Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, posiadam przyczepę LMC Dominant 510 w której nadmuch ciepłego powietrza jest rozprowadzony po przyczepie, jednak jedna z rur do ogrzewania idzie za łazienką i wychodzi pod łózko gdzie po około 15cm wpada w bojler TT2 i po drugiej stronie tego bojlera wychodzi dalej i docelowo już do punktu nadmuchu przyczepy.

Problem jest taki, że przyczepę dopiero co zakupiłem i testowałem ostatnio w weekend jak chodzi to ogrzewanie i o ile we wszystkich punktach nadmuchu leciało ciepłe powietrze to ten jeden punkt prowadzący przez bojler TT2 daję zimne powietrze ( sprawdzałem temp rury, i przed bojlerem jest ciepła a za nim już jest wychłodzona ) dodam że woda jest spuszczona po zimie, więc bojler jest pusty. Czy to normalne że ten bojler tak bardzo pochłania ciepłe powietrze?

Opublikowano

Ten Boiler pochłania symbolicznie temp. (z resztą to podrzewanie wody powietrzem - a nawet podtrzymywanie temp. jest bardzo mało wydajne).

Najparwdopodobniej rura wychodząca z boilera jest wyczepiona, ma gdzieś nieszczelność  - daj nadmuch na max. i idąc po calym wylocie od boilera zobacz gdzie ucieka powietrze.

Jak byś nie mógł sobie z tematem ogarnąć to daj znać - z tego samego miasta jesteśmy, więc gdzieś można się umówić na rzucenie okiem :-).

TOM

Opublikowano

Witam kolegę z miasta :)

Najgorsze w tym jest to, że powietrze które dmucha z tego felernego punktu leci bardzo mocno, tylko że jest zimne, dlatego wykluczam aby była jakaś nieszczelność na tej rurze

Opublikowano

hmmmmm .... a to dziwna sprawa, bo konstrukcja tego bilera jest prosta jak cep :-) .....

... przez ten boiler przechodzi przez sam środek rura rozprowadzajaca powietrze - celem podtrzymania temp. zbiornika - i za nim wychodzi .....

.... może nieszczelność jest gdzieś przed boilerem - i zaciąca z zewnatrz zimne powietrze ....

.... bo w samym boilerze jakiś kanalików powietrznych nie ma .....

TOM

Opublikowano
2 godziny temu, suderin napisał:

Najgorsze w tym jest to, że powietrze które dmucha z tego felernego punktu leci bardzo mocno, tylko że jest zimne, dlatego wykluczam aby była jakaś nieszczelność na tej rurze

Kolego,
Jak długo testowałeś ogrzewanie?
Pytam, ponieważ może tak być, że ciepło jest wytracane po drodze i wylatuje chłodne powietrze.
U mnie w Hobby, jest podobnie, tzn ogrzewanie sypialni (najdalszy punkt grzewczy) też zasila-podgrzewa boiler i wylatujące powietrze jest znacznie chłodniejsze niż w innych wylotach.
Dopiero po jakimś czasie leci już ciepłe powietrze, ale zawsze chłodniejsze niż w innych wylotach bliżej położonych piecyka.
Szczególnie jest to zauważalne gdy grzeję wychłodzoną przyczepę :swieca:
Jak pojechałem do przyczepy na weekend, na dworze było -17 i jej nagrzanie do +16 w środku zajęło ok 2h :] - butla z propanem.

Opublikowano (edytowane)

.... jeżeli ogrzewanie było włączone tylko na chwilę, to faktycznie ciepło mogło zostać utracone w przewodach i zanim doleciało do kratki to juz było zimne, potrzeba czasu by najpierw elementy instalacji się nagrzały, by móc w poźniejszym czasie oddawać ciepło w należyty sposób do wnętrza przyczepy ....

Kratki mają regulację otwarcia (identycznie jak w samochodach) - aby w miare równo ogrzewanie było rozdzielone po przyczepie - te bliżej pieca powinny być przymknięte, a najdalej oddalone powinny być otwarte na maxa ....

.... z resztą, sytuacja się poprawi również, jak będziesz podpięty do napięcia i  będzie boiler pracował na grzałce elektrycznej, jest on wtedy ciepły, więc strat ciepła nie będzie ....

TOM

Edytowane przez TomekKnaus (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

no ogrzewanie chodziło dość długo bo około 4-5 godzin na maksymalnym nastawie, ale muszę sprawdzić jeszcze jedno tzn. butla którą zasilałem piecyk była po zimie, i zdarzyło się że raz zamarzł mi na zewnątrz ( a była to mieszkania propan - butan ) więc może ilosć/skład gazu stracił już swoje właściwości. Wymienię butlę i sprawdze to w weekend.