Skocz do zawartości

Pierwsza przyczepa, zaczynamy. Dethleffs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

w listopadzie 2017 udało mi sie zakupić swoja pierwszą przyczepkę. Wymogi były następujące - DMC poniżej 1200 (bo niestety tyle mial Scenic max dla przyczep z hamulcem) i 2 dolne spania, z racji 2 małych dzieci. Akurat swoją przyczepę sprzedawał obecny tutaj AgaMar. Po oględzinach, w których uczestniczył Dudek (i przejechał w poprzek całą Polskę - jeszcze raz wielkie dzięki Dudi) nie mogłem się nie zdecydować bo stan przyczepy był naprawdę dobry.

pvNVm9H.jpg

Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych ta babcia nie spełnia wymogów, dla nas natomiast, szczególnie, że jest to 1 cepka - jest, jak na razie, idealna. Co ważne dla nas ma 2 duże łóżka, 1 przeróbką jest założenie w sypialni za łazienką materaca stałego. Posiada lodówkę (12,230,gaz), trumę z rozprowadzeniem po całej cepce, kibelek do podstawowych zadań, zlew, kuchnie 3 palnikową. Co bardzo istotne ma dołożone solary na dachu i pociągnięte oświetlenie ledowe, ładowarka USB - w zasadzie pozwala na bycie w pewnym sensie samowystarczalnym. Przyczepa na moje jeszcze nie-karawaningowe oko jest w naprawde dobrym stanie, przede wszystkim jest sucha, ale każdy kto ją zwiedza, stwierdza, że nie wygląda na swoje 24 lata. Wraz z doświadczonym tutaj Dudkiem pod domem sprawdzilismy na jesień instalacje, jednocześnie delikatnie cepkę opijając ;)

ruOlMr3.jpg

2cQ8Yg0.jpg

MySDL5V.jpg

ahGy26l.jpg

fF4pnED.jpg

Jestem totalnym świeżakiem, czytam forum, zgłebiam tematy, staram się doczytywac co trzeba a nie niepotrzebnie ględzić.

Tak naprawdę teraz po zimie (na zimę stała sobie pod dachem) przyczepę ogarnęlismy, wysprzątaliśmy chyba każdy jej cm2 (pomimo, że tak naprawdę była czysta), popralismy firanki, obicia. W międzyczasie udało się zmienić holownik na troche z wieksza DMC cepki i teraz wynosi ona 2000kg. Holownik oznaczony, cepka jeszcze przez AgaMara również :) 

QqdKV54.jpg

na długi weekend z Bożym Ciałem szykuje się pierwszy wyjazd (do Sielpi) - to będzie wyzwanie :) na teraz zostało mi przepłukac instalację wodną (pojawiło się tam zycie zielone), zrobić ten materac na prawą stronę i pierwszy raz na sucho rozbić przedsionek, żeby się nie motać na kempingu :) Nie wiem czy to normalne, ale przed pierwszym wyjazdem jaram się jak dzieciak nowa zabawką :D

Pozdrawiam całą brać forumową i oby jakoś do zobaczenia :D

Edytowane przez goorek (wyświetl historię edycji)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znam budkę ;), fajna.

Co do instalacji wodnej, no cóż tak już jest i będzie. Ja w zeszłym roku przed sezonem założylem kompletnie nową instalację wodną, płuczę około 3x w sezonie a i tak widać początki życia.

Niestety, woda tam stoi a do tego różną wodę (na różnych kempingach) się leje i tak musi być. Dla tego ta woda tylko do mycia, spożywczo zawsze kupujemy wodę w vańkach 5l i na niej gotujemy.

Posiadanie solarów itd fajna sprawa bo w zasadzie gdzie nie staniesz masz 100% funkcjonalności cepki. Swojej nie podpinam pod prąd na kempingach juz od paru lat.

Z przedsionkiem i tak się będziesz motał ;) na początku :P w końcu starzy wyjadacze też muszą mieć rozrywkę jak nowy przyjeżdza :P

Teraz najważniesze przed tobą, poczuć zew wolnosci ;). 

Gratuluję zakupu. 

Opublikowano

Bardzo podobna do naszej :) wygląda na krótszą ale po układzie wnioskuję, że chyba taka sama. Tylko fronty masz nowsze więc chyba parę lat młodsza. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.05.2018 o 08:39, strus251 napisał:

Znam budkę ;), fajna.

Co do instalacji wodnej, no cóż tak już jest i będzie. Ja w zeszłym roku przed sezonem założylem kompletnie nową instalację wodną, płuczę około 3x w sezonie a i tak widać początki życia.

Niestety, woda tam stoi a do tego różną wodę (na różnych kempingach) się leje i tak musi być. Dla tego ta woda tylko do mycia, spożywczo zawsze kupujemy wodę w vańkach 5l i na niej gotujemy.

Posiadanie solarów itd fajna sprawa bo w zasadzie gdzie nie staniesz masz 100% funkcjonalności cepki. Swojej nie podpinam pod prąd na kempingach juz od paru lat.

Z przedsionkiem i tak się będziesz motał ;) na początku :P w końcu starzy wyjadacze też muszą mieć rozrywkę jak nowy przyjeżdza :P

Teraz najważniesze przed tobą, poczuć zew wolnosci ;). 

Gratuluję zakupu. 

Dzięki :) oczywiście wyjazd za 3 dni, a ja nie przepłukałem instalacji, nie kupiłem materaca, a przedsionek oczywiście będę rozbijał na żywca, zapewne ku ogólnej radości oglądających :D teraz czytam i szukam co jeszcze z rzeczy cywilnych zabrać typu jakiś stopień wyższy żeby ten przedsionek rozłożyć, jakieś kombinerki, narzędzie, czujnik czadu, itp itp ;) przedłużacz!

W dniu 24.05.2018 o 21:21, marek230482 napisał:

Bardzo podobna do naszej :) wygląda na krótszą ale po układzie wnioskuję, że chyba taka sama. Tylko fronty masz nowsze więc chyba parę lat młodsza. 

Dzięki :)

W dniu 24.05.2018 o 22:51, MartiNBR napisał:

Fajna buda, podobna do naszej. Pozdrowienia i niech służy ;)

Dzięki :)

Edytowane przez goorek (wyświetl historię edycji)
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Kumpel mo ten sam model ponad 20 lat i wszystko jest okey,powodzenia.