Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Nie wiedziałem gdzie kierować pytanie ze swoim problemem, więc pomyślałem że zapytam tutaj, ludzi którzy są na bierząco w temacie.

Zaraz po zimie mój znajomy, właściciel ośrodka wypoczynkowo-sportowego nad jeziorem, postanowił posprzątać wschodnią część działki w celu rozbudowy. Dotąd parkowały tam, za niewielką opłatą przyczepy kempingowe, które niektórym służyły wieloletnio za domy całoroczne. Wszyscy pozabierali co swoje, tylko została jedna z przyczep, do której nikt nie chciał się przyznać. Po dokładniejszym wypytaniu okazało się że jej właściciel nie pojawiał się na terenie ośrodka już kilka lat, gdzie wcześniej nawet w zimie tam zamieszkiwał. Ja jako dobry znajomy z ciągnikiem rolniczym dostałem propozycje "odcholuj ją sobie", co uczyniłem następnego dnia, zawlekając ją na swoją posesje, 1,5km od ośrodka, umożliwiając koledze rozpoczęcie prac. I tak od tamtej pory stoi na tyłach mojej posji, podparta pniakiem i czeka sam nie wiem na co. I tu chciałbym wiedzieć co ja dalej mogę z tym zrobić. Przyczepa ma, jeszcze czarną, tablicę rejestracyjną, więc do kogoś należy. Nie mam do niej żadnych papierów, od 8 lat, może więcej nie przecodziła przeglądu (ma hamulec najazdowy i 1080kg max, ogumienie, a raczej frędzle + druty praktycznie nie istnieje, a właściciel, który z relacji innych zamieszkujących nad jeziorem był kawalerem w swoim wieku, jest nie do ustalenia, o ile jeszcze żyje. I nie wiem co zrobić. Sprzedać? Jako że nie jestem właśicielem nie mogę. Sprzątnąć? Gdzie i jak? Przerejestrować na siebie? Bez umowy kupna-sprzedaży to powodzenia. I jak to mawaia mój sąsiad "a podpalić szkoda". Sama przyczepa wymaga trochę wkładu, ale max tydzień na opony, hamulec i trochę silikonu na jednym rogu i była by użytkowa sakonka na 4 osoby, a od kilku lat gdzieś z tyłu głowy miałem pomysł o zakupie czegoś takiego. I tak to sobie u mnie stoi i nie zabardzo wiadomo co z tym zrobić.

Uprzedzając pytania, w przyczepie nie ma żadnych rzeczy właściciela oprucz starej poduszki i uszkodzonej kuchenki turystycznej na dwa palniki. Została wyczyszczona przez właściciela lub tzw. osoby trzecie zanim ja ją nawet obejrzałem co będę wlukł do siebie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.

Pozdrawiam Michał.

Opublikowano

No wg przepisów podpierniczyłeś komuś bude :)

ten znajomy nie ma jakiejś umowy na przechowywanie? Albo jakiejś karty pobytu wtedy co odwiedzał przyczepe? Jakoś właściciels musisz ustalić albo masz gorącego kartoflanna podwórku

Opublikowano

Wywal tablice rejestracyjną i znamionową i sprzedaj na budowę i po kłopocie.

Opublikowano

Hej.

Poszukaj wsród znajomych policjanta....po nr rejestracyjnym ustali ci adres właściciela. Wtedy możesz go poszukać.

Inne wyjście to chody w WK. Jeśli gość podupadł na zdrowiu to odkupisz. Jak zmarł i ktoś jednak po nim posprzątał to może znalazł DR i od czegoś zawsze zacząć można.

Jaka marka tej przyczepy?

Opublikowano

Najpierwsze primo sprawdź sobie tu https://ufg.pl/infoportal/faces/oracle/webcenter/portalapp/pagehierarchy/Page190.jspx?_afrLoop=11488292435219472&_afrWindowMode=0&_adf.ctrl-state=gq1zgsym0_21

czy oc było przedłużane, będziesz chociaż wiedział czy ktoś pamięta o tej przyczepie i przedłuża polise czy nie

Opublikowano

Według w/w stronki otrzymuje wynik "brak danych" na zapytanie o ubezpieczenie na dzień dzisiejszy, na 5 lat temu i 10 lat temu. Jeżeli chodzi o właściciela to podany przez niego numer jest nieaktywny a pod podanym adresem mieszka już inna rodzina, która nie może powiedzieć nic na temat poprzedników. Co do modelu przyczepy jest to coś odmalowane brudno szarym bodajrze chlorokałczukiem i nic po niej nie widać. Na znalezionych tabkiczkach znalazłem tylko: "Wohnwagen Malachewitz" oraz "Eifelland - Wohnwagenbau; Gurther Hennerici 544 Mayen / Eifel; Typ 450". I widzę że wcześniej zrobiłem błąd. Ma max 1000kg. Źle odczytałem.

Opublikowano

To wg mnie żeby dojść do właściciela to jedynie znajomy w wydziale komunikacji albo policji. Ogicjalnie bym tego nie ruszał bo możesz mieć problemy za przywłaszczenie

Opublikowano

Prawdopodobnie Twój znajomy może zostać właścicielem tej przyczepy w drodze tzw. zasiedzenia. Dla rzeczy ruchomej okres zasiedzenia wynosi tylko 3 lata. Warto ten temat sprawdzić z jakimś prawnikiem.