Skocz do zawartości

Montaż rękojeści, uchwytu manewrowego w Burstner. Muszę dokręcić.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Uchwyty manewrowe / rękojeści z przodu przyczepy mam delikatnie luźne. Nie chcę aby przez ten luz przesiąkała woda. Rękojeści są jednolite / monolit (nie otwierane). Każda montowana na dwie śruby: góra i dół. Ze śrubą górną nie ma problemu bo jest do niej bezproblemowe dojście od wnętrza przyczepu (łeb śruby wystaje ze ściany przedniej, jest za zasłonkami z lewej i prawej strony), te dokręciłem. Dolne śruby natomiast widać po otworzeniu bakisty, na górze ale nie ma do nich dostępu bo już niżej zaczyna się zabudowa (jestem w stanie wsunąć rękę w szparę tak aby końcami palców dotknąć łba śruby i nic poza tym). Próbowałem odkręcać pewne elementy zabudowy w bakiście ale okazało się, że oprócz skręcenia na wkręty jest jeszcze klejenie, konserwacja, ... .

Czy ktoś może już przechodził ten temat i coś doradzi ?

P.S. zdjęć nie załączyłem bo przyczepa jest ubrana w pokrowiec, na początku tygodnia w prognozach pogody straszyli u nas gradem. W sobotę będę działał przy przyczepie i jeśli trzeba coś pstryknę i załączę.

Opublikowano

A jesteś pewny że luz jest na śrubach a nie na konstrukcji do której są przykręcone? Tzn czy przednia ściana nie jest mokra

Opublikowano

Nie znalazłem żadnych oznak wilgoci. Od wewnątrz wszystko suche, twarde, bez przebarwień, zacieków, uwypukleń, oznak grzebania... itp... Od zewnątrz oglądając ścianę i wnętrze bakisty również. Luz, który wyczuwam jest minimalny, myślę, że wynika po prostu z użytkowania, pośrednio może z oddziaływania czynników atmosferycznych. Nie wiem jak najkrótszą i najprostszą drogą dotrzeć do śrub dolnych tak, żeby po drodze niczego nie uszkodzić i/lub rozszczelnić, ...

Gdyby okazało się, że nie jest trudno oprócz dokręcenia wzmocniłbym mocowania rękojeści.