Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wchodzą nowe przepisy i tak się od kilku dni doktoryzuję ... :puk: 

Jak wy podchodzicie do tego tematu, czy robiliście już jakieś szkolenia? Czy robił ktoś z was szkolenie e-learningowe?

System do wystawiania faktur, magazyn, kadry mam zgodny z RODO a przynajmniej tak dostawca zapewnia. Interesuje mnie bardziej co robić z papierowymi wydrukami faktur, umowami, dokumentami firmowymi. Czy jeśli dorobię zamknięcie do szafek to to wystarczy?

Opublikowano

Czy wiek forumowiczów i data ich urodzin w tabelce na stronie głównej nie podpada pod tę ustawę ?

Opublikowano

Generalnie gdzie można znaleźć jakieś dokładniejsze info na ten temat? 

Ja generalnie nie gromadze danych, jedynie są pracownicy i faktury zakupu, czasami sprzedaży, i tyle. Jakieś specjalne zmiany muszę wprowadzać?

Opublikowano (edytowane)

.... małe info ..... https://fundacja-ecommerce.pl/rodo-nowe-obowiazki-dla-firm-dodatkowe-prawa-dla-osob-fizycznych/?gclid=EAIaIQobChMI1aWSkt-M2wIVhOFRCh29WQoxEAAYASAAEgKxdvD_BwE

... a dokładne informacje są u źródła - czyli Ustawie .... https://giodo.gov.pl/pl/569/9276

.... a przechowywanie danych osobowych, jest właśnie w myśl ustawy przetwarzaniem danych osobowych (bez wnikania paragrafy, akapity i punkty tzn. w skrócie) ....

Jakieś 2 lata temu, ktoś zinterpretował przepisy dot. osób prowadzących działalność gospodarczą (np.  jednoosobową) - typu - "Jan Kowalski Warszawa, sprzedaż części." (dane dostępne w każdej chwili on line w CEIDG https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg.cms.engine/) ... na podstawie tej oto interpretacji każdą szafę w biurze zrobili nam zamykaną (bo figurują gdzieś na jakimś dokumencie - czyli są magazynowane czyt. dalej - przetwarzane) ....

TOM

Edytowane przez TomekKnaus (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Czytałem w kilku miejscach ale głównie tu bo korzystam z tego serwisu.  https://wfirma.pl/rodo

Jacek jak masz pracowników to już z pewnością są tam dane wrażliwe bo poza imieniem i nazwiskiem jest adres, pesel, nr. dowodu osobistego i NIP .... i jeszcze inne papierki dość ważne. 

Czym są dane osobowe i jakie mamy ich przykłady w firmie?
Danymi osobowymi są wszelkie dane, które wskazują na konkretną osobę czyli dające możliwość zidentyfikowania osobę fizyczną. W praktyce będzie to np. imię i nazwisko, PESEL, numer IP, adres e-mail jeżeli wskazuje nazwisko i imię wraz z domeną firmy, w której osoba jest zatrudniona.

Teraz tylko ciekawi co muszę zrobić aby nie narażać się na kary. Na pewno każda karteczka gdzie jest imię i nazwisko będzie pod kluczem ale czy to im wystarczy? Pracownicy podpisują oświadczenia o zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Co do szkolenia to chyba zrobię sobie jedno, skopiuję materiały i będę szkolił pracowników. Nie znalazłem informacji aby tek zrobić nie było można. Jest napisane, że szkolenia trzeba przeprowadzać przy zatrudnianiu pracownika i przynajmniej raz na dwa lata. 

Jeszcze jedno trzeba zrobić analizę ryzyka ochrony danych w firmie. 

Pewnie jeszcze coś ale mam nadzieję się tu dowiedzieć. 

Opublikowano

Jak dokumenty pracownicze mam w biurze rachunkowym to ja odpowiadam czy biuro? Kurcze, czarna magia z tym

Opublikowano

To pewnie podpiszesz jakiś papier z biurem ale w firmie masz listy płac, listę obecności, wnioski urlopowe (przynajmniej przez jakiś czas). Generalnie spotkałem się z opinią, że listę obecności nie mogę już trzymać na wierchu tylko mieć schowaną i dawać do podpisu i znowu chować. Faktury zakupu i sprzedaży też zawozisz pewnie raz na miesiąc a tam te straszne dane osobowe ogólnie dostępne w internecie :puk: mam chronić coś co państwo samo udostępnia na swoich stronach WWW  .... paranoja. 

Opublikowano

brałem udzial juz w 2 szkoleniach na zywo.. Webianriów juz nie liczę.  

Umowy powierzenia - gotowe

polityka bezpieczeństwa - gotowa

Polityka czystego biurka - gotowa

audyt - w trakcie

RCPD - w trakcie

zdążę

BĘDZIE DOBRZE   :)