wiem że N-126 d, e odpadają właśnie na niewielką odległość do szyby auta . Pozostaje w grze N-126 n, nl, nt. Waga roweru to ok 30 kg. Niestety jest z kształtowników stalowych, a jako że to pierwszy mój handbike nie chciałem się ładować w koszty. Przetestuję go i jeśli się sprawdzi to zamówię ramę z aluminium. Niestety ten przedni kuferek ( na butle?) trzeba będzie wywalić i poszukać inne miejsce na te butle. Łza Włóczynutka dokładnie tak, silnik przekładniowy w przednim kole, aku pod siedzeniem. Na przednim kole zamontowane przerzutki do jazdy "hand" :). Zasięg po równym terenie w/g projektanta to ok 60 km. Nie potwierdzam bo nie testowałem jeszcze tego. Ten filmik to wspaniała inspiracja ! Voku niestety nie da się . Nissan Note ma mały bagażnik . Co innego jakby to było jakieś kombi. Próbowałem rozłożyć siedzenia ale i tak nie wszedł.

Pozdrawiam

Józek