Skocz do zawartości

Gdzie ubezpieczyć udział własny przy wynajmie samochodu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zadałem pytanie też na CT, ale nie wszyscy czytają oba fora więc pozwolę sobie zapytać i u nas na karawaning.

Moi rodzice szykują się do wyjazdu turystycznego. Będą wynajmować samochód za oceanem i w umowie wynajmu mają wpisany obowiązkowy udział własny w ewentualnej kolizji wynoszący 3000 dolarów. To jest nazwane "Excess" i nie ma możliwości wyłączenia w umowie - takie zwyczaje. 
Co prawda zasadniczo jeżdżą ostrożnie i od wielu lat nie mieli kolizji drogowej, ale to starsi ludzie i stresują się tym, że w razie gdyby im się przytrafiła stłuczka w obcym kraju to jeszcze będą musieli zapłacić te 3000 dol. 

Stąd moja prośba o polecenie wiarygodnej firmy, która ubezpieczy ten udział własny Excess. Ja słyszałem o jednej firmie, w której na stronie https://www.icarhireinsurance.com można wykupić właśnie takie ubezpieczenie. Ale jedyna osoba, jaką mogłem pośrednio spytać o opinię to "znajomy znajomego", który miał dwa razy potrzebę skorzystania z ubezpieczenia w tej firmie i raz był bardzo zadowolony, gdyż bez problemu otrzymał odszkodowanie, a za drugim razem coś było nie tak. Niestety żadnych szczegółów nie znam.  

Widzicie więc, że mam za mało danych, by ocenić wiarygodność firmy. Miał ktoś do czynienia z tym https://www.icarhireinsurance.com
Albo jeszcze lepiej - może ktoś polecić wypróbowaną firmę, która za rozsądną składkę ubezpieczy udział własny w szkodzie spowodowanej wynajętym samochodem za granicą? 

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Opublikowano

Odbierając auto prawdopodobnie dostana oferte "full", gdzie nie będzie ani udziału własnego ani kaucji. Tak jest np w Enterprise i mogę powiedzieć ze działa:)).Rozwaliłem auto w drobny mak i jedyne co obchodziło wypożyczalnie to gdzie podstawić nowe:)  Spróbuj tez przez economyrentalcars.

Opublikowano

Samochód jest już zarezerwowany i nie chodzi o to, żeby go zmieniać. Poza tym w firmie economyrentalcars nie ma ani jednego campervana w ofercie, a o taki samochód chodzi.

Żeby nie utrudniać - pytam nie o to gdzie wynająć samochód, ale o to gdzie ubezpieczyć Excess fee, bo wiem na pewno, że w wynajętym samochodzie będzie udział własny 3000 dolarów. A moi rodzice chcą ten udział własny ubezpieczyć, by ponieść pewny koszt rzędu 3%, a nie ewentualny koszt równy 100%.