Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

często spotykamy w Chorwacji silne wiatry i najczęściej mówimy  "wieje bora / lub bura"    ale nazwy wiatrów zależą od kierunku z jakiego wieją.  Bora najczęściej kojarzy się z wiatrem z nad lądu w kierunku morza.

http://www.polako.eu/charakterystyka-wiatrow-nad-adriatykiem/

http://www.yachtguru.pl/baza-wiedzy/wiatry-i-pogoda-w-chorwacji.html

Opublikowano

no to właśnie to wieje od 2 tyg w Omisiu :bzik:  Dzisiaj na szczęście spokój, mam nadzieję że nie cisza przed Borą hehe

Opublikowano
8 godzin temu, Zbyszek napisał:

... "wieje bora / lub bura"    ale nazwy wiatrów zależą od kierunku z jakiego wieją.  Bora najczęściej kojarzy się z wiatrem z nad lądu w kierunku morza.

Bora i bura to ten sam wiatr tylko różnie go nazywają w różnych regionach, oficjalnie to bura, tak podają zawsze we wszystkich komunikatach w tv. Schodząc z Velebitu czy Biokova wiatr ten nabiera potężnej siły. Bura nie wieje jednostajnie tylko ma takie uderzenia, silne podmuchy. Na morzu pojawiają się białe szkwały. Nie musi oznaczać braku słońca. Chmury w postaci białej pierzyny zawisają ponad górami.

Drugim najbardziej popularnym wiatrem jest jugo wiejące z południowego wschodu, któremu towarzyszy zazwyczaj zachmurzenie, deszcz, ochłodzenie.

Trzeci to mistral, występuje w niektórych rejonach niemal codziennie od południa przez kilka godzin. Fajny, orzeźwiający, dobry do żeglowania ale uprzykrzający dla kajaków czy małych jednostek ponton, łódka z silnikiem kiedy chcemy płynąć pod wiatr. Najczęściej hula w kanałach miedzy wyspami albo lądem a wyspą.

4 godziny temu, tirmant napisał:

no to właśnie to wieje od 2 tyg w Omisiu :bzik:  Dzisiaj na szczęście spokój, mam nadzieję że nie cisza przed Borą hehe

No nie przyzwyczajaj się ;) bo właśnie nadchodzi jutro bura choć największe natężenie jak zwykle w rejonie Velebitu więc do Omisza powinno wyhamować :)

Opublikowano

Mi w okolicach Omisia w zeszłym roku mało łba nie urwało :)

A czy sierpień nie jest przypadkiem łaskawszy jeśli chodzi o wiatry na Chorwacji?

Opublikowano

Może to zbieg okoliczności,ale jedyny raz, kiedy nie doświadczyłem wiatrów przez cały.3 tygodniowy urlop był właśnie w sierpniu...

Opublikowano
1 godzinę temu, Pierzasty napisał:

Może to zbieg okoliczności,ale jedyny raz, kiedy nie doświadczyłem wiatrów przez cały.3 tygodniowy urlop był właśnie w sierpniu...

A my w sierpniu doświadczyliśmy najmocniejszej dotąd bury ... na Pagu oczywiście :-]