Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem forum oraz po raz pierwszy mam do czynienia z przyczepą kempingową. Mój problem polega na tym że nie bardzo wiem do czego służy zbiornik wodny w moim Swifcie corniche 16/3 który znajduje się pod spodem przyczepy jest on obudowany jakby blaszaną konstrukcją, posiada zawór spustowy oraz jak się domyślam o ile się nie mylę dużą pompkę która znajduję się w środku pod jedną z kanap. Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to za ustrojstwo? Podłączyłem zewnętrzną pompę wody po załączeniu na konsoli pompki chwilę leci woda po czym słyszę dzwięk jakby pompy ze środka. Next pytanie tyczy się podobnej pompki z tym że koloru czarnego, ma ona 2 pinowe podłączenie które zlokalizowałem na zewnątrz zaraz pod pokrywą pojemnika na kasetę WC, do czego ono służy? Pozdrawiam oraz proszę o wyrozumiałość Jacek.

Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem to masz dodatkowy zbiornik wody pod przyczepą.Nie wiem jak w innych "angielkach" ,ale w Swiftach Challengerach z lat 90-tych (mój typ) woda jest pobierana z zewnętrznego zbiornika.U Ciebie ktoś zamontował zbiornik pod spodem,żeby nie targać bańki na zewnątrz.Pompka powinna być zamontowana w środku tego zbiornika z doprowadzeniem przez podłogę do oryginalnej instalacji.Podejrzewam,że ta niby pompa pod kanapą to jest bojler na ciepłą wodę.

Jeśli ktoś umiejętnie to zrobił, to wejście przewodu wodnego powinno być przed regulatorem ciśnienia czyli równolegle z wejściem zasilania oryginalnej pompki zewnętrznej.Jeśli tak nie jest a chcesz korzystać z bojlera, to trzeba by było to poprawić .

Nie wiem o jaką pompkę dokładnie chodzi - z opisu trudno jednoznacznie stwierdzić.Na pewno masz spłukiwanie za pomocą pompki elektrycznej,która  znajduje się wewnątrz zbiornika na płyn.

Podaj typ kasety Thetford - będzie na ściance wewnętrznej drzwiczek.Ostatnio rozbierałem w drobny mak cały kibel i praktycznie znam go na pamięć.Mój to typ C2.

Opublikowano

Myślę więc jestem, a jestem facetem, a faceci to wzrokowcy :blink:. Przydałyby się fotki i więcej danych do identyfkacji oczywiście bez numerów i miejsca postoju :lol:. Potwierdzam wpis kolegi powyżej. Nie wiem czy wszystkie ale wszystkie angieleki ale te które miałem większą albo mniejszą przyjemność oglądać miała tzw. "roler albo rolled tank" albo jakoś tak w barbarzyńskim języku i zewnętrzną pompkę. Z kranami też bywało różnie: 

- mikroprzełączniki w kranach;

- włączniki nożne (podejrzewam że przeróby);

- zewnętrzna pompka z regulatorem ciśnienia (taką mam).

Co do spłukiwania to nie bardzo pamiętam ale chyba większość miała manuale czyli ręczne pompki - osobiście mam obracany dozownik spłukiwania toalety. O ile dobrz pamiętam to Thetford 4.

Opublikowano

Roller tank.

Fajna sprawa w moim przypadku.Ja śpię zawsze na "haku" i zbiornik wożę w aucie z przedłużką.Nie widzę sensu  dodatkowego dociążania przyczepy.

Włączniki nożne to przeróbka.Ja mam spłukiwanie elektryczne i podejrzewam,że Arcanst też.

Jak się odezwie to będziemy dumać dalej.

Opublikowano

Witam ponownie. Przepraszam że tak późno odpisuje , oraz dziękuję za podpowiedzi. Dziś totalnie straciłem poczucie czasu. Mycie przyczepy... mówiąc delikatnie trochę mnie przerosło, myślałem że to prosta sprawa. Wracając do tematu jestem pewien że mam w wc pompę ręczną. Ale może ktoś coś kombinował. Jutro wyśle zdjęcia oraz zobaczę wlewajac wodę do umywalki czy mi gdzieś od spodu wypływa, może to zbiornik na brudną wodę? Jeszcze raz dziękuję za pomoc, mam nadzieję że jutro dowiemy się co jest grane.

Opublikowano

Tak na szybko to wygląda mi to na małe poplątanie z pomieszaniem, takie trochę pajęczarstwo. Z tego co widzę to najprostsza rzecz to toaleta. Typowy manual. Zastanawia mnie tylko to złącze zaraz pod pokrywą pojemnika na kasetę WC. Brakuje mi tam w pobliżu wejścia na wężyk wody od pompki. Regulator ciśnienia wody (biały dynks z pokrętełkiem) masz na wężu od tego zbiornika pod podłogą.  Spróbuj zlokalizować jak idą węże wody bo na zdjęciu widać trójnik i dalej...?

Opublikowano

Tak na szybko to wygląda mi to na małe poplątanie z pomieszaniem, takie trochę pajęczarstwo. Z tego co widzę to najprostsza rzecz to toaleta. Typowy manual. Zastanawia mnie tylko to złącze zaraz pod pokrywą pojemnika na kasetę WC. Brakuje mi tam w pobliżu wejścia na wężyk wody od pompki. Regulator ciśnienia wody (biały dynks z pokrętełkiem) masz na wężu od tego zbiornika pod podłogą.  Spróbuj zlokalizować jak idą węże wody bo na zdjęciu widać trójnik i dalej...?

Opublikowano

Wodę już opanowalem :) zewnętrzna pompką nalewa się wody do zbiornika pod przyczepą. Po odlaczeniu zewnętrznej działa ta ze srodka. Natomiast spłuczka dalej nic. Jutro sprawdzę czy wszędzie jest prąd. Pytanie co do bojlera nie mogę przełączyć na panelu włącznika będzie do wymiany czy jest jakieś zabezpieczenie?

15228611091951310951419.jpg

Opublikowano

Jak już pisałem według mnie masz spłuczkę ręczną (manual) - obrót dużym pokrętłem z prawj strony w toalecie. Co do bojlera zapodaj jakieś fotki.Też wałczyłem z nim ze dwa tygodnie, a była dosłownie pierdoła. 

Opublikowano (edytowane)

Myślę jednak,że spłuczka jest  elektryczna.Mam identyczną .Obrót w prawo otwiera kasetę a nacisk pokrętła uruchamia pompkę spłukiwania - jak wciśniesz to powinieneś słyszeć kliknięcie włącznika.Ściągnij grzybek z pojemnika na papier a potem wyciągnij sam pojemnik-jest  tylko wciśnięty na zatrzask.Pod nim znajduje się uszczelka.Wtedy zobaczysz pompkę przykręconą do podstawy zbiornika.Odkręć,wyciągnij i sprawdź na krótko czy działa.Jeśli tak to czeka Cię rozebranie panela z przełącznikami.Dostęp do niego jest od zewnątrz po wyjęciu kasety.Tam jest bezpiecznik topikowy-sprawdź go zanim będziesz rozkręcał.W panelu są mikro włączniki-jeden uruchamiany naciśnięciem pokrętła a drugi po włożeniu kasety.Chodzi o to,żeby nie było możliwości włączenia spłuczki kiedy kaseta jest wyjęta.Włożenie  jej powoduje zamknięcie obwodu i wtedy dopiero powinna działać pompka.Włącznikom raczej nic nie powinno się dziać,podejrzewam pompkę albo bezpiecznik ewentualnie zaśniedziałe styki na kostkach w panelu.

Co do włącznika.Może ciężko "chodzić" - u mnie tak było.Przyciśnij mocniej-na pewno włączysz.Nie trzeba wymieniać.Odkręć panel,psiknij kontaktem i po sprawie.Miałem to samo.

Tego otworu pod drzwiczkami kasety w ogóle nie kojarzę.Jakaś samoróbka.

Tu masz dość dobrze opisane Thetfordy  

http://thetford.pl/serwis/naprawa_toalety/C2-3-4.pdf

Edytowane przez Bodek1968 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za podpowiedzi Bodek się nie mylił. Faktycznie pod pokrywą papiery była pompka, niestety skręcił się wirnik. Jutro jadę po nową pompę. Jeszcze jedno jak mam sprawdzić czy grzeje bojler? Trzeba to grzać na załączonej pompie.

Edytowane przez ARCANST (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nie wiem jaki masz bojler-elektr-gazowy czy gazowy.Jeśli oba zasilania to podłącz 230v do przyczepy,zalej cały układ aż zadziała regulator ciśnieniowy odcinając pobieranie wody.Rób to na odkręconych kranach,żeby odpowietrzyć cały układ.Jak już będzie leciała woda pod odpowiednim ciśnieniem-zamykasz krany.Ściągnij pokrywę ze styropianu z bojlera.Na ściance pod materacem powinieneś mieć włącznik z bezpiecznikiem.Włącz i co parę minut sprawdzaj czy obudowa będzie robiła się ciepła.

W przypadku gazu wyłączasz elektryczne zasilanie grzałki ,odkręcasz gaz,włączasz przycisz  na panelu sterowania Heater ON -powinieneś słyszeć iskrownik i zapłon-zapala się zielona lampka.Na gazie bojler grzeje się o wiele szybciej.U mnie po 10  min jest już gorąca woda.