Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam pytanie na szybko bo zaraz wyjeżdżam na pierwszy swój kemping z przyczepa :) i okazało się że po podłączeniu przyczepy do gniazda w samochodzie lodówka nie działa. Gniazdo z przyczepy 13 pin. Czy w każdym przypadku powinna chlodzic lodówka po podłączeniu do samochodu przyczepy? Nie miałem akumulatora w przyczepie. Został dołożony ale bez ładowania po podpieciu do samochodu (będę go lądował recznie ). A nie sprawdzałem czy chodziła lodówka wcześniej przed dolozeniem aku chociaż podobno to ma nie mieć wpływu na resztę instalacji. Jak myślicie?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Lodówka w cepie ,,rozpędza,, się bardzo wolno, co najmniej pare godzin na 230 i na gazie. Na 12v działa dużo słabiej, to jest bardziej podtrzymnie a nie chłodzenie. Lepiej dwa dni wcześniej włączyć na 230 żeby się nachłodziła, dzień przed wyjazdem włożyć zimne z lodówki żarełko i dopiero wtedy na drogę przełączyć na 12, przy dłuższych postojach na gaz. Ja tak zawsze robię i się sprawdza

p.s. Pracująca lodówka nie wydaje żadnego dźwięku, tu nie ma agregatu jak w domowych

Opublikowano

Witajcie. Mam pytanie na szybko bo zaraz wyjeżdżam na pierwszy swój kemping z przyczepa default_smile.png i okazało się że po podłączeniu przyczepy do gniazda w samochodzie lodówka nie działa. Gniazdo z przyczepy 13 pin. Czy w każdym przypadku powinna chlodzic lodówka po podłączeniu do samochodu przyczepy? Nie miałem akumulatora w przyczepie. Został dołożony ale bez ładowania po podpieciu do samochodu (będę go lądował recznie ). A nie sprawdzałem czy chodziła lodówka wcześniej przed dolozeniem aku chociaż podobno to ma nie mieć wpływu na resztę instalacji. Jak myślicie?

A jesteś pewny że masz poprowadzone zasilanie lodówki do gniazda 13 PIN?
Opublikowano

To może inaczej zapytam. Czy powinienem mieć w ogóle 12v w przyczepie po podłączeniu się do gniazda samochodowego ? Bo nie mam w ogóle prądu

Opublikowano
Tak, powinieneś mieć

Nie. Jak nie jest podłączone to nie będzie. Sam miałem taki moduł w Citroenie, i żeby mieć 12V i lodówkę to musiałem go zmienićna taki który miał taką funkcję w ogóle
To może inaczej zapytam. Czy powinienem mieć w ogóle 12v w przyczepie po podłączeniu się do gniazda samochodowego ? Bo nie mam w ogóle prądu  

Kwestia tego jaki masz moduł i jak masz wszystko podłączone. Możesz mieć wersję modułu bez zasilania przyczepy. 

Opublikowano

Wiadomo że jak moduł nie taki, albo ktoś coś przerabiał albo coś uwalone to nie będzie zasilania w budzie. Ale generalnie być powinno

Opublikowano

to nie będzie zasilania w budzie. Ale generalnie być powinno

No właśnie nie, bo w ASO, jak nie powiesz że chcesz z zasilaniem budy to założą Ci taki moduł 13 pin bez zasilania. Czyli tylko np do bagażnika rowerowego. Znajomemu ostatnio poprawiali w Fordzie, bo założyli mu 13 pin oczywiście bez zasilania jakiegokolwiek. Bratu w Toyocie dokładnie tak samo.

Trzeba samemu wszystko posprawdzać bo to tacy magicy podłączają, że szkoda gadać.

Opublikowano

Ale wina jest po stronie auta a nie budy. Dlatego napisałem jak moduł jest prawidłowy i wszystko jest dobrze podłączone to zasilanie będzie

Opublikowano
Ale wina jest po stronie auta a nie budy. Dlatego napisałem jak moduł jest prawidłowy i wszystko jest dobrze podłączone to zasilanie będzie
A to to tak Ale ja bym zaczął sprawdzać instalacje auta. Pewnie nie ma podłączenia zdobionego.
Opublikowano

Jacki przestańcie się spierać, zasilanie ma być zgodnie z normą i standardem, jak ktoś ma jakąś rzeźbę albo protezę modułu to powinien doprowadzić to do porządku ,

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, radziu797 napisał:

Witajcie. Mam pytanie na szybko bo zaraz wyjeżdżam na pierwszy swój kemping z przyczepa :) i okazało się że po podłączeniu przyczepy do gniazda w samochodzie lodówka nie działa. Gniazdo z przyczepy 13 pin. Czy w każdym przypadku powinna chlodzic lodówka po podłączeniu do samochodu przyczepy? Nie miałem akumulatora w przyczepie. Został dołożony ale bez ładowania po podpieciu do samochodu (będę go lądował recznie ). A nie sprawdzałem czy chodziła lodówka wcześniej przed dolozeniem aku chociaż podobno to ma nie mieć wpływu na resztę instalacji. Jak myślicie?

Miałem podobną sytuację. Sprowadziłem autko z D z oryginalnym hakiem i podłączeniem instalacji na 13 pinowe gniazdko. Dopiero jak chciałem podłączyć budkę to okazała się, że wszystko jest miód, malina i orzeszki za wyjątkiem stałego plusa i tego po stacyjce. Jak zacząłem dociekać to okazało się, wszystko jest git, nawet wiązka ma dwa kable do tego przeznaczone tylko obcięte. Widocznie gostek z D nie potrzebował do campingu albo jak mu zakładali stwierdzili że nie ma potrzeby bo to tylko do towarówki. 

Opublikowano
3 minuty temu, jacekzoo napisał:

Ależ my się nie spieramy :D 

Nie spieramy się bo nie jesteśmy politykami :klnie:. Wymieniamy tylko poglądy i argumenty :lol: