Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kozica75 napisał:

Witam. Proszę o podpowiedź jaką przetwornicę wybrać do zasilenia tv 21 cali lcd, czy wystarczy tania na modyfikowanym sinusie czy na pełnym.

Witam!

Jak wygląda instalacja, w której ma pracować przetwornica? Czy masz zamontowany panel fotowoltaiczny? Jeśli jest, to poczytaj ten temat: http://forum.karawaning.pl/topic/22920-przetwornica-12v-230-w-układzie-solarnym/?do=findComment&comment=504346

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witaj.

Kolego podaj dane z tabliczki znamionowej telewizora .Ważna jest wartość mocy jaką pobiera telewizor i na podstawie tej wartości obciążenia dobierasz przetwornicę.

Chyba  że masz więcej odbiorników .?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wolno używać przetwornic które na wyjściu mają wykres kwadratowy!!!!!!!! Wszystkie tanie przetwornice mają tą cechę. Nie nadają się do zasilania ładowarek, transformatorów i silników indukcyjnych. ( zasilanie telewizora i jakiejkolwiek elektroniki odpada). To są przetwornice którymi można zasilać urządzenia o charakterze rezystancyjnym. Żarówka, grzałka itp. Od biedy silniki szczotkowe. Do zasilania elektroniki potrzebny jest inwerter o charakterystyce sinusoidalnej. W przeciwnym razie grozi to przegrzaniem i spaleniem odbiornika. Warunkiem poprawnej pracy transformatorów ( obojętnie czy jest to trafo w tanim radyjku czy ładowarka do kompa) jest zasilanie prądem zmiennym ( dla prądu stałego uzwojenie transformatora stanowi zwarcie) a przy wykresie kwadratowym na jeden pełny cykl mamy dwa razy prąd zmienny i dwa razy prąd stały (padaka). Niestety, sensowny inwerter do elektroniki zaczyna się od 2k pln. Ja już czuję tą lawinę komentarzy ( a ja mam tyle lat i wszystko jest ok). Ja do N126 za którą zapłaciłem tyle co za słaby telewizor zamontowałem inwerter za furę kasy. Moc urządzenia to jedno a charakterystyka to drugie. Do poprawnej pracy urządzenia oba parametry muszą być spełnione.

Opublikowano
1 godzinę temu, fiter19 napisał:

Nie wolno używać przetwornic które na wyjściu mają wykres kwadratowy!!!!!!!! Wszystkie tanie przetwornice mają tą cechę. Nie nadają się do zasilania ładowarek, transformatorów i silników indukcyjnych. ( zasilanie telewizora i jakiejkolwiek elektroniki odpada). To są przetwornice którymi można zasilać urządzenia o charakterze rezystancyjnym. Żarówka, grzałka itp. Od biedy silniki szczotkowe. Do zasilania elektroniki potrzebny jest inwerter o charakterystyce sinusoidalnej. W przeciwnym razie grozi to przegrzaniem i spaleniem odbiornika. Warunkiem poprawnej pracy transformatorów ( obojętnie czy jest to trafo w tanim radyjku czy ładowarka do kompa) jest zasilanie prądem zmiennym ( dla prądu stałego uzwojenie transformatora stanowi zwarcie) a przy wykresie kwadratowym na jeden pełny cykl mamy dwa razy prąd zmienny i dwa razy prąd stały (padaka). Niestety, sensowny inwerter do elektroniki zaczyna się od 2k pln. Ja już czuję tą lawinę komentarzy ( a ja mam tyle lat i wszystko jest ok). Ja do N126 za którą zapłaciłem tyle co za słaby telewizor zamontowałem inwerter za furę kasy. Moc urządzenia to jedno a charakterystyka to drugie. Do poprawnej pracy urządzenia oba parametry muszą być spełnione.

https://renovablesdelsur.com/tiendasp/en/inversores-studer-si/1004-inversor-studer-si-812-.html 

Ja taki zamontowałem w mojej.

Opublikowano

Już widzę jak po tej wypowiedzi wszyscy lecą zamawiać  przetwornicę za dwa klocki do telewizora czy ładowarki .... Dwa lata używałem zwykłą przetwornicę Volta i jakoś nic mi nie poleciało, gdyby nie solar dalej bym jej używał.Jakoś tak telewizor, ładowarki, laptopy i inne urządzenia mają się do dziś dobrze.

Opublikowano

Indukcja i sinus to obowiązek...

Ale transformator? Czy też elektroniczny zasilacz? Jakoś nie jestem przekonany żeby to było konieczne...

Opublikowano
5 godzin temu, Misio napisał:

Ale transformator? Czy też elektroniczny zasilacz? Jakoś nie jestem przekonany żeby to było konieczne...

A transformator to urządzenie o jakim harakterze? To indukcja w najczystszej postaci. I żeby było weselnej to indukcja przyspiesza napięcie. (Cos. fi albo Tg fi. Coś do 1 a tg do 0 ) to jest tzw. współczynnik mocy. Oscyloskop wykazuje niezły bałagan na zwykłej przetwornicy. Nie chcę tu robić wywodów naukowych. Dla zainteresowanych polecam lekturę zagadnień typu współczynnik mocy. n harmoniczne . elementy RLC. Rezonans w układach LC. Reaktancja. Dobroć układu. Rezystancja. Wikipedia podaje te informacje na wysokim poziomie.

Ja też mam dyżurny zwykły inwerter. Ale odkąd nie mam już laptopa i telefonu wystrzegam się jak ognia tanich przetwornic. Nie bronię drogich przetwornic ale przestrzegam przed podłączaniem drogich i wrażliwych urządzeń do takiego cacka. Tanie sinusy też mają słabą harakterystykę ale są o niebo lepsze od modyfikowanych. ( Duża strata termiczna). Oczywiście nowoczesne urządzenia mają sporo filtrów ale one sobie z taką charakterystyką nie radzą. Proszę pamiętać że kondensatory mają inną charakterystykę pracy dla prądu stałego a inną dla zmiennego. Kompensatory głównie walczą ze współczynnikiem mocy. Ale nie mają zdolności do zmiany ćwiartki stałej w zmienną. Żeby nie być gołosłownym. Proszę bardzo. Tak to powinno wyglądać. Oczywiście w weekend zrobię mocowania jak się należy. 

IMG_20180511_211056.jpg

IMG_20180510_144538.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Teorerycznie kolega ma racje, ale praktycznie od 3 lat uzywam zwyklej prostej starej jak swiat polskiej przetwornicy 250w do zasilania laptopa i ladowarki od telefonu i nic zlego sie nie dzieje. Z silnikami indukcyjnymi sie zgodze, trumavent nie ruszy z takiej zwyklej przetwornicy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Od wielu lat nie używamy 230V w przyczepie. Niestety była komunia, u córki pojawiła się deskorolka elektryczna. Zmuszony byłem zainstalować przetwornicę (600W).

f27784c97726ff5c610a3ed7a0a6e5b5.jpg

Podłączyłem wentylator na 230V - max obroty. Po 2h nie zrobiło to wyrażenia na akumulatorze i solarze. Testuję dalej.

d9e6be16594d0213bb3143fc328f1f18.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.05.2018 o 08:04, Misio napisał:

A transformator to urządzenie o jakim harakterze? To indukcja w najczystszej postaci. I żeby było weselnej to indukcja przyspiesza napięcie. (Cos. fi albo Tg fi. Coś do 1 a tg do 0 ) to jest tzw. współczynnik mocy. Oscyloskop wykazuje niezły bałagan na zwykłej przetwornicy. Nie chcę tu robić wywodów naukowych. Dla zainteresowanych polecam lekturę zagadnień typu współczynnik mocy. n harmoniczne . elementy RLC. Rezonans w układach LC. Reaktancja. Rezystancja. Wikipedia podaje te informacje na wysokim poziomie.

Ja też mam dyżurny zwykły inwerter. Ale odkąd nie mam już laptopa i telefonu wystrzegam się jak ognia tanich przetwornic. 

IMG_20180522_220649.jpg

Opublikowano

A tanie przetwornice to do ilu talarów? Bo ja mam za 4 stówki, taką zwykłą i działa wszystko na 100 %.