Skocz do zawartości

Co to właściwie jest przyczepa w stanie idealnym ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.Od pewnego czasu męczy mnie taki temat.Przyczepy które są sprzedawane są w stanie idealnym.Nie mam na myśli tego że nie ciekna tylko stan mebli itp.Przecież jeśli korzysta z przyczepy to niestety musi być widać jakieś ślady użytkowania.Każdy o swojej cepce pisze:wszystko jest jak nowe.Troche to dziwne bo z toalety,kuchni,sprzętów,mebli korzysta się.Nikt na boso nie wchodzi.Nikt w rękawiczkach mebli nie dotyka.To po kiego pisać że  ten tak zwany stan idealny jest?

Opublikowano (edytowane)

W stanie idealnym - znaczy bez wad. IMHO nawet nowe prosto z fabryki nie są, bo zawsze jakaś wada się znajdzie ;) Jak widzisz w ogłoszeniu takie sformuowanie, możesz założyć, że oferent jest świadomym, handlowym kłamcą i hipokrytą lub oderwanym od rzeczywistości Januszem biznesu.

Edytowane przez Łza Włóczynutka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Ale nie ma bata by cos co ma 10-20 lat było jak z fabryki.A wielu nawet tu forumowiczów twierdzi że jego przyczepka prawie nie używana.Po co takie przekłamania.Że blat porysowany,szafka ukruszona,róg uskubany.Coś mnie ostatnio drażni w takich wypowiedziach.Jak na swoja popatrzę i porównam z wypowiedziami na forum...........

Opublikowano

Jak w ogłoszeniu napiszą ,że podrapana a z zewnątrz porysowana, kranik lekko cieknie i takie tam to będzie mało atrakcyjna oferta . Ale tak to jest ,że jak jeden napisał kilka lat temu : bez przykrych  zapachów lub ,że nie wymaga żadnego wkładu finansowego to teraz w 99% ogłoszeń to standartowy bełkot marketingowy jest.

Nie oznacza to ,że nie ma takich przyczep zadbanych , są ale jest tego towaru znikoma ilość. 

Nie chwaląc się u nas chodzimy na boso :]  nic nie jest porysowane ani urwane w środku jak i na zewnątrz .Jak to mówią jak dbasz tak masz 

Opublikowano
32 minuty temu, Maras napisał:

Jak w ogłoszeniu napiszą ,że podrapana a z zewnątrz porysowana, kranik lekko cieknie i takie tam to będzie mało atrakcyjna oferta . Ale tak to jest ,że jak jeden napisał kilka lat temu : bez przykrych  zapachów lub ,że nie wymaga żadnego wkładu finansowego to teraz w 99% ogłoszeń to standartowy bełkot marketingowy jest.

Nie oznacza to ,że nie ma takich przyczep zadbanych , są ale jest tego towaru znikoma ilość. 

Nie chwaląc się u nas chodzimy na boso :]  nic nie jest porysowane ani urwane w środku jak i na zewnątrz .Jak to mówią jak dbasz tak masz 

A ile luda przed Tobą a potem po Tobie będzie traktować przyczepe bez namaszczenia?A poza tym kupić i nie korzystać bo się zniszczy?

Opublikowano

Ja raz widziałem na kempingu parę emerytów z Niemiec w LMC. Piękna przyczepa, bielutka w środku, jasna tapicerka, wykładzina itd. Dziadek cały dzień leżał pod drzewem z książką, a babcia sprzątała przyczepę. Żadnych wnuków ani zwierząt. Domyślam się że wewnątrz stan idealny bo z zewnątrz fabryka.

Moja też by taka była ale już mi się znudziło ciągłe powtarzanie dzieciakom żeby nie skakały po łóżkach. Jak zaczynają zabawę to idę z książką pod drzewo.

Opublikowano
6 minut temu, jarzabek napisał:

A ile luda przed Tobą a potem po Tobie będzie traktować przyczepe bez namaszczenia?A poza tym kupić i nie korzystać bo się zniszczy?

Przede mną nie było nikogo :) a jak będzie po mnie to mi lotto .... Jak nie korzystamy jak korzystamy a że tego nie widać to co ja zrobię .

21 minut temu, Marcin_G napisał:

Ja raz widziałem na kempingu parę emerytów z Niemiec w LMC. Piękna przyczepa, bielutka w środku, jasna tapicerka, wykładzina itd. Dziadek cały dzień leżał pod drzewem z książką, a babcia sprzątała przyczepę. Żadnych wnuków ani zwierząt. Domyślam się że wewnątrz stan idealny bo z zewnątrz fabryka.

Moja też by taka była ale już mi się znudziło ciągłe powtarzanie dzieciakom żeby nie skakały po łóżkach. Jak zaczynają zabawę to idę z książką pod drzewo.

Byłem na pierwszym przeglądzie budy i widziałem Knausa , który był kupiony pół roku temu czyli był po jednym sezonie i nie mogłem uwierzyć w to jak można tak zniszczyć czy też zdemolować przyczepę po takim czasie. Właściciele mieli dwa koty i psa ...  to w wewnątrz a z zewnątrz to chyba była nauka jazdy z przyczepą. 

Opublikowano
16 godzin temu, jarzabek napisał:

To po kiego pisać że  ten tak zwany stan idealny jest?

Bo klient tak chce i w to wierzy, tak jak z autami nikt nie kupi auta z przebiegiem 500tyś ale jak to samo auto ma 200tyś
no to już jest auto idealne, sami wierzymy w takie ogłoszenia dlatego takie ogłoszenia właśnie są.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, jarzabek napisał:

Ale nie ma bata by cos co ma 10-20 lat było jak z fabryki.A wielu nawet tu forumowiczów twierdzi że jego przyczepka prawie nie używana.Po co takie przekłamania.Że blat porysowany,szafka ukruszona,róg uskubany.Coś mnie ostatnio drażni w takich wypowiedziach.Jak na swoja popatrzę i porównam z wypowiedziami na forum...........

stan idealny to buda nie zniszczona, w stanie oryginalnym , bez żadnej rzeźby domorosłych januszy 

naprawiana jak należy

z normalnymi śladami używania, ale nie zużycia i zniszczenia 

jeżeli w dachu są dwa okna i każde inne to d00pa , jak jedno nowe, drugie stare ale takie same to już nieźle , jak dwa takie same i nowe to stan idealny 

zamki z jednym kluczem to super, wkładki dopasowane do jednego klucza to też super, dwa klucze to średnio, jakieś przeróbki na kłodkę i skobelek to tragedia 

jak uszczelka jest zużyta i wstawiona nowa fabryczna to ideał, jak uszczelka samoprzylepna od okien to kupa 

szyba cała jest OK, sklejona fachowo to nieżle, poklejona plastrem i drutem to kanał 

zamknięcia wszystkie oryginalne - cacy , rzeżba w jakieś wydumki z castoramy to już trochę gorzej , chyba, że cała przyczepa przerobiona jest pod jedno rozwiązanie i w zapasie jest parę sztuk tego rozwiązania 

i tak można by jeszcze długo 

mam nadzieję, że teraz zrozumiesz co to znaczy przyczepa w stanie idealnym , naturalne zużycie i solidne naprawy nie przeszkadzają w tym 

Edytowane przez chris_66 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dla mnie stan idealny to przyczepka szczelna bez przecieków ,  i sucha ;) oraz bez wgnieceń na zewnątrz .

Reszta w środku i tak będzie przerobiona pod moje upodobania :) więc już taka idealna w środku nie musi być .

Każdy ma swoją miarę idealności .

Opublikowano

Super piszecie.Ale mnie chodzi o to że wielu właścicieli przyczep uważa że:stan idealny to taki gdzie przyczepa 10-20 letnia wygląda z zewnątrz i wewnątrz jak nówka.Spytałem bo mnie takie wypowiedzi co najmniej denerwują.

Opublikowano (edytowane)

Przyczepa w stanie idealnym to taka po co najmniej 3 latach od zakupu przez rozgarniętego technicznie forumowicza... Byle czego nie kupił, usterki usunął, doposażył, kochał, przytulał... :) 

A serio - przyczepa w stanie idealnym to zdrowa rama, podłoga, układ jezdny i hamulcowy, konstrukcja ścian i dachu, szczelna, z działającym wyposażeniem, bez elementów wymagających wymiany lub naprawy, nie wyćmochana w środku, w miarę nowe opony, okładziny w stabilizatorze, nie uszkodzona mechanicznie z zewnątrz i poprzednio nie naprawiana, przyjemna dla oka (używana nie zużyta), z nierozkompletopwanym wyposażeniem. Jakże niewiele trzeba :) A miało być serio...

Edytowane przez czyś (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Tu jest dysonans między zbywcą a nabywcą. Zbywca - idealna, jak na używaną, nie zużytą. Nabywca - najlepiej nowa, w cenie dwudziestoletniej.

Natomiast stan idealny - cóż, jak każdy ideał, jest nieosiągalny, dla każdego oznacza co innego, i w niejednej "idealnej" po jakimś czasie jednak wyszedł niezły parch. 

Więc co to znaczy? Tyle co nic...