Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mój nabytek sprzed 2 lat. Zakupiony w Polsce jednak sprowadzony z Holandii i zakupiony przez polkę z komisie. Po pierwszych oględzinach wyglądało ok, kupione po znajomości z "polecenia" i to uśpiło czujność.

Na pewno była rozbierana w środku ponieważ, elektryka nie jest seryjna, a kładzenie przewodów pod okładziną ścian wymuszało zdemontowanie mebli, jednak był opis w środku aktualnego stanu wraz z opisem przewodów.

Jest zaciek na podsufitce, suchy, nie powiększający naprawiony (też w Holandii).

Podczas mycia wyszła dziura na dachu 2-3cm jak by się coś wbiło, ja jej nie widziałem wcześniej, leżał na nim śnieg . Po wyczyszczeniu zaległości brudu zostawiłem aby przeschło i postanowiłem zakleić taśmą. Obecnie dziurka zaklejona jest nadal jednak przyczepa dostała pokrowiec. Plan jest aby dziurę wykorzystać przy montażu solara, ponieważ wypada w szafie.

W zeszłym roku zaciekło okno dachowe, więc wymieniłem uszczelniacz zgodnie ze sztuką. Potem grzybek od wentylacji. Drewno w obu przypadkach, jaśniutkie więc pewnie od razu udało się namierzyć. Po kilku dniach opadów oba narożniki z przodu mokre i pod koniec sezonu wykruszyłem jakie 5cm2 podłogi z obu stron, mam nadzieję, że to wina kapinosu lub jego brak.

Wszystkie przygody i czytanie tutaj wyczuliły mnie na jej obecny stan i postanowiłem zrobić przegląd i wymianę uszczelnień,  wkrętów jest brak (odpadły łby przy ściąganiu klina ozdobnego) lub korozja bardzo postąpiła więc zaczynając od przodu czyli bakisty, ponieważ jej klapa jest najmniejsa347de388b66306add8709d4ae3c2869.jpgza

Na tym zdjęciu widać, że malowanie było ukryta a listw wklejona na taśmę z pianki dwustronną, czy to było rozwiązanie producenta?

40178d57703c3de063df3b84024e4146.jpg

Edytowane przez qlik (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jeżeli masz zaciek w samym rogu to problemem raczej jest rączka, lampa, albo listwa pozioma nad oknem lub listwa narożna.

Opublikowano
12 minut temu, Miodzio napisał:

Jeżeli masz zaciek w samym rogu to problemem raczej jest rączka, lampa, albo listwa pozioma nad oknem lub listwa narożna.

No coś jak u mnie było w Knausie.

Opublikowano

Zakończę roboty z klapa przejdę na bok w takim razie bo i tam słabo z wkrętami, wiec fotki dorzucę.
Światła już zdjęte i wymienione, nie wyglądały na cieknące.

Pytanko, czy klin ozdobny 12mm będzie pasował każdej marki i czy skoro obecny jest 12 to będzie Ok czy mógł się skurczyć z 15 . Znalazłem kliny niewiadówki po 2 pln na Allegro i 3 w elcamp ale coś ciężko z kontaktem u nich, żeby sie dowiedzieć czy będzie pasować bo nie odbierają telefonu i pewnie odpuszczę w tym sklepie. Są tez do knaus w sieci od 6pln ale to już różnica na 20m :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Czy to mogła być przyczyna? Trochę mi ta taśma dwustronna popsuła koncept, ciężko schodzi :/
Nie mogłem wrzucić fotki całego zestawu i watek zrobił się remontowy :)bc0bb0a0a00fd0fdbcf8f21c104d7a09.heic

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

c7f2f3862b467967aa3ada81b9fec833.heic7b08234a012efa7b698fd268d2ae076d.heicPrzykład jak handlarze lub serwisy sobie radzą, silikon w środku ale na brzegach butyl wychodził (nie był smarowany po listwie)

77dea6eb3d0817e74a9ec3cbb7168dbf.heic stan wkrętów jeszcze raz

61f2308c573b8736b871c8e45cd4a884.heic

Listwa pod oknem przednim. Nie wytrzymałem i wystarczyło zawinąć uszczelkę aby zobaczyć, ze już dalej nie rozbieram. Doszczelnie i wrócę do tematu po sezonie.

Może ktoś poradzi jak usunąć sprawnie stary silikon bo słabo schodzi miejscami i z listwy ciężko wydłubać?